20/02/2011

Membongkar Sindiket Penipuan


Pada post lepas, aku ada kongsikan cerita tentang mcm mana Sindiket dadah meng rekrut mangsanya melalui Facebook... sapa yang belum baca, baca di sini ~Facebook di guna utk mengrekrut kaldai dadah~..

1. Dalam pemerhatian aku tentang kes ni, ianya tidak berhenti begitu saja, ya lah, sebab aku layan dia.. bukan apa, cuma aku nak tau sejauh mana kebijaksanaan sindiket ini... ternyata sangkaan aku sedikit tersilap...... dan bukan bermakna pula post aku sebelum ni salah, boleh jugak di ambil info dari situ... cuma setelah aku follow dorg ini, aku dapati ini bukan berkaitan dadah, cuma mereka hanya nak tipu duit...

2. Berikut adalah print screen dari sambungan post yg lepas.....


Hi Darling,

i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, model Nokia hand phone communicator ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and other Jerseys heheh ,,,,,,,...darling you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when am in Malaysia with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over i hope you understand me honey i love you so much please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Atlas Air Courier Delivery Service, their website is http://www.atlascourservices.com/etracking and the parcel tracking number is ATLS-55081540011288400 they will deliver the parcel to you as soon as possible . i wish you good luck honey hummmkisss...please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone numbers.If you want to check on the site just copy the link below and put on your brouser then you enter the tracking number on the website.Hope to hear from you soon

Courier tracking information:

Courier name:Atlas Air Courier Delivery Service

courier website:http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php

Courier Trackink website:http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php

parcel tracking number:ATLS-55081540011288400

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.

Your Love Nurul

3. Seperti yang anda baca diatas, Mereka cuba meyakinkan mansanya dengan cinta yg cuba di wujudkan untuk memerangkap mangsa dengan memjanjikan hadiah yang mewah... dan langsung tak logic akal. Serta nama dan gambar digunakan adalah palsu..

4. Untuk meguatkan lagi keyakinan mangsa, mereka turut memaparkan bukti yang hadiah mereka telah di hantar melalui sebuah syarikat Courrier. Dalam kes ini mereka menggunakan Syarikat Atlas Air Courier Delivery Service.

5.
Sebagai bukti utk membuatkan mangsa betul-betul yakin, Mereka cuba meniru Website Syarikat Courrier tersebut ... Lihat di sini... http://www.atlascour.com/etracking/Sign_On.php dan di sertakan dengan pin access
parcel tracking number:ATLS-55081540011288400

Untuk melihat, anda hanya perlu clik link tersebut dan copy TRACKING NUMBER DAN PASTE... Anda akan dapat melihat nama saya dan maklumat addess saya akan terpapar disitu

6. Link sebenar ialah http://www.atlasair.com/holdings/index.asp

7. Pada hari yang dijanjikan barangan akan sampai, pihak lagi satu yang kononnya dari syarikat penhantaran tersebut akan call anda dan beritahu barangan anda dah ada di KLIA. Pihak sender dan courrier ini adalah ahli sendiket yg sama, Untuk itu mereka memerlukan untuk kita membayar duit tambahan untuk kos penghantaran ke alamat anda..... dalam kes ini , mereka suruh aku bank in RM2500, kedalam akaun Saari bin lajim 155032311252
Berkemungkinan juga ada org dalam malaysia sendiri yang melakukannya... tetapi berdasarkan suara... dengar seperti negro afrika...


8. Satu lagi tektik adalah melibatkan pihak kastam diraja malaysia... Semasa tarikh sebenar baranggan tersebut sampai... dah mangsa masih tertunggu-tunggu. mereka akan memberi tahu yang baranggan tersebut di tahan oleh pihak kastam. Di sinilah kemuncaknya... Meraka akan memberitahu mangsa.... untuk menebus barangkan itu. anda perlu membayar sejumlah wang kepada mereka melalui tranfer bank....

9. Dan, sudah terkena...... Tektik ini pun kebetulan pernah aku berbual dengan abang ipar aku yg bekerja sebagai Kastam. dan banyak kes sebegini telah terjadi.

10. so awas.... bersama kita berdoa agar Allah s,w,t memelihara kita dari pekara-pekara tidak baik, insyaallah..





285 comments:

1 – 200 of 285   Newer›   Newest»
Admin Kl Taxi Aerocab said...

mereka juga menggunakan nama ini Latifah Ahmad.

Rahman said...

ooo ya ke... rasanya dlm kumpulan yang sama....
ada ramai yang dapat msg yg sama...

cara pun sama....

Anonymous said...

saya pun dah hampir terkena kalau tak terbaca posting ni... si penipu gunakan nama Hadiza binti Nasa...

Romidzi b. Abd. Mutalib said...

Gue pun sedang di klentong nampaknya, dgn nama Hadiza binti Nasa..

Romidzi b. Abd. Mutalib said...

Gue pu nampaknya tengah di klentong dgn nama Hadiza binti Nasa...hehehe

Anonymous said...

test

zeck said...

adoooiiii.... aku pon dah kena laaa... nasib baik x bayar semua... dia mintak USD2500 wooo....
knape la aku x teringat nak cek dulu kat sini(blog).... hadooooiiii....
kekasih gelapku.... huhu...

Rahman said...

Sabar la zack.... jadikan ia satu pgajaran...

siti rohaina said...

saya pun kena tapi ini lelaki dr england kononya masuk islam ..tb2 nak bg hadiah banyak2..n bila tb hari hendak trma dia mnta byr 2500 sebab dilupa sign cek.Pihak yang dekat malaysia perempuan cina diminta masukan dalam akaun dia..say a masukan dlm 500 dia ckp xcukp..kes ini baru smlm jd..nsb baik sy baca blog ni sebab saya dh syak lain..perlu ke saya report polis.

Anonymous said...

Sy pun br terkena tapi lelaki kononya dr UK..mula2 chat lps tu mnta alamat n nmbr fon lps tu dorg bagi hadiah mcm lak tu..lps tu ada mslah kononya kena byr 2500 untuk dptkan brg tu..yg call org malaysia cina siap bg no akaun aku terkena gaklah aku msk 100 lps tu di call2 lg ckp xcukup aku kt aku xde duit dia ckp brg tu akan dilupuskn aku ckp lupuskanlah..tp grm lak abs duit aku 100..sape2 hati2..dorg mmg licik..kes ni br je 2 hr lps kena rugi aku xbc blog ni dulu..

Anonymous said...

jd,kt sini diaorang ni hantar dadah melalui courier ke atau nk ciluk duit kita je?

Rahman said...

dalam kes ni, dorg cuma nak duit kita je....

