30/12/2009

Kehadiran windows 7 menggantikan windows vista

Kehadiran windows 7 menggantikan windows vista memang mendapat sambutan yang megalakkan, oleh itu ramai yang ingin mencuba sendiri operating sistem yang baru ini, tetapi tidak ramai yang dapat merasakan kehebatan windows windows 7 disebabkan beberapa faktor seperti keadaan hardware yang lama dah tidak support windows 7,
tetapi bagi anda yang sedang mengunakan windows xp tetapi ingin merasakan kehebatan windows 7, ada cara mudah iaitu dengan menginstall theme windows 7 untuk windows xp. dengan cara ini anda akan dapat merasakan mcm mana megunakan windows 7.

dibawah adalah link yang boleh anda mengdownload theme windows 7.

seven remix
sevenVG RC
sevenVG Refresh
windows 7 complete
windows 7 MI

harus di ingan semuanya hanyalah theme dan bukannya windows 7 yang asal. dan ianya akan sedikit sebanyak akan mempegaruhi sedikit kecepatan komputer anda. selamat mecuba..



27/12/2009

Fikirkan Boleh


Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh




26/12/2009

Pemain terbaik dunia 2009 milik Messi


Penyerang Barcelona, Lionel Messi, meraih gelar "Pemain Terbaik Dunia FIFA 2009". Ini menjadi puncak kesuksesan Messi bersama Barcelona selama 2009 ini. Messi adalah pemain Argentina pertama yang menerima penghargaan ini.

"Pertama-tama, aku ingin berterima kasih kepada para kolegaku yang telah memilih, karena menerima perhargaan ini merupakan kehormatan besar," kata Messi saat menerima anugerah itu, di Zurich, Selasa (22/12/2009) dini hari WIB.

"Menerima pengakuan dari kolega Anda dari berbagai tim nasional merupakan sesuatu yang indah. Aku ingin berterima kasih dan berbagi kebahagiaan ini dengan rekan timku. Ini adalah cara terbaik untuk mengakhiri tahun yang luar biasa, untuk Barcelona, teman-temanku, dan aku sendiri. Terima kasih banyak," lanjutnya.

Messi terpilih setelah mengantongi 1.073 poin. Perolehan ini jauh di atas Cristiano Ronaldo, yang menempati posisi kedua dengan 352 poin. Rekan klub Messi, Xavi dan Andres Iniesta, berada di tempat ketiga dan kelima dengan 196 dan 134 poin. Sementara itu, Ricardo Kaka berada di peringkat keempat dengan 190 poin.

Untuk kategori perempuan, gelar "Pemain Terbaik Dunia FIFA 2009" diraih oleh penyerang asal Brasil, Marta. Ini adalah penghargaan keempat yang diraihnya secara beruntun. (FIFA)




usain bolt manusia terpantas


sapa yang tidak megenali usain bolt, pelari pecut jemaica yang telah mengempar dunia dalam acara olahraga 100m dengan cacatan 9.58 saat yang juga record dunia serta record dunia dalam acara 200m dengan 19.19 saat. dia boleh dikatakan manusia ajaib di muka bumi ini. dia juga terkenal dengan larian dengan penuh ketenagan dan pernah menimbulkan kontrovesi apabila dia memperlahankan larian pada sukan olimpik baijing yang mana dia dianggap angkuh. tetapi itulah karacter osain bolt.

mungkin sekarang susah utk kita melihat pencabarnya, dan yang paling hampir dengannya hanyalah jaguh USA tyson gray. sekarang osain bolt adalah manusia terpantas di muka bumi mungkin utk tempoh 1 atau 2 dekat.




16/12/2009

Solat adalah tiang agama

Solat adalah tiang agama, runtuh tiang runtuhlah segalanya. begitulah pentingnya solat. solat juga adalah ubat dan makanan kepada jiwa. tanpa solat hati tidak akan tenteram, tipulah sesiapa yang megatakan dirinya bahagia gembira happy enjoy, tapi tak pernah bersolat, saya rasa tak mungkin bahagia.

solat di cipta sungguh indah, ia akan membuatkan hati menjadi lapang nyaman segala masalah boleh di cari jalan penyelesaian dengan mudah. barulah dikatakan bahagia, kerja menjadi mudah dan ada matlamat hidup.

dengan solat juga saya percaya ia akan dapat megurangkan masalah sosial dan saya percaya juga masalah sosial yang terjadi sekarang di sebabkan tidak bersolat.
semoga Allah membuka hati kita dan memberi hidayah kepada kita. amin. jiga masalah bertimpa-timpa kepada kita satu persatu malang yang datang, mugkin kita tertinggal solat dan kembalilah kepada Allah,


Pesanan ini utk diri saya sendiri dan muslimin/muslimat.

