26/02/2011

Doa Perpisahan


video

Pertemuan kita di suatu hari,
Menitiskan ukhwah yang sejati,
Bersyukur ke hadrat ilahi,
Di atas jalinan yang suci,

Namun kini perpisahan yang terjadi,
Dugaan yang menimpa diri,
Bersabarlah di atas suratan,
Ku tetap pergi jua,

Kan ku utuskan salam ingatanku,
Dalam doa kudusku sepanjang waktu,
Ya Allah bantulah hamba mu,

Mencari hidayah daripada Mu,
Dalam mendidikkan kesabaranku,
Ya Allah tabahkan hati hamba Mu,
Di atas perpisahan ini,

Kan ku utuskan salam ingatanku,
Dalam doa kudusku sepanjang waktu,
Ya Allah bantulah hamba mu,

Senyuman yang tersirat di bibirmu,
Menjadi ingatan setiap waktu,
Tanda kemesraan bersimpul padu,
Kenangku di dalam doamu,

Semoga Tuhan berkatimu..



25/02/2011

Double Triple, Sang Kenari


1. Rasa nak menulis tentang bola sepak di malaysia la pulak...
tapi sebelum tu terlebih dahulu nak minta maaf jika ada yang tak suka dengan apa yg aku bakal tulis dan pendapat aku ni, huhuhu belum apa2 dah minta maaf....

2. Aku adalah salah seorang di antara bejuta peminat sukan No.1 di dunia ni Tolak US, India, Pakistan, China, dan Lybia yang tegah serabut sekarang ni. Boleh dikatakan aku mengikuti semua perkembangan dunia bola sepak dalam dan luar negara, lebih-lebih lagi EPL, La Liga, Seria A dan liga Super...

3. Antara Team aku di EPL ialah Manchester Uuunited, La Liga Barcelona, Seria A Juventus. Namun, kalau di liga Juara2, naluri aku lebih kuat kepada Man U.... dan di liga dalam negara sudah tentulah aku penyokong Kedah sebab aku orang kedah, Gila kau aku sokong Selangor....

4. Mcm dah lari tajuk dah ni, ok kita kembali ke tajuk asal iaitu mengenai bola sepak di Malaysia.... Sejak Kebelakangan ni, Bola sepak Malaysia sudah mendapat sedikit sinar cahaya apa bila sudah mengengam piala rebutan di rantau Asia tenggara. Syabas di ucapkan kepada kepimpinan pasukan Malaysia.... Aku tak nak menyentuh tentang pasukan kebangsaan Malaysia.. tetapi tentang Liga Bola Sepak Di Malaysia...

5. Sebagai peminat Liga Bola sepak tempatan dan kedah, aku rasa dan percaya bukan aku seorang yang akan megatakan tentang hal ni... iaitu masalah pegurusan bola sepak FAM...
Sudah menjadi kebiasaan peminat kedah dan FAM sememangnya tak belaga angin... jadi aku pun ada sikit lah angin tu... tak tahu lah pulak kalau Fan Negeri-negeri lain.... mungkin ada yang sayang FAM.

6. Mana tak nya... teringat lagi aku bagaimana FAM telah menghapuskan dengan sekejam-kejamnya pasukan Kedah yang di gelar sang kenari ketika itu di tabalkan sebagai Juara DUBLE TRIPLE. Dengan alasan tak mahu pemain Import.... Terpikir sejenak kalau yang juara Duble Triple itu adalah Selangor, atau Pahang... Mungkin Pemain Import ada lagi sekarang ni.
Tetapi dengar khabar pemain Import di benarkan balik... entah lah labu..

7. Sampai sekarang aku masih merindui kelibat Marlon, Nelsen, dan Haging. Memang tak patut belaku mcm tu..... Apatah lagi dengan kualiti permainan liga super sekarang terlalu
!@#$##..
Nak memonton pun jadi serba salah, Bertukar-tukar dengai chinel lain pulak.