SMART said...

gua pun dah hampir kena tipu kot..dgn nama Rosnani Rosni Zurin... ceritanya pun sama lebih kurang...dia hantar parcel dgn barangan berharga....kena bayar kat akaun agen kat sini 2,500 baru blh deliver barang... nasib gua check ngan kawan2 dan surf internet jumpa blog ni....
dah sah la sindiket diorang ni....siap ada email confirmation lagi, sms no akaun bank CIMB....macam2 sekarang ni....
Gue nak layang jer email diaorang tengok apa kesudahannya...hehehe..

isma said...

Saya pun dpt email yg serupa, tapi saya layan juga.. nama nak bayar duit xde la. Ada satu kes dia siap transferkan duit melalui money changer d Kota Kinabalu (ABDUL TAHMAN MONEY CHANGER) bila saya refer dgn officer BNM xde nama money changer tu. Selepas tu ada org yg bernama YATI AHMAD akan beritahu duit dah ada d money changer tersebut dan dia suruh masukkan RM5000 dlm akaun Muhammad Haniff staff dri BNM utk proses dokumentasi.

isma said...

Ada beberapa nama:-
1. Yuslinda Mohamad
2. Zanifah Aziz
3. Nashrin Mira/ Haikal
4. Hadiza Bt Nasa
5. Sandra J
6. Anis Amran Amin

Jadi kena berhati2 dgn nama ni

Anonymous said...

saya pun sedang diproses kena tipu ..nama dia terbaru ialah Sameera Abdul Rahman.....

Jihadi said...

Inbox
Sent
Compose Message

< Prev Next >
Back to InboxReport AbuseDelete
no photo

Give A Gift
Give Tags

From:Nora B

To:Me

Date:August 8, 2011 at 9:21am

Subject:Hello and how are you ...
Message:
Hello and how are you doing, Am Nora Binti from UK London was born here, But my Dad is from Malayaia and i have never been there before so i would love to visit for the first time, I need need a loving and caring man who i can spend time with while am around and he will also show me around the wonderful country....just send me a mail nora_binti@yahoo.com to my private box so we can talk further Give me your email address dear thanks


assalam, aku ni salah sorang bodoh yg dah terkena. Hari ni aku dapat mesej yg sama dr Tagged, kali ni nama Nora B pula digunakan. masa aku report polis itu ari, akaun CIMB Aidit bin Abdul Rahman yg aku bodoh masukkan RM tu dibuka di Tmn Seri Gombak, polis memang ok, terus call HQ CIMB mintak bekukan akaun ini. Malangnya CIMB pulak yg tak mau bagi kerjasama. Polis yg handle kes aku ni ada bagi tau, pernah buat beberapa tangkapan, tapi takleh proceed sbb pemegang akaun yg digunakan afrika penipu ni drug addict etc selain CIMB tak mau kerjasama. So, kawan seIslam 1 Malaysia, hati & tolong sebarkan kpd sedara kita yang lain

Jihadi said...

Utk makluman sedare sedari seagama semua,penipu ni 1 team maybe 5, 6 org, kata polis org Kulit hitam. Ada di sekitar KL, malangnya rakan sekongkol mereka rakyat 1 Malaysia kita

hafiz said...

aku pun dah terkena dah... tp nasib baik aku dapat elak... br skjp td, ada org call aku sruh bayar kastam tax, sama lah rm2500, tp aku xpercayalah, sbbnya aku mmg xde duit.hahahaha tp td aku sms org tu, dan ckp aku akan bankin tghari ni, tp aku tipu jer... lantak diorng la nk tunggu duit aku tu... tapi korang rase, kne ke aku report polis? aku kesian kat kawan2 kita yang akan terjerat nanti. Tp aku nasihatkan pada semua, pegang prinsip ni' klo orng nak bagi hadiah, bermakna percuma, xperlu lah kita bayar lagi' klo kotak yang dia nk bg hadiah tu dah ada depan mata xpe lah, tp hati-hati, mana tau diorg letak dadah ker...

Anonymous said...

Thank-you for sharing this blog. Saya ada sorang kononnya nama dia Anis Amran Amin, story dia pun macam apa yang diluahkan kat Facebook saya. Kononnya, dia dari UK, nak datang melawat Malaysia. Dari info yang saya amati, hanya saya sahaja kawan yang dia add dalam Facebook. No others.
Tapi "mulut" cakap dari UK, Facebook punya info nombor telefon dia line Digi pulak (+0166784735). Saya rasa sangat sangsi, so saya google nama dia dan jumpa blog ini. Syabas for sharing, at least kita boleh sama-sama elakkan kes penipuan ini. Saya tak tau samada nak repot polis tak dengan nombor Digi yang ada tu. Nasib baik saya tak tanya dia kenapa pakai nombor Digi padahal orangnya kat UK. So patut ker kalau kita repot hal ini?

Anonymous said...

thanks for the info. baru hari ini dapat message from anis amran amin dari facebook. nasib baik usya blog ni! terima kasih banyak-banyak!

mia'xuan said...

hahah,,terima kaseh lah ye,,,,tdk br aku dpt je mgs sebjik mcm yg kt ats tu hahahah,,,,sungguh brtuah aku dpt tgk blog ni dlu,, hahahaa...so terima kaseh ye..............

mia'xuan said...

hahahahah..aku br je dpt email sbjik ayt dye mcm yg kt ats tu hahha....
terima kaseh ye

ikram said...

Baru jumpa blog ni lepas kena tipu.terpaksa telan kebodohan sendiri.sekarang ni,apabila ternampak orang minyak?aku rasa nak bakor je.

Anonymous said...

Baru jumpa blog ni lepas kena tipu.terpaksa telan kebodohan sendiri.sekarang ni,apabila ternampak orang minyak?aku rasa nak bakor je.

Syafiq Hassan said...

Bru je dpt msg cm di ats.. skali 2 je la.. pstu block trus.. pelik2 je aku tgk..

Syafiq Hassan said...

2 ari lps Anis Amran Amin ni la anta msg cm kt ats tu kt aku.. pstu dia kte nk bli umh la kt Malaysia.. Aku suh cri ky Mudah.my je.. hahahaha..

Rahman said...

sabar.... dah terkena nak buat mcm mana.... ada hikmahnye tu...

jeghii said...

HAHAAH..SEKARANG NI I TENGAH LAYAN PENIPU DARI UK..NAMA BECKY ANDERSON..DIA CKP ASAL SABAH..MAK DH MATI SKRG TNGGAL KAT UK DGN DADDY DIA..AKU LAYAN JER NAK TGK SMPAI MNA GAME DIA NI,

NI AYAT2 MANIS YG CUBA MEMERANGKAP AKU

Hi Sayang,

i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, model Nokia hand phone communicator ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and shoes heheh ,,,,,,,...sayang you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when I get there with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over i hope you understand me sayang i love you so please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Atlas Air Courier Delivery Service, their website is
http://www.atlsexpres.com/etrack/courier/etracking/Sign_On.html
and the parcel tracking number is ATLS-7733245628MY

they will deliver the parcel to you as soon as possible , i wish you good luck honey hummmkisss...please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone numbers.If you want to check on the site just copy the link below and put on your browser then you enter the tracking number on the website.Hope to hear from you soon

Courier tracking information:

Courier name:Atlas Air Courier Delivery Service

courier website:http://www.atlsexpres.com/etrack/courier/etracking/Sign_On.html


parcel tracking number: ATLS-7733245628MY


I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.