12/12/2009

Menonton Video Youtube tanpa tersekat-sekat.

anda semua pasti suka melayari internet dan menonton video, dan pastinya you tube pilihan anda . tetapi apa yang menjadi masalahnya adalah video u tube itu tersekat-sekat dan pastinya akan membosankan utk kita tunggu telalu lama.
sebagai jalan penyelesaian dengan masalah ini adalah software Speedbit Video Accelerator. Speedbit Video Accelerator akan membadu dalam meloading data dengan lebih pantas dari biasa ia akan bekerja apabila kita sedang menontoh video dari you tube, malah bukan you tuba saja boleh diguna pakai malah banya lagi seperti metacafe, cnn yahoo video dan mcm2 lagi...

download www.videoaccelerator.com

selamat mencuba




10/12/2009

Ping blog dengan ping-o-matic

Memiliki blog yang pelawatnya ramai adalah impian semua blogger. tiada jalan yang mudah utk meningkatkan traffic ke blog kita melainkan kita melakukan dengan perlahan-lahan. ada bermacam-macam tips utk meningkatkan traffic, salah satunya adalah update blog dengan kerap. serch engine seperti google atau yahoo suka kepada isi kandugan blog/web yang segar atau baru. hendak tak hendak kita perlu mengupdate blog sekeranp yang mungkin.

setelah selesai megemaskini blog anda, jagan lupa ping blog dengan
ping-o-matic anda supaya orang dapat tahu yang blog anda di update. anda boleh melakukan ping dengan laman web seperti dibawah;
ping-o-matic
atau
pingmyblog

selamat mencuba.







07/12/2009

Lumrah Kehidupan

Lumrah kehidupan, Jika kita megejar dunia, dunia semakin jauh, tetapi jika kita megejar akhirat, dunia akan berada dibelakang kita. begitulah hakikatnya yang belaku tanpa sedikitpun kita sedari. Kita semua mempunyai kehidupan yang sememangnya akan dihujani dengan berbagai masalah dan kita semua tak dapat lari dari itu. Masalah-masalah ini umpama asam garam dan warna warni kehidupan yang seketika ini. Dalam menyelesaikan masalah-masalah itu, secara tidak langsung ia akan meguji tahap keimanan seseorang hamba Allah s,w,t yang serba kekurangan ini. Keputusan yang bakal dibuat dalam usaha untuk kita menyelesaikan masalah itu, kita akan dapat lihat ianya dipegaruhi syaitan ataupun melalui keimanan.

Jika dipegaruhi syaitan, keputusan yang kita bakal ambil akan menjadi negetif dan serba kekurangan dalam semua akspek. Satu persatu kelemahan diri kita akan terdedah, keputusan kita akan bercangkah dengan fitrah kehidupan kita sendiri. Selalunya keputusan yang negetif akan membawa penyesalan di hari-hari mendatang.

Jika Keputusan kita berlandaskan keimanan , kesabaran, ketakwaan, keiklasan, kewarasan serta radha dan berserah kepada-NYA. Pasti, segala bentuk masalah akan dapat diselesaikan dengan mudah tanpa kita sedari, redha dengan Ketentuan baik dan buruk dari Allah S,WT. akan menjadikan jiwa kita lebih tenang dan bahagia. Percaya Bahawa ada hikmah disebalik ketentuan Allah S.W.T.

Tuhan beri kita nikmat bukan bermakna dia sayangkan kita, tetapi, sebagai ujian kepada hamba-hambanya. Apa kita akan lakukan dengan nikmat Allah s,w,t itu? mengigati-NYA dan bersyukur kepada-NYA, atau dibuai mimpi-mimpi indah di alam kemewahan duniawi tanpa sedikit pun terlintas di bedak fikiran kita untuk menyebut. " Subahanallah, Alhamdulillah, Allahhuakbar".