8. Bukan aku nak sangat membela pasukan kedah era Azroi Khor. Tapi ini boleh menjadi kayu pegukur tahap kecekapan kepimpinan FAM. Pada pendapat aku, Liga Malaysia boleh meningkat jika waktu tu ada team yang dapat menghalang pasukan Azroi dari terus menjadi Juara, Bukan dengan melenyapkan meraka...

9. sory Emosi sikit.... :)



24/02/2011

Tembok Yang Paling Besar Yang Memisahkan Kita Dengan Kejayaan

1. Membina jati diri kearah lebih bermotivasi sememangnya cukup susah... kadang-kadang tu mcm hangat-hangat tahi ayam je... (pernah ka aku pegangnya? !!! heeee) .
Jadi tak hairahlah ada org yang megatakan tembok yang paling besar yang memisahkan diri kita dengan kejayaan adalah diri kita sendiri.... Jadi untuk mencapainya, perlu terlebih dahulu meruntuhkan tembok itu....

2. Bagi aku , disiplin adalah no. 1 dalam langkah untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat...
* Disiplin Mentaati perintah Allah dan meninggalkan larangannya.
* Disiplin pada masa.
* Disiplin pada diri.

3. Bagi aku tanpa disiplin kita tak akan mampu memcapai apa yang kita hajatkan dalam hidup ini. Dengan berdisiplin juga kita dapat membina kekuatan diri dengan lebih baik dan sempurna. Walaupun semua hamba Allah di muka bumi ini dijadikan dengan serba tak sempurna, tetapi tak salahkan kalau mencuba menjadi sempurna.

4. Proses membina kekuatan diri adalah bermula dari kesusahan dan kegagalan. gagal dalam pelajaran, gagal dalam peniagaan, pekerjaan tak kira dalam bentuk apa sekalipun. setiap kegagalan yang kita tempoh pastinya akan memberi kita satu pegajaran berguna utk kita jadikan ia sebagai satu guideline utk mencapai kejayaa.

5. Jika dulu kita terlalu sensitif, silap sikit nak merajuk ja, sekarang masalah sikit2 boleh diselesaikan dengan selambe je. Jika dulu kita hanya mengharapkan bantuan org tapi sekarang semuanya boleh ditanggung sendiri.

6. Cabaran yang paling hebat dalam hidup ini adalah bekerja keras untuk meruntuhkan tembok pemisah ini.... Mungkin kita boleh buat dengan megetuknya tiap-tiap hari.

7. Insyaallah dengan pertolongan Allah, insyaallah tembok itu akan kita lenyapkan.....

8. Dulu masa sekolah, ada seorang cikgu aku bagi teka-teki yang berbunyi mcm ni....
"Kita hamba Allah s,w,t mempunyai senjata yang teramat-amatlah tajam, Senjata apakah itu? "
bermacam-macam jawapan yang kami bagi, ada yang kata jarum, lembing, pistol.. semuanya salah... Jawapannya " DOA "

9. Aku tulis beb aku mempunyai masalah tentang hal ni.... :( Disiplin entah kemana.

kepada yang seperti aku, besama kita berusaha k...


20/02/2011

Membongkar Sindiket Penipuan


Pada post lepas, aku ada kongsikan cerita tentang mcm mana Sindiket dadah meng rekrut mangsanya melalui Facebook... sapa yang belum baca, baca di sini ~Facebook di guna utk mengrekrut kaldai dadah~..

1. Dalam pemerhatian aku tentang kes ni, ianya tidak berhenti begitu saja, ya lah, sebab aku layan dia.. bukan apa, cuma aku nak tau sejauh mana kebijaksanaan sindiket ini... ternyata sangkaan aku sedikit tersilap...... dan bukan bermakna pula post aku sebelum ni salah, boleh jugak di ambil info dari situ... cuma setelah aku follow dorg ini, aku dapati ini bukan berkaitan dadah, cuma mereka hanya nak tipu duit...