Your Sayang Becky

- DIA INGAT KITA ORG MALAYSIA BODOH KOT..HAHAHAH, LET'S THE GAME BEGIN !!!!

www.muhdhazrie.wordpress.com

Anonymous said...

Same la dengan aku pun tgh melayan ade pempuan nie, konon nye die kerja sebagai analisis la..hahaa..then cakap macam2 la, janji2 manis..tapi takpe, aku layan jek sekarang, tapi die ada call aku, no mmg betul dari UK..tapi aku percaya ke tidak jek la.haha..die cakap barang sampai 26hb nie, tapi awal2 dah kantoi la plak..tahun die bleh plak die kantoi 2012, sekarang nie baru 2011..huhuhuh..takpe..aku nak tgk, aku tgh layan jek nie, name die LINDA FAZILA ZAKI hahaha..mmg name islam betul la..tapi bodoh..!!! nak menipu tak pandai.. :)

sah rizan said...

aku dapat trace dari no akaun mr.jeffri bin saat.yang diowang suh bank in kan...ni ic n0:750602-02-6121
.alamat dia: taman mawar kat cheras...tak tau ar lembaga yang di selubungi selimut ni...lau dapat aku mang kene tumbuk kuat2...no hp ade gak...p kol, owang lain yang angkat...

sah rizan said...

memang haram.....aku nk wat report polis la....

Nasibbaikgueselamat said...

Alamak.. nampaknay ramai juga yang dah kena kon kat sini.. ingatkan aku sorangjer.. Nasib baik tak kehilangan Rm2500.00. Ynag hairannya , masih ada orang kena jerat macam nie?? I hipe no one is that stupid to pay Rm2500 to the African slang dude at the airport.

Anonymous said...

zul.....wa tak kna lgi bro....nasib wa bca blog.....nie nama terbaru....zakira mohamed ayat sama mcm diorg jugak...wa tau mesti chong nya...gila pa...tau2 nak bgi duit kat org 200,000.00 pound...nak mampus....hilang akai pa...lap top Hp la jam la...HP Blacbery la.....bagus la blog nie untuk selamat kan rakyat malaysia khas nya umat islam

Anonymous said...

nie nme terbaru..Kelvin Brown..aktif kt tagged..knonnyer dr UK.. bru knal skjap dh nk bgi mcm2..bjet jutawan ke pe.. nsb bek aku xtertipu..kite bako je si penipu2 ni semer...nk tipu org je kejenye...ishk33

Anonymous said...

my name is Trimono from Indonesia.
aku baru saja menerima message dari BECKY ANDERSON dari UK.
cara mereka tipu sama dengan di malaysia. thanks you so much for your information.

Anonymous said...

bagi kes aku pulak terkena dengan seorang lelaki U.K..nama nye GREEN BENSON..agak licik juga cara dia menipu aku.. aku kenal mamat ni dalam tagged.. katanye ayah nye seorang yang kaya raya..so tak kisah la kaya ke tak..tapi aku nak ingat kan kat sini.. laki tu dalam tagged..masih lagi aktif menipu rakyat malaysia..apa yang buat aku yakin dia hantarkan airway bill courier berjumlah 14,00pound..berserta hadiah jeans 9helai,jam tangan,t-shirt 8 helai, tie 3 dan kasut 2pasang..dan dalam tu dia kasi 6000pound untuk santapan dia kat malaysia ni dengan aku..at first aku terkejut jugak lumayan giler kenal mamat ni.. so layan je.. bila dapat bill airway courier tu aku perhati demi perhati..memang something wrong..bila zoom je..dapat lihat ada perkataan berlapis-lapis..maksud nye dia tutup nama orang bawah dan paste nama aku dalam bill tu ..setiap inch aku perhatikan..kat situ dah timbul rasa tak sedap hati..check pulak track online barang yg dihantar tu tapi ''no found' dalam website www.epc.net23.net..aku rasa website ni pun mereka yg reka cipta.. kemudian tunggu 4 hari ada orang call..dari sabah..tapi aku rasa orang cina sabah yang bercakap..perempuan.. dia cakap kamu dikenakan denda sebab menyalahi undang-undang menghantar barang berserta duit tunai ..kalau kamu mahu ambil barang la..kalau tak nak kira burn je.. lepas dari situ aku baca blog ni.. terus keyakinan aku makin kuat..memang sindiket penipuan yg aku terlayan.. kalau dah dari awal tak sedap hati tu.. memang betul la kata hati tu..guys jangan terpedaya lagi.. mostly ramai dari U.K..hati2x..

Anonymous said...

aku terkena ngan SAMEERA ABDUL RAHMAN plak...haram jadah punya betina...ni nk report pun, cm ne n kpd .???
sindiket2 ni haram betul ler...

Anonymous said...

tgh layan anis ni....dok cerita my dear my love apa lancau semua...

HADZRI said...

Aku sedang tunggu parcel si Meera Rahman nih ... haha ... syok gak layan game cam ni...

biarkan diorang buang masa, buang duit call aku ... haha aku ok je ...

nak duit aku haha malammm sikit, duit pun takdo ... ekeke ..

Anonymous said...

saya juga sudah mendapatkan pesan dari becky anderson.....wow...terima kasih ya...blog ini sungguh membantu sekali,dijanjikan hadiah dan mengirimkan parcel pula....ha..ha...dasar penipu....

ilmu azam said...

ada jga yg konon dari kastam malaysia..guna nama saleena syed aziz. yg pling tak leh blah..dari unit collection department. dh unit ada department plak..hahaha..tpi tulah..aku ada smua mklumatnya..nmbor telepon,nmbor akaun maybank dia..dgn smua tu sbnrnya bleh track alamat dia, tpi msalhnya..takder sapa yg sudi kjasama..takder ker abg2,kakak yg polis,kja bank,kja kat telco yg bleh tulung...

Anonymous said...

...hahahha..seronok seronok..rasanya gua pun sedang dipancing..gua layan..tengok sampai mana..dia nak beri hadiah..hahhaha..tunggu sampai mana permainannya..betul ke dak..
..nak tanya kawan2 yg jugak sedang dipancing..ada tak mereka beri address mereka?..tunggulah nanti apa kesudahannya..kalau mintak duit..emm..boleh..duit daun pisang..duit zaman jepun...hahhahha

Anonymous said...

...hahahha..si Latifah Ahmad dah datang semula..menjanjikan hadiah itu ini..hehehhehe..dah agak dah..entah apa punya bangsa suka cari duit dengan menipu ni..baru terima email dengan pernyataan kiriman hadiah...perghhh..korang baca sendiri lah ye..