Tuhan beri kita kesusahan dan kesulitan hidup, Bukan bermakna DIA bencikan kita. Tetapi ia juga sebagai ujian kepada umat-umatnya. Adakah Allahs,,w,t itu tidak belaku adil kepada hamba-hambanya? tidak sama sekali. Allah s,w,t maha adil . Adakah kita akan terus hanyut diarus kesusahan didunia atau berlanjutan di akhirat kelak. Yang penting kita berusaha mengubah kehidupan dan mencari rezeki yang diberkati dan berdoa, tawakal kepada Allah s,w,t. Allah akan mengigati kita semasa kita susah sekiranya kita mengigati Allahs,w,t semasa kita senang.

Pesanan ini Untuk diri saya sendiri dan juga muslim/muslimat yang tak terlepas dari melakukan dosa dan kesilapan di dunia yang seketika ini.


Kehidupan ini umpama sebuah bahtera yang sedang berlayar

Allah S.W.T sudah mengajar kita melalui Rasulnya tentang semua pekara dan iktibar utk kita renungkan. islam adalah lengkap, dan Allah swt. maha sempurna. Allah S.W.T tak jadikan sesuatu itu sia2, maksudnya, kita dijadikan bersebab.

Segala rezeki di dunia ini sudah ditentukan oleh-Nya kepada tiap2 makluknya. hidup mati, jodoh petemuan, sihat/sakit, happy/sedih, suka duka dan sebagainya adalah sudah ditentukan dan utk iktibar kita di dunia yang sesaat ini.
perempuan yang baik utk lelaki yang baik dan sebaliknya, itu Allah s.w.t sudah janji.
berbuat baik dibalas syurga, berbuat jahat, neraka tempatnya. Allah S.W.T sudah janji. semua nya sudah ada jawapan.

Kehidupan ini umpama sebuah bahtera yang sedang berlayar. sekarang bahtera itu sedang berhenti di sebuah pulau utk penghuni2 bahtera ini turun kepulau utk mencari bekalan utk meneruskan perjalanan ke destinasinya. jangan kita lalai mencari bekalan sehingga kita lupa bahtera ini akan belepas dari pulau ini. semboyan telahpun berbunyi menandakan bahtera ini sudah mahu berlepas.
janggan kita tertinggal. namun ada yang akan tertinggal kerana telalu leka dan lalai dengan kehidupan di pulau ini. mereka akan terlepas dan tersesat selamanya.


setiap pekara yang buruk dan baik ada hikmahnya. Allah S.W.T yang tentukan susun atur setiap inci pergerakan plenet di galaksi ini. tanpa melakukan kesilapan. siang dan malam, pagi petang, semua sudah di atur dengan cukup sempurna. Allah S.W.T pun sudah megatur waktu2 yang kita perlu sujud kepadanya.

pesanan ini untuk diri saya sendiri dan muslimin/muslimat.

06/12/2009

Adakah kereta anda mampu mencecah kelajuan 1,609 km/j?


Adakah kereta anda mampu mencecah kelajuan 1,609 kilometer sejam (km/j)?. mungkin tidak. tetapi di Negara Britain ya. sekarang jurutera-jurutera mereka sedang berkerjasama untuk membina sebuah kereta yang berkelajuan 1,609 km/j.

kereta ini dinamakan sebagai bloodhound ssc, dihasilkan dengan digerakan oleh enjin jet. memang hebat. ia bersamaan 135 kuasa kuda dan jiki dibandingkan dengan kereta F1, ia lebih 180 kali ganda lebih laju.
ketua projek ini bernama Richard Noble yang berkidmat dengan tentera udara diraja Britain, jentera bloodhound ssc itu bakal dipandu oleh andy green seorang peandu yang pernah mecatat rekod paling laju dngan 1,228 km/j.

menutut sumberyang boleh dipercayai. projek ini dijalankan utk mendedahkan kepada golongan muda-mudi di britain kepadan bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik. kira-kira 25,000 sekolah disana diberi pelung utk megambil bahagian dlm program berkenaan.