2. Berikut adalah print screen dari sambungan post yg lepas.....


Hi Darling,

i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, model Nokia hand phone communicator ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and other Jerseys heheh ,,,,,,,...darling you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when am in Malaysia with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over i hope you understand me honey i love you so much please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Atlas Air Courier Delivery Service, their website is http://www.atlascourservices.com/etracking and the parcel tracking number is ATLS-55081540011288400 they will deliver the parcel to you as soon as possible . i wish you good luck honey hummmkisss...please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone numbers.If you want to check on the site just copy the link below and put on your brouser then you enter the tracking number on the website.Hope to hear from you soon

Courier tracking information:

Courier name:Atlas Air Courier Delivery Service

courier website:http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php

Courier Trackink website:http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php

parcel tracking number:ATLS-55081540011288400

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.

Your Love Nurul

3. Seperti yang anda baca diatas, Mereka cuba meyakinkan mansanya dengan cinta yg cuba di wujudkan untuk memerangkap mangsa dengan memjanjikan hadiah yang mewah... dan langsung tak logic akal. Serta nama dan gambar digunakan adalah palsu..

4. Untuk meguatkan lagi keyakinan mangsa, mereka turut memaparkan bukti yang hadiah mereka telah di hantar melalui sebuah syarikat Courrier. Dalam kes ini mereka menggunakan Syarikat Atlas Air Courier Delivery Service.

5.
Sebagai bukti utk membuatkan mangsa betul-betul yakin, Mereka cuba meniru Website Syarikat Courrier tersebut ... Lihat di sini... http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php dan di sertakan dengan pin access
parcel tracking number:ATLS-55081540011288400

Untuk melihat, anda hanya perlu clik link tersebut dan copy TRACKING NUMBER DAN PASTE... Anda akan dapat melihat nama saya dan maklumat addess saya akan terpapar disitu

6. Link sebenar ialah http://www.atlasair.com/holdings/index.asp

7. Pada hari yang dijanjikan barangan akan sampai, pihak lagi satu yang kononnya dari syarikat penhantaran tersebut akan call anda dan beritahu barangan anda dah ada di KLIA. Pihak sender dan courrier ini adalah ahli sendiket yg sama, Untuk itu mereka memerlukan untuk kita membayar duit tambahan untuk kos penghantaran ke alamat anda..... dalam kes ini , mereka suruh aku bank in RM2500, kedalam akaun Saari bin lajim 155032311252
Berkemungkinan juga ada org dalam malaysia sendiri yang melakukannya... tetapi berdasarkan suara... dengar seperti negro afrika...


8. Satu lagi tektik adalah melibatkan pihak kastam diraja malaysia... Semasa tarikh sebenar baranggan tersebut sampai... dah mangsa masih tertunggu-tunggu. mereka akan memberi tahu yang baranggan tersebut di tahan oleh pihak kastam. Di sinilah kemuncaknya... Meraka akan memberitahu mangsa.... untuk menebus barangkan itu. anda perlu membayar sejumlah wang kepada mereka melalui tranfer bank....

9. Dan, sudah terkena...... Tektik ini pun kebetulan pernah aku berbual dengan abang ipar aku yg bekerja sebagai Kastam. dan banyak kes sebegini telah terjadi.

10. so awas.... bersama kita berdoa agar Allah s,w,t memelihara kita dari pekara-pekara tidak baik, insyaallah..





17/02/2011

Facebook Diguna Untuk Mengrekrut Kaldai Dadah

Berita panas sekarang ni di dada-dada akbar, Buliten 1.30, Buliten Utama, Kosmo dll,Facebook Diguna Untuk Mengrekrut Kaldai Dadah.. jadi berhati-hati dgan modusoperandi ini, jangan terjerat di sini....
Kebetulan aku ada sedikit info megenainya... bagaimana ia berjalan.... jom kita kongsi....

Gambar Print screen FB aku.....