...............................
How are you Honey??..I'm glad to inform you that my leave has been granted,I cant wait to see you.. while i went shopping for myself... I bought these gift for you.. I have sent it this evening immediately i closed from work through the FIRST FLIGHT DIPLOMATIC COURIER SERVICES..,united kingdom.They said it will be delivered on ..Monday 12th March..

Hopefully you will like the items that I bought for you.The gold wrist watch, Apple laptop, blackberry, iphone and ipad,2 sets of Perfume,Paris Hilton and Britney Spears and a brown envelop.They are valuable items.I kept all of it in a black shuttle luggage and lock with an opening number 123 right hand and 208 left hand,please this unlock number is only known by both of us.

Oops!!! I almost forgot the major thing....included in a brown envelope are some pictures of myself specially for your eyes only I took some while taking shower...hehehe, In the same brown envelope, I enclosed £45,000 (Forty five thounsand pounds) cash. I know you might like to make some little arrangements there before I arrive. I am sure £5,000 will be enough to book a nice hotel prior to my arrival... Then the remaining amount I will use as purchase Tobacco pipes when coming back to uk because it is fuctionable and profitable business here in uk.. I will enlighten you more on this when i come.. because that was my father's business untill his death..i wanted to surprise you with this..I will also like to visit some interesting places like langkawi island and others...I saw pictures of it on the internet and it was really beautiful.. please call me on my hand phone numbers (+447031971832)immediately you received the luggage.love myself will be the next luggage that will arrive hehehe...love you...

With love,
Latifah..
...................................
...sesiapa rajin nak trace nombor yang dia bagi tu tracelah..ni kira GAME OVER ni..

Kesimpulannya:
Jangan dok perasan ada orang nak bagi barang/hadiah/wang sedangkan baru berhubungan dalam tempoh singkat.
P/S: Gua malas nak layan benda begini pasal gua takde duit daun pisang--DUIT ZAMAN JEPUN PERINTAH MALAYA..siapa pernah tengok? (dulu gua ada 2-3 keping tapi pindah randah hilang..ingat nak bagi kat sindiket tipu ni...hehhehe

Unknown said...

I sokong blogger ni. Harap byk lg blogger dibuat utk peringatan kpd semua. Org pompuan malaysia skrg mempergunakan unsur2 ugama utk menarik customers. Sanggup mempermainkan menggunakan/ bersumpah setia dgn nama Tuhan Yg Esa. Itulah ciri2 org munafik. Keuntungan dikongsi ngan Pak Itam/ org putih2 manggis.
"Ya Allah ya Tuhan ku, jauhilah hamba2 mu ini dr penipuan" amin... Itulah kesulitan/ kepayahan yg kita perlu lalui semasa hidup seblm mati...

Anonymous said...

Adeh...Rasa curiga yg keterlaluan membawa aku kesini...Terima kasih la pasal share info ni...my parcel dah sampai armsterdam...Hahahaha..syukran syukran...

Anonymous said...

cam sam jer kes ngn aku ni,hahahaha..sib baik aku lum byar lg

miesha8042 said...

aku pn sket kona la,huhuhuhu

B19 83NO said...

thank you for your information, I'm from Indonesia, and she also send me message as Becky Anderson from London, UK, she work at HP. be careful

Unknown said...

Assalamualaikum, saya pun dh kena sebenarnya...Alhamdulillah nasib baiklah x banyak yg saya keluarkan tapi melibatkan jumlah wang yg dpt sy gunakan untuk membayar instalment kereta, rumah sewa dan bayar loan2 lain serta untuk belanja saya sekeluarga selama sebulan. Dia menggunakan nama Anis Abdul Razak kononnya seorang yg berasal dr Sabah. Bapanya org sabah & ibunya orang England.Lepas dlm tempoh seminggu lebih dia akan menggunakan hadiah utk menandakan tanda cinta. Track tu nampak macam real tapi alhamdulillah masa sy attend komvo di KL tempoh hari saya 3 mlm tidak tidur siasat kesahihan dan saya nampak ia memang palsu. Sampai sekarang saya masih berhubung dengan mereka dan cuba untuk mendapatkan sebahagian dr duit yg telah dibayar kepada manusia laknat itu. DIa menggunakan Skype bagi tujuan ini. Sila Berhati-hati dalam soal ini. Ini pengalaman saya sendiri. Alhadulillah Allah menunjukkan jalan kepada kita umatnya agar tidak tertipu lebih jauh lagi. Saya akan menghuraikan teknik mereka tidak lama lagi kerana saya mahu membongkar sendiket ini dan membantu pihak Polis Malaysia & Polis Interpol dalam menjejak mereka ini. Mereka memaksa dgn cara lembut...Selamat berjumpa lagi...Wassalam

Rahman said...

Kepada kawan-kawan yang nak kongsikan pengalaman .... bolehlah ceritakan dan send cerita tersebut ke email saya idamaninfo@yahoo.com utk di konsikan dengan pembaca-pembaca lain... saya akan paparkan post terbaru berkenaan cerita dan pengalaman anda.... tu pun kalau sudi di kongsikan.... tq

Anonymous said...

salam..dari mule berkenalan lagi aku dh agak,ni mest penipuan,tp nk percaye pn ade...naseb baik aku bace blog nie..skrng ni proses brng tu tgh d hntr,mybe esk akan smpai,katanye la.hahha..name si penipu ni ialah HALIMA BT ABD RAHMAN...sial punye pompuan,tp suara mcm robot..kalu ak dpt ni,mmg hancur muke ko...aku x nk bgtau lg die,ak nk tgk sejauh mane sandiwara die...kite tgk siapa yg tertipu.,hahaha

Anonymous said...

si nurul mohd najib ni boleh berbahasa tagalog tgk kat fb dia album page.sy terus snap dia ini con tapi dia nak memain dgn org yg dh tau courier service ada tracker lagi hampeh .kat point nie blum minta duit lagi sy ikukan jer drama ini.... hehe boleh wat skrip gak...awas

Anonymous said...

layan je dan tak payah bayar....ni awang2 itam ni slalu dah dok buat kerja gini...nak ckp aku pun kena gak...tapi bab2 bnkin ni aku tak bayar, aku tauk jugak bab2 hantar barang ni..takkan kalo dah pos barang nak kite bayar hampeh betol..kite pos brg pun kite bayar semua payment...ni trick awang itam yang bodoh mcm cipan..nak tipu buat google dulu lah..ingat kiteorg malaysia bodo ke aper...dok balik negara sendiri lah...bagi rakan2 kalo ada scam gini kalo nak layan tu layan je kalo bab bankin2 duit tak yah layan takde mende kerja kaol nak barag bankin2 duit..ko nak bagi brg bagi free lah toksah nak mintak duit org..ni yang terbaru nama lakhanat tu meera ahmad..or sameera abdul rahman jaga2 tau...hahahaha ni ayat power sama je mcm ayat yang lain.siap mintak kredit dgn aku lagi hahaha nak tepon ejen konon pi mampuih la oi..satu sen pun ko takkan dpt dari aku..wahahahahaha

Anonymous said...