Sejak dimulakan, Bloodhound SSC melalui 10 evolusi reka bentuk dan ketika ini ia dibina di Bristol.
Roket hibrid yang dipasang padanya adalah gabungan enjin konvensional bersama unit berasingan sebagai pengepam bahan bakar.
Reka bentuk enjin seberat 400 kilogram dan sepanjang 4.3 meter dianggap terbesar pernah dipasang di Britain. dan yang lebih menrik lagi, jentera ini boleh mencapan kelajuan 1,600 km/j hanya dlm masa 40 saat megikut pegiraan.

jentera ini akan di uji di Hakskeen Pan – juga di Afrika Selatan. Kata sumber, keadaan di situ lebih sesuai kerana permukaannya lebih bersih daripada gangguan, selain jaraknya lebih panjang hampir 20 kilometer. — Agensi

04/12/2009

Pasti ramai yang pening kepala dengan seranggan virus komputer

Salam, Pasti ramai yang pening kepala dengan seranggan virus. Sekarang saya ada sedikit info tentang bagaimana hendak mencegah virus dengan lebih berkesan.
Berikut adalah keadaan computer apabila virus sudah menyerang..
-Pc menjadi lambat tak seperti kebiasaanya.
-Task manager tak dapat di buka (Ctrl+Alt+Delete)
-Folder option hilang.
-Keluar bok missing file.

Dan banyak lagi.

Darimana virus datang.
-Tum Drive dan yang sewaktu denganya, yang sudah di cemari virus.
-Internet (email/website)
-Cd/dvd yang megandugi virus.

Untuk menghalang dari diserang virus, berbagai cara orang telah lakukan,
sebenarnya ada langkah-langkah yang perlu kita ambil utk megelak dari komputer kita dimasuki virus. antaranya.

-jangan duble clik tumd drive yang kita belum tahu isi dalamya.
sebaliknya, utk membuka anda perlu klik kanak dan ambil explore atau anda terus menaip address tump drive tersebut. comtohnya f: di bahagian atas tempat address.
-jangan clik website atau bok yang keluar apabila melayari internet dan abaikan.
-jangan melayari website purno. dan yang kita tak tahu asal usulnya.

antivirus.
setiap komputer perlu kepada antivirus utk menghalang virus antaranya.
avira, avg, avas. ketiga-tiga antivirus ini mempunyai free adition memadai utk kita guna utk persenol komputer kita.
dan banyak lagi antivirus yang berbayar.

01/12/2009

Perkhidmatan penterjemahan bahasa

salam, kali ini saya akan menceritakan seba sedikit megenai website http://www.citcat.com/.
website ini tersangat bagus kepada kita sbb ia menyediakan perkidmatan penterjemahan bahasa, bahasa melayu / english dan english/melayu. contoh dibawah.. laman web ni bagus untuk semua lapisan masyarakat. hanya online dan pergi ke wabsite www.citcat.com dan ikuti langkah mudah sana, kepada yang tak berapa mahir atau pun tak berapa mahir meguasai bahasa . laman web ini boleh membantu.
selamat mencuba. http://www.citcat.com/

education info






30/11/2009

Website www.mudah.com adalah web pengiklanan yang terbaik di malaysia

website mudah.com adalah salah satu web pengiklanan yang terbaik di malaysia buat masa ini, ini pandanagan peribadi saya. laman web ini menerima beribu2 visitor setiap hari. ia memberi peluang kepada semua pegunjung utk me iklankan barang2 terpakai atau pun yang baru dari sekecil pen hinggalah sebesar rumah. jika anda mempunyai barang peribadi yang masih ok dan hendak menjualnya, bolehlah pergim ke www.mudah.my register dan ikuti langkah2 mudah di situ.
bagi saya, jika anda mempunyai busines di luar saya. kembangkan perniagaan anda dengan mudah.com secara online. selamat mencuba.




18/11/2009

4 share adalah satu lg web hosting percuma

4 share adalah satu lg web hosting percuma.(file sharing network) di sini kita juga boleh mendownload dan upload music, video, gambar anda secara percuma. lebih menarik lagi, bahasa yang digunakan adalah dalam bahasa malaysia memudahkah semua orang faham utk semua lapisan masyarakat. anda boleh cuba sendiri, clik disini anda hanya perlu serch di ruang carian.
selamat mencuba,


terima kasih diatas lawatan anda ke blog ini.




13/11/2009

Rapidshare adalah salah satu free download hosting


What is rapid share?
rapidshare adalah salah satu free download hosting. kita boleh mendownload beribu-ribu fire yang sudah di upload di dalam hosting rapid share. utk mendownload di dalam rapid share ada dua pilihan iaitu dengan mengunankan free user atau premium atau berbayar. kepada user yang cuma ingin mendownload secara sikit2, memadai mengunakan free user saja.

bisalah, bila dan barang free pasti kurang la kelebihannya. dari segi kelajuan berbanding yang berbayar. utk mencuba klik di sini

selamat mencuba. thans