Alamak... paparan blur..... tak leh la kkorang baca...., takpa2, saya anda baca petikan di bawah..

Hello how are you doing today,my name is Nurul Mohd Najib,i am presently in Uk, My late father is from (sabah) malaysia and my mum from UK,i will be coming to malaysia for my holiday soon.i want us to be close before i come to malaysia so that you can show me around malaysia when i visit.i want you to please send email to me on my yahoo mail becuase i do not check my Facebook messages often.this is my email: nurulmohdnajib@yahoo.com OR you can call me on: 00447031881999 .

Rahman Hj Ishak 08 February at 02:08
hallow. .

Nurul Mohd Najib 08 February at 08:56 Report
Am so happy to hear back from you. I want to get to know you better and also for you to get to know me better...My full name are Nurul Mohd Najib, I am mixed Malaysian ,my father is Malaysia and my mother is from England...I speak very very little Malay...lol i was born here and lived in London all my life...loll...i am still looking forward to visit Malaysia very soon ..omg.. I have never been there...i feel so happy am coming to my father's land...haaaa...i want you to know me better....am single...26 years old....I live in regent street. I am a professional system analyst.i work with HP London..but you see...my dad is dead and i live with mum..I am thinking of visiting Malaysia soon and doing some investment there in my fathers land so may be you can assist me in doing that by telling me what i need to do..please tell me which state are you from in malaysia and what state you are presently.may be you can tell me a little about malaysia as a country,hope to hear from you .

Rahman Hj Ishak 08 February at 19:57
nice to meet u... i,am from (kedah) Malaysia... am also single.. 26 years old... i have own business. for your information, sabah and kedah is so far... i think u know that. bad new for u know, I speak very little english... but i still understand you... can i know. when lastly u visit malaysia?


Nurul Mohd Najib 08 February at 21:20 Report

Hello dear, good to hear from you .actually i live and work in the UK and my late father is from Sabah a state in Malaysia but he is late now,he died since 2005, since i was born i have never been there that is why i have chosen to come over and see how Malaysia looks like, and i don't know anybody in Malaysia because i have never been there, and i went through your profile and chose a man of your kind that i will be with when ever am there ,because i don't know anybody in Malaysia you are the only one that i know ,and you have to show me around when am there because i will be coming by next month i will stay for 2 months i hope you will have a enough time for me .i will give you a call so that you will come and pick me at the airport OK...i will be waiting to read from you thanks.. here is my mobile number 00447031838086
you can call me anytime,hope to hear from you
terima kasih .


Rahman Hj Ishak 13 February at 03:57
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Nurul Mohd Najib 13 February at 15:12 Report
Hello dear, you are so sweet.I am at work now.........am finally so happy that i meet a nice man....you capture my every thought.....i want to have your pictures on my laptop ....if you dont mind ...i will be more than happy to look at them everyday and night .....you are so sweet ...and its rare....i would like to invest in a lucrative place, and it depends on what i will invest on that is why i need your help to tell me what exactly i can invest on, maybe both of us can invest together. then about the house i also need you to tell me which state is very cool for me to buy the house in a very condusive environment..one thing you should know more about me is that I am a very honest and modest lady...hope you like that..i speak very little malay too.My father is late,i can stay anywere in malaysia as long is a comfortable place,i am coming alone,i have intensions to settle there latter in life after my retirement.i will be on my computer waitin to read again from you...your sweet words and assuring too....thank you so much...am so glad i meet you...take care now... my number 00447031838086 please call me so much love from me to you .