Samo bai aku pun dapek...baru stage bunga2 nak berkenalan hehe..takpe kito layan dulu...tgk MO dia camno...

zulkarnain said...

Saya pun hampir terkena.. Nama syarifah melati mohd nor konon dari uk.. gambar pakai tudung labuh.. konon nak cari saudara ayah yang tinggal di penang.. nak datang malaysia tapi nak post dulu personal item dia pakai diplomatic service kononya.. dia mintak alamat saya tak bagi sebab dah syak bukan-bukan tapi ayat memang bagus supaya dekat dengan Allah la. Jaga hubungan la. jgn sampai ikut hawa nafsu tapi semuanya bohong

kesian-rizal said...

aku rase, aku dah terkene... banyak gak wang yang dah aku laburkan... namanye Anis Amran Amin, dari UK, bekerje sebagai engineer di HP, balik Malaysia sbb nak cari Keluarga di Sabah konon nye...

anta courier, letak la segala brg laptop, pakaian, bunga and pelbagai agi. sangkut kastam la sbb brg dah scan and jumpe duit and berbagai... Haram Jadah toi! aku sampai ke tahap BNM declaration... nasib la aku tak sampai ke penghujung... bila bagi aku URL BNM nampak sangat kelentong. mana ade Govt Sector URL penghujungnye .com... semuanye .govt.my... betui tak?

dah jadi cam nie, aku pon nak cakap ape? ape kata nasihat korang? kene ke buat laporan polis? and buat perangkap? orang cm nie tak ley dilepas kan...

chandru said...

Saya baru terima email daripada dia latifah Ahmad ..check profile dia di lik
Linked in. Dia cakap dia akan datang Malaysia dan minta saya pick up..hahaha mereka ingat orang Malaysia bodoh ke...im too smart for that...saya cuma play along...tak akan terima atau hantar duit...

Anonymous said...

Nama terbaru dorang Faridah Ahmad Azhar

Anonymous said...

Ni nama yang paling baru beb, tapi aku wat homework dulu sbb aku tau taktik ni dah lama dah diorg buat... kalo bab duit ke hadiah nak kurier2 ni x payahlah... wat research dulu sblm kene... wakakaka... ni nama setan yg tu yg terbaru Latifah Ahmad & Nadiah Mohamed... bole cek kat linkedin ngan FB... Pic dia lbh kurang sama jek...

Anonymous said...

Aku baru trace nama terbaru dia, Latifah Ahmed & Nadiah Mohamed. Pakai alamat sama UK, London... wakakaka... Takziah pada sape2 yg x buat homework dulu...

shan said...

Aq baru terbaca blog nie..terima kasih..q hampir tertipu..penama bernama HALIMA ABD RAHMAN mengatakan keluarga dia asal sabah dan ingin mencari semula keluarga dari sabah.ingin membeli rumah di malaysia,duduk di u.k dan ingin mengirum hadiah kepada saya nanti. Nampak nya penama halima abd rahman semakin aktif menipu,harap sebarkn perkara ini. Dia sekarang aktif di tagged dan facebook.

Anonymous said...

Nasib baik jugak aku baca blog ni ....dalam email aku ni bersepah orang yg mengaku nak mati tak lama lagipun ada ......dia kata dia ada banyak duit dan kata dia tak ada anak......yg nak tergelak tukang taip surat tuh betul2 guna bahasa karang murid tahun 3 nampak sangat tak ada kerja nak buat bisness menipu orang .......bila aku tanya no h/phone dia boleh kata dia tak dinasihatkan oleh dokter supaya tidak bercakap .......isk,isk macam-macamlah jenis tektik dan teknik yg aku dapat nih ......ada jugak yg berani guna nama bank pun ada konon arahan dari pihak bank .....email yahoo ni memang popular sebagai platform bukan tu saja entah apa-apa iklan yg mengarut bagai kononnya member kita yg hantar walhal member kita tuh tak tahu apa-apa halpun.....korang kat luar tuh baik tutup je email yahoo korang tuh.....

Hazirah Masturah Muhamad said...

syarikat ni wujud ke?

DIPLOMATIC DELIVERY
Global speed link courier service
cultural complex no 11,off jalan dato siampang Gagap,Negeri sembilian
Malaysia.
Hotline: +60162776746
H.O.A.D
Mr. Mustafa mujid

Anonymous said...

aku tengah layan ada seorang ni kata dia nak mati tak lama lagi...hehehehe bukan main lagi sanggup upah orang taip surat dia tuh.....bila aku minta no h/phone dia tak mahu bagi pulakkk....nampak sangat penipu !!!!....ada satu lagi email ni siap guna nama MAYBANK lagi dia kata ada BANK DRAF untuk aku...bila aku tanya bank tak adapun tu lagi nak menipu guna nama bank pulakkk....lagi satu email yahoo.com ni memang jadi platform bagi si penipu ni nak hantar email...so lebih baik jangan guna lagi email tu ...

Anonymous said...

2 tahun lepas pun sy pernah terkena dgn sorang pompuan..konon nak buat kawan baiklah.. memula kita x syak apa2 layan baikk punya,, nama dia ZALIZA SAID..siap kol tanya kabar bagai sampailah tetiba satu hari nak hantar gift plak.... dan ayat dia sam jer sebijik...
Hi Sister,

i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, model Nokia hand phone communicator ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and shoes heheh ,,,,,, you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when I get there with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over i hope you understand me sayang i love you so please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Atlas Air Courier Delivery Service, their website is
http://www.atlsexpres.com/etrack ayatnya sama jer copy paste n ejas sikit... lepas tu aku mula tergedik kan sebok nak cukupkan duit..diorg nak 2500..lps tu pikir2 balik aku ni mcm kena tipu jer.. lg pun aku xmintak sumer2 gift tu...last2 dia kol bnyak kali soh buat clearance tp bila aku nak pg COD kat KLIA dia x bagi pulak...last2 aku buat donno jer.. bila dapat kol suh aku bayar.. aku kata return to sender jelah sebb aku xleh affort amount tu....

Ni bebaru ni aku kena lagi dgn sorang jantans dari Texas...skrg aku tgh melayan gak la jantans tu kann.. nak tengok la apa lak kenkunun dia nak bg kat aku... ayat macam bebiasa je.. xde la jiwang st pun...... puji aku cantik..kiut miut tu besa lah kannn...
dia mintak alamat aku bagi la... tp bukan alamat umah aku pun.... heheh no hp, aku bagi jugak..so dia ada kol aku raya haji yg baru ni.. dia ni kunun mak & ayah org kajang tp dia lahir & besar kat Texas..email aku siap cakap pasal solat semua...satu dua perkataan leh cakap dlm malay..kerja kat syarikat engineering kununnya... so skrg aku dok melayan dialah...skrg dia dah bg aku tracking number...dan aku dah track tadi..wahhhhh memacam nak bagi kat aku..samsung galaxy, Blackberry, hbeg LV, kasut prada..wauuuuuuu pengsan aku baca... rantai, bra, panties.. siap semua nak bagi tuhhhhh.. so skrg aku tggu la kol drpada diorg yg nak ketuk duit aku tu...sumpah la, sesen pun xkan merasa duit aku... kalau betul nak kawan xpayah nak bagi tu semua.... kta kawan ikhlas...anyway nanti kalau kata diorg dah kol aku, aku akan release kan nama mamat tu yeahh....