Rahman Hj Ishak 15 February at 09:48
XXXXXXXX

Nurul Mohd Najib 15 February at 18:19 Report
Honey send me your personal details, your full name,your full house address and your mobile or contact number that i will use to send you the parcel (GIFT) in Malaysia.hope to hear from you soon.This is my mobile number again if you whish to confirm any thing from me about the parcel (GIFT) call me on 00447031838086, please my dear try your best to be very honest with me and my family.I want you to help me get the house that i will buy,i will be coming to malaysia soon.as for the house i want a landed property,a double storey building with atlest three bedrooms a sitting room and a very good car park at a very comfortable location in malaysia,as soon as you have gotten the house i will want you to send to me the photo of the house that you want me to buy..as for the investment,i will want you to educate me on the type of business you want me to invest on..i do not have any idea about investment in malaysia so you will have to introduce me to it,you will also assist me during the investment..i hope to hear from you soon,if there is any thing you wish i should add to the gift for you just inform me in your nest email to me.....i will be expecting the details which i requires from you to enable me to send the gift in two days time after i have completed my shoping....Just send me the information below:


You're the first thing I think of
Each morning when I rise
You're the last thing I think of
When I close my eyes


You're in each thought I have
And every breath I take
My feelings are growing stronger
With every move you make


You're an angel from above
who takes away my pain
My love for you is so strong
It's always just the same


You're the miracle in my life
Who can always make me smile
Just knowing that you care
Makes my life worth-while


You've touched my heart and soul
Which you have from the start
Your warm soft words
Will never leave my heart


You are everything I want
You're so pure and true
I love you with everything I have
And I love everything that you do.



Mereka telah merancang Plan-plan untuk mengambil hati mangsa dengan begitu lembut....


Step 1. Mereka cuba menjerat Mangsa dengan kata-kata manis dan cinta..... (Namun, cinta aku tak semuarah itu hihihihihihi)


step 2. Mereka akan memberi hadiah utk menunjukkan cinta mereka iklas. .( bab ni boleh di pertimbangkan hehehe)


Step 3. Dadah, mereka megambil kesempatan untuk jadikan anda "KALDAI DADAH"

Step 4. Anda di Tahan di Lampagan terbang kerana membawa dadah..

Tak kira lah lelaki atau wanita, kita mestilah sentiasa berhati-hati dan mengunakan akal utk berfikir sebelum bertindak....

Sambunggan Kisah ini di sini http://idaman-info.blogspot.com/2011/02/membongkar-sindiket-penipuan.html

14/02/2011

Cahaya Selawat


video


Ya Nabi salam alaika,
Ya Rasul salam alaika,
Ya habib salam alaika,
Solawatullah Alaika,

Ya rasul kau bawa cahaya,
Menyinari alam buana,
Bumi tandus Subur kembali,
Rasa gembira di hati,

Ya Nabi salam alaika,
Ya Rasul salam alaika,
Ya habib salam alaika,
Solawatullah Alaika,

Lahirmu membawa rahmat,
Memimpin ke jalan selamat,
Akhlakmu yang sungguh memikat,
Contoh buat seluruh umat,

Ya Nabi salam alaika,
Ya Rasul salam alaika,
Ya habib salam alaika,
Solawatullah Alaika,

Mulianya pegorbananmu,
Kebaikan yang kau seru, (2x)

Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah,(2x)

Ya Nabi salam alaika,
Ya Rasul salam alaika,
Ya habib salam alaika,
Solawatullah Alaika,

Ya Muhammad yang berjasa,
Quran dan sunnahlah pusaka,
Menjadi panduan manusia,
Untuk hidup aman sentosa.


13/02/2011

Ya Nabi Salamun Alaika


video



Ya Nabi salamun alaik,

Ya Rasul salamun alaik, (2x)

Ya Habibi salamun alaik,

Telah terbit bulan purnama,

Cahayanya menyinari kami,

Kau contoh aklak terpuji,

Wajahmu penyejuk hati,

Ya Nabi salamun alaik,

Ya Rasul salamun alaik, (2x)

Ya habibi salamun alaik,

Kau bagaikan matahari,

Cahya meneragi bumi,

Eangkaulah permata hati,

Bertahta disanubari,

Ya Nabi salamun alaik,

Ya Rasul salamun alaik, (2x)

Ya Habibi salamun alaik,

Yaa Habibi Yaa Muhammad... (2x)

Yaa habibi yaa Muhammad

Penyeri timur dan barat,

Kau yang gagah yang mulia,

Eangkau lah iman kami,

Ya Nabi salamun alaik,

Ya Rasul salamun alaik, (2x)

Ya habibi salamun alaik,




08/02/2011

My Dream Team 2011

Jom tegok team Bola impian aku, player2 ni adalah yang tebaik yang aku pilih ikut kesukaan aku sendiri. bukan pilihan wartawan sukan atau jurulatih sedunia jauh lagi pilihan anda semua. mana aku pk best, aku ambik jadi team impian aku...

Untuk posisi goalkepper, pilihan petama aku... ialah..
Casillas- Real Madrid, spain
- Tangkas, mampu menyelamatkan bola-bola yg bahaya, mantap.
Buktinya, walaupun spain mempunyai ramai penjaga gol hebat seperti reana, valdes. Casillas tetap menjadi no satu.

Di bangku simpanan pula, aku letak..
- Julio Cesar - Inter Milan, Brazil


Posisi Pertahanan....


Dari Kiri...

Dani Alves - Barcalona/Brazil. Pemain ini memang kental betahan, Pantas membuat overlapping membantu penyerang. Bijak.

Pique - Barcalona/Spain. Kuat di Udara, Kawalan bola yang mantap... Kesilapan yang paling bear Manchester United pernah buat ialah, menjual pemain ini...

Vidic - Manchester United/Serbia. Player yg berani dan ganas, akan melakukan pekara yang gila-gila dema menyelamatkan pintu gol. Kental bertahan. sekarang capten Man U.

Evra - Manchester United/France. kental bertahan, Pantas melakukan overlapping. rajin membantu barisan penyerang...

Dibangku simpanan untuk posisi pertahanan..
Maicon, david luiz, John Terry, Marcelo.


Posisi midfielder...

Nani - Manchester United/Portugal. mempunyai skill yang tinggi. akan membuatkan pertahanan lawan pening kepala.

Xavi - Barcelona/Spain. seorg perancang tengah yang sudah tak boleh di sangkal lagi kehebatanya. kemahiran megawal bola skill yang menabjubkan. hantaran yang tepat.

Ineasta - Barcelona/Spain. Tak lengkap Xavi kalau tiada Ineasta, skill yang tinggi. mampun memecah kekebalan pertahanan lawan.

Gareth Bale - Spurs/Wales. Kepantasan bak kuda belang. kuat, pasti menjadi mimpi buruk kepada pertahanan yang menjaganya. maicon pernah menjadi mangsanya. hantaran lintang yang baik.


Penyerang...

Messi - Barcelona/Argentina. Pemain terbaik dunia... apa lagi nak diceritankan tentang kehebatan pemain ini... magic palyer..

Cristiano Ronaldo - Pemain termahal dunia.... bola akan menjadi bahaya apa bila berada di kakinya... pantas, skill tinggi semuanya ada padanya..




07/02/2011

Jalan-Jalan Kelantan



Dah lama aku tak sampai kelantan, last sekali yg aku ingat masa umur aku 19 tahun. Pergi rumah pak saudara aku (abang ayah aku). Dah lama dia tinggal di sini(Manik Urai, kelantan) Penah satu ketika hapir-hampir terputus hubunggan dgan dia sebab dia dah lama tak balik kedah, Nasib baik anak dia mendapat jodh dgan org kedah dan kebetulan dkat-dekat dgan kampung aku, Ala-ala jejak khasih la... apa pun tu cerita dah lama... mungkin dah 30 tahun lalu



Bagi aku, penting juga lah megeratkan kembali tali persaudaraan kami ni, lawaupun kami di kedah speaking Kedah, di sini speaking kelantan... itu bukan penghalang bagi kami untuk terus menjalin tali persaudaraan.... semuanya sepupu-sepupu belako. kadang-kadang tu mcm itik sembang dgan ayam pun ada hehehe...