Anonymous said...

Lepas 2 ari aku komen kat sini, syarikat courier tu pun kol aku... suh bayar clearance 850USD.. aku tanya kat mana opis..dia kat akat sabah.. yang kol tu pompuan india...
aku cakap suh dia send balik kat sender.. so dia mcm terdiam & suh aku yg deal dgn sender pulak...
aku ada buat entry sikit pasal story ni.... korang bolehla singgah blog aku utk tahu kesudahannya....
http://hanna-simerahjambu.blogspot.com/

SuriHanna said...

Lupa plak nk bgtau, nama mamat tu AZRUL SAIFUL.. aku ada letak gambar dia dlm blog aku for those yg nk tengok la kan...
http://hanna-simerahjambu.blogspot

wan suhada wan ahmad said...

Mng diaorg ni licik, tpi diaorg lupa bkn senang2 nk mnipu kita. Aku sndri pun hmpir nk terkena kencing ngn sindikit
Mreka, tpi nsib baik.. Cepat2 aku cri kt intnet.. Pasal penipuan intenet terjumpa blog ni... Terima kasih banyak2 pda encik penulis..
Diaorg ingt sng2 kita nk bgi duit kita, bkn skit .. 5k utk tax clearance .

Anonymous said...

Sindikit ni Mng licik.. Aku pn hampir2 nk terkena ngn sindiket ni. Nsib baik cepat2 aku cri maklmat kt intnet. Terjumpa blog ni.. Terima kasih banyak2 encik penulis !

Anonymous said...

Hahahaa aku pn tgh lyn bdk nma hadiza bte nasa.aku tgk nma dia pn da taw ni penipu.arini 27.11.2012.parcel akn smpai dkt aku.tpi dia ingt aku bodoh mcm dia.aku pn xbg nma btl aku alamat pn bkn alamat aku.dlm parcel tu pn da nmpk tpu sbb dkt date dia sent 25.1.2012 diliver 27.1.2012.kan bangang nma nye.pastu ada aty plk nk bg aku duit mcm korang jga la.dia ckp nk beli rumah la otak dia.nk bg iphoneX aku xpnh plk dgr iphoneX huhuhuuuu.tq jga kpda blog ni sbb lg meyakin kn aku lg dgn sendiket ni tq

Anonymous said...

Thanks for finally talking about > "Membongkar Sindiket Penipuan" < Liked it!
Also visit my webpage old holborn

drmandangmichael@gmail.com said...

Yaitu dia yang berlaku tidak bercela, yang melakukan apa yang adil dan yang mengatakan kebenaran dengan segenap hatinya,
yang tidak menyebarkan fitnah dengan lidahnya, yang tidak berbuat jahat terhadap temannya dan yang tidak menimpakan cela kepada tetangganya;
yang memandang hina orang yang tersingkir, tetapi memuliakan orang yang takut akan TUHAN; yang berpegang pada sumpah, walaupun rugi;
yang tidak meminjamkan uangnya dengan makan riba dan tidak menerima suap melawan orang yang tak bersalah. Siapa yang berlaku demikian, tidak akan goyah selama-lamanya.

syafrizal ahmad said...

HADIZA BINTI NASA kembali lagi...berasal dari regent street liverpool..arwah bapak dia asal dari sabah..dia kata nak datang malaysia dan harap jasa baik aku untuk tolong dia...dia siap bagi gambar lagi..memang cantik...phone no..447035902386...sekarang ni dia tengah ayat aku dengan ayat-ayat power..nak minta tolong aku carikan rumah yang sesuai untuk dia..nak aku teman kan dia selama 3 minggu dia kat sini..ishhh...best ni..dia juga ajak aku melabur bersama-sama ngan dia..nasib baik aku terbaca blog ni dan aku pun belum sempat bagi apa-apa lagi kat dia..selamat aku..terima kasih banyak-banyak bro...teruskan siasatan mu terhadap sindikit penipuan ni..demi bangsa dan negara..benteras scammer...

Anonymous said...

bro skalian..nma dia skrg faridah azhar..hehe..nsb baik den cakne..klu x abis..haha..tq to bloger..

Anonymous said...

Haha . Sy pn hampir2 na terkena gn mamat Uk ny jgk . Nseb baek da wt siasatan dlu . Owg courier to pn bodo na nipu ta kne tmpt . Mle2 cal ckp dr Max Courier . 1 jam kmudian cal ckp dr Global Service plax . Masyarakat ... Kot ye pn na nipu pesan r awl1 at tukang cal to yg dorg dr syarikat gini2 . Haha . Nme dye c polan goblok ny Paul dave . Mcm bodo jewk , bru knal ta smpy sblan na bg adiah . Paz to pgl my love , darling , angel . Tuihh . Geli kot aku . Haha . Euwww>,<

♥ Cik Syu ♥ said...

ALHAMDULILLAH sbb ak jumpa blog ni.ak pon terkna bnda y sama. dia dok ofer adiah n duit kat aku.punye la bengap ak bgi je seme tu.tpi ak xbgi name btol plus ak guna alamt opice ak. pgi tdi bru ade y call name nye Robert mintk ak byar RM560 nk release kan parcel tu.sorry la ak xkan kuor kan duit cikit pon.ciap ak pm org y bgi aku tu ckp ak xnk byr pape pon. agak2 la nk nipunyer. haish

Nea Eesya said...

salam.. :) ok.. sye baru bace blog ni.. bukan saye yg kene.. tp ayah sye.. ayah sye x taw.. sbb sye yg selalu bukak fb dy.. tlg update fb dy.. so.. name org 2 sameera abdul rahman.. sye ingat dy nak ngurat ayah sye or something.. then.. sye try search nme dy kat fb.. ade 10 fb nme sameera andul rahman dan muka yg same..so sye taw.. dy memg nk menipu.. alhamdulillah.. sye rase bersyukur sbb sye yg bukak fb 2 pda msa 2.. kalu ayah sye.. maybe ayah sye layan.. so be extra careful.. and do private all data on ur fb.. :)

rozie said...

Aku pun penah hampir terkena dengan jenayah sindiket parcel ni. Konon nak bagi hadiah. Mamat tu nama Mr. Mike Janey Lucas..aku pelik bg hadiah byk sgt. apa ke jadah..aku pun google n terjumpa modus operandi yg sama. sah bende tu sindiket. semoga polis berjaya memberkas mereka..

Anonymous said...

Saya pun telah dihubungi oleh si penipu yang guna nama Hadiza binti Nasa..alhamdulillah, nasib baik saya google nama hadiza binti nasa dan terjumpa dengan blog ini..memang sahlah dia tu penipu...hampir2 aku tertipu..terima kasih pemilik blog

Anonymous said...

hahahah...yang terbaru...korang jaga2 tau dengan nama FB dia Nadia Emma Amir no fon nye +447035929411..hahaha hambik ko....sebelum dia pekena kita...kita pekena dia balik hahahahahah...dia cakap dia hantar brg kelengkapan hospital berharga.pastu brg dah sampai aku kena ambik kat http://www.vhsds.com/en-gb/index.htm siap bg tracking number... tapi kena bayar RM2500...
heheheh....lepas tu aku hubung balik minah tu aku cakap...aku tak ada duit nak ambik...kalau nak jugak ko yang masukkan duit kat aku GBp1500...hahaha padan muko ko...bak kate dalam cite P.Ramlee..sebelum die pekene kite....kite pekene die dulu...hahahahah

Faridahanom Hamdan said...

Saya pun terkena juga. Saya tak minta di beri hadiah. Dia minta saya bayar dm RM 2000 sebagai upah penghantaran. Saya teringat kisah penipuan ini. Allah telah membantu saya. Saya tidak akan menerima parcel ini. Saya pun akan buat alasan utk delay pembayaran ini.

Anonymous said...

Saya br je dpt email parcel kirim duit,cincin laptop,iphone dsb..pengirim dr mohd yusof bin mohd faizal...kelako...aku layan tagged ngan die yg konon dr uk ..pakar sakit puan plak tu..fuyoo...aku dh msg die dh kate..kalau nk tipu..tipu org lain..kawan2...jaga2 tau

Anonymous said...

Hi Darling,

Hey dear,. i'm so sorry for the late reply.. been so busy.. ..thanks for showing me so much care honey...like i told you babe, i will be coming over soon.. i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, Iphone 5 ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and other Jerseys heheh ,,,,,,,...darling you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when am in Malaysia with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over,..and take some to start up something for you self before i come over by next week.. i hope you understand me honey i love you so much please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Interlink Express Delivery Service, and the parcel tracking number is 77255244209 they will deliver the parcel to you as soon as possible is 24hurs delivery i wish you good luck honey hummmkisss...please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone number +447012901669.....

Courier tracking information:

Courier name: Interlink Express Delivery Service.

Website:: http://interlinkxpress.com/etracking

parcel tracking number:; 77255244209

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.

Your Love..

*macam2 de org..nak share duit konon... baiknye..aku suruh antar duit kai western union, ke india pun leh anta..inikan UK..x kan x de kot..banyak link nganbank..cancel parcel n kalu betui nak bagi adiah aku suruh die levi 501 selai..ble mai Malysia..terus die diamm..senyap..hehehe.. but maybe setengah org cam x leh nak terima kenytaan...n terus percaya...ye laa mnayak 2..duit 100 000 pound..mau dekat setengh juta RM..Alhamdulillah..doaku dijauhkan dari dengki kianat manusia..Allah kabulkan..

Anonymous said...

Hi Darling,

Hey dear,. i'm so sorry for the late reply.. been so busy.. ..thanks for showing me so much care honey...like i told you babe, i will be coming over soon.. i have sent the Gift....i don't know if i have told you what is inside the parcel of the gift before,,,,, hummmm do you know what i put inside the parcel i put the sum of 100,000.00pounds,a model HP laptop, a gold wristwatch, Iphone 5 ,flowers, pictures, T-shirt and Liverpool jersey and other Jerseys heheh ,,,,,,,...darling you will take 40,000.00 pounds from the 100,000.00 pounds and buy the house for me keep 60,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the project when am in Malaysia with you .........then from my 60,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when come over,..and take some to start up something for you self before i come over by next week.. i hope you understand me honey i love you so much please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you hehe have a nice time i love you hummkisss...the name of the courier services company is Interlink Express Delivery Service, and the parcel tracking number is 77255244209 they will deliver the parcel to you as soon as possible is 24hurs delivery i wish you good luck honey hummmkisss...please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone number +447012901669.....

Courier tracking information:

Courier name: Interlink Express Delivery Service.

Website:: http://interlinkxpress.com/etracking

parcel tracking number:; 77255244209

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.

Your Love..

Ruby $ Shah said...

Hi All,

Saya wanita. Kenal a guy from facebook Gareth David Dawson. Dia mencari pengganti emak untuk anaknya. Ajak saya untuk kawin. Nak bawa saya balik ke Texas, United States. Up to now, xde lagi yang suspicios tp dia akan datang ke Malaysia untuk bertemu saya untuk memberikan saya hadiah. Saya dah minta ID anak dan maknya serta salinan pasport dan ID beliau sendiri. Dia provide semua details. Hmm, sekarang ni ~ susah nk percaya manusia dari luar. Semua personal detail dia dah bagi. Ada tak kengkawan terima kisah yg sama?

Ruby $ Shah said...

sekarang ni tinggal stage dia dtg untuk berjumpa ngn saya.. risaunyer ha ha

Paktam said...

Berwaspadalah dengan penipu internet.Jangan mudah percaya.Kes berkaitan internet ni terutama jenayah internet ni,kalau dah terlibat,memang susah.Polis pun xmampu buat ape-ape. Pengguna internet perlulah bijak dan jangan percaya dekat orang.Terutama yang melibatkan duit.Jadilah pengguna internet yang bijak.Semoga Allah jauhkan umat Islam daripada kes-kes jenayah internet ni.

rhairul said...

Sofia b atau nurul ade info?i terkena mangkuk dua ekor ni.boleh detect sbb ada no akaun tp xtau nak buat mcmmn.report polis or ambil tindakan sendiri?

abangluqman said...

saya juga dapat yg macam tu

s Liana said...

hai saya pun terkena gak.. mula asal saje layan nak tgk sejauh mana.. last-last saya yg terpedaya.. tapi dia dah ganggu saya setiap hari suruh bank in.. kalau saya tak bank in, dia akan datang malaysia bersama pegawai kastam untuk penangkapan.. cuak gak skang ni.. hadoii..

nama dia yang fake Jackson Smith.
email dia yang ori fb joshuahagin@yahoo.com

ini yang dia email pada 26hb april 2013.

hello dear friend , i have sent the package as promised u ok,so inside the package was an IPHONE5X,APPLE IPAD,GOLD JEWELRIES,DIAMOND GOLD,APPLE LAPTOP,D&G HAND BAGS;AND D&G PERFUMES..SO inside one of the bags i bought for u was 30,000,00 british pounds starling and i rapped it with an envelope,you will use the money to take good care of yourself and your kids and also pay off your bills with some of the money and bank in some into your own personal account ok so when the package gets to your country you will have to pay custom clearance charges so that they will deliver the package to u as well ok ,pls dont tell any body that there is money inside the package ok..As soon the custom called u just make the payment to them so that they will deliver the package to you immediately with out wasting of time ..take care and this is my contact phone
+447512528615,

Anonymous said...

salam......dlm cerita ni mmg betul aku pn dh terkne da......siap print lg jadual penghantaran....ke malaysia web site interlinkxpress....punya la best cter dia.....hahahaa..korang ada dpt gmbr x???aku ada dpt gmbr dlm 6-7 yg sindikit ni hntar.....nma dia HADIZA BT NASA....mmg best.....aku pknlkn aku polis terus xcntct email lg...perghh...syok giler...bg yg belu terkena.....tgk dlu blogger ni...

Anonymous said...

dia pakai website yg baru

http://interlinkxpress.com/etracking/index.php

yang asli itu http://www.interlinkexpress.com/

zack said...

Hi Darling,

I have just sent the gift to you now through the courier company that my company always make use of,in the gift that i sent to you now honey i did put cash money of 100,000.00 pounds including the gift items, i know it will be safe to send the money to you via the Courier Delivery, though i did not declare the money to the courier because i hide the money inside the gift i bought and no one can find it,it is only you and i that know about the money,what i want you to do for me is as soon as you have gotten the house i want you to take 40,000.00 pounds to make the deposit for the house and you can make arrangement for the house document before my arrival this Month, then when i arrive i will now sign the final part of the deal, or you bank the money into your account till i get there, Then you will have to take from the balance of the 60,000.00 pounds to get 5star hotel where i will put up when i arrive in Malaysia, i will inform you before you will book the hotel and will inform you how long you will book for, then the balance of the money you help me to keep safely as that will be the capital i will start the little investment with.though when i am coming i will come with some more money.i am still waiting for my father stockbroker to give to me the money which he has sold in the last shares of my father.

Honey i know that i did not inform you about sending money to you and i know this will come to you as a surprise hahaha, i do not have any other alternative to send the money to you today, i know it is safe okay. i am trusting you to help me do the things i want to do in Malaysia. i trust you with my life honey.

This is the courier information:

Name of Courier Company: Atlas Air Worldwide Courier Delivery Service.
Company Website: ( http://atlas.couservice.com/main/ )
Tracking website: ( http://atlas.couservice.com/main/Sign_On.php )
Tracking Number: ATS554876811110

They will deliver the parcel to you as soon as possible. According to the Delivery Courier Company i was told that the delivery is 48 hrs, i gave them your hand phone number so that they can contact you when they arrive in Malaysia. honey as soon as you get the parcel from the courier i will need you to inform me and help me to do all i want you to do. please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone numbers +44-7011-120-278...or SMS to me via +44-7840-578-991

HERE ARE THE LIST OF ITEMS IN THE PARCEL, AS SOON AS YOU RECEIVE PLEASE RECONFIRM THEM IF THEY ARE COMPLETE AS LISTED.

1. 100,000.00 POUNDS (IN CASH IN AN THREE DIFFERENT ENVELOPE)
2. 1 NEW MODEL HP LAPTOP
3. WRISTWATCH
4. BLACKBERRY PHONE
5. FLOWERS
6. MY RECENT AND NEW PICTURES
7. 11 T-SHIRTS (DIFFERENT SIZES AND DIFFERENT COLORS)
8. ENGLAND CLUB JERSEYS
9. ONE IPAD
10.TWO SUNGLASSES
11.ONE COMPLETE SUITES

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.You have to check on the website always to know exactly when the gift will arrive in Malaysia.for you to check on the website just copy the website and put on your browser,then insert the delivery tracking number.this will show you the delivery status.

Bye Yours Love.
Atlas Air Worldwide Holdings
atlas.couservice.com

Anonymous said...

Assalam n hello to blogger n readers. The same thing happening to me. a havoc private msg from fb name as meera rahman or sameera abdul rahman, she want to come to malaysia this year so anybody or somebody who want pick her up ;p

Anonymous said...

The similar thing happened to me now.This man said he having a work contract in Sarawak. Then we chat and skype so that I can believe him. After that he plan wanna go back to USA to withdraw all his money from the bank and send some of it to me and visit her mom in UK. He have told me that his mom is sick and having heart attack. Wow this is great scenerio which he said to me he needme to send USD10,000 to him account so that he can survive his mom and do the operation at the same time. So when the goods has arrive in KLIa the lady call me to settle the charges and tax.I was wondering because they must be a protocol and procedure how to pay some tax. And the lady call me that the goods were holding by custom and ask me to pay rm24K.. Oh my God..that is too much. Then I receive a call from that man and ask me to send a money as soon as possible to help his mom. This man is crying on the phone. Really great acting. So, I just follow his game, I said ok tomorrow i will sent it to you. He stopped crying then.But i never did that. He was so angry at me and shouting at me onthe phone but I just kept quiet. Until that, he never cal me again.Sorry readers for the gramatical errors, hahaa. Peace....

ayellayan in love said...

saya pun terkena..namanya David Robert..kononnya Ass manager Toyota..keje kat UK..wife mati..ada anak sorang..haha..(mcm tau2 je aku ni janda)..siap call bagai bagi ckp ngn mak diala..anak dia la..cett..then kemuncaknya..jeng jeng..nak antar present ..ok..antar la...org nak bagi kan??..duk 3 hari..kring kring..ada pompuan call dari BRITISH COURIER bgtau barang aku sangkut kat kastam KLIA..then kena bayar RM2500..ok..trus call member aku kat kastam..x pasal2 kena gelak..cett..baru tau kena tipu..ok..masa mempermainkan mereka..aku call bgtau aku kat klia nk pegi bayar..the tetiba si mamat DAVID tu call menangis2 beria x bagi aku pi sbb takut aku kena bayar lagi banyak..eh eh..ok aku akur..the dia bagi no acc..SIBAS RAGAN RITA 4962027332 PUBLIC BANK.aku pun bagi la harapan palsu yg akan bankinkan..hahaha..hari2 minah ni call aku tnya..termasuk jugak mamat ni..aku buat bodoh je..the tetiba mamat ni call bgtau kat Malaysia nk settlekan..ok dah dtg malaysia pulakkk..hahah..then call pulak x cukup cash nk bayar..minta aku bankin ..cam haremmmm...so jgn ingat semua org malaysia ko boleh bodohkan..skrg amik ko..hahha

Anonymous said...

Hi Semua, aku ni tengah communicate dengan Fatima Hassan, baru nak datang Malaysia, belum hantar parcel, nanti kot. Macam macam cara.

Anonymous said...

nahhh...i pon bru terkena..JUST NOW!!hahaha..mula2 happy gak..tp at last bagai tersedar dr lamunan...i trus chex,,,tup2 kua hah blog ni...well i kne kt tagged...nama dea Hary David..hahaha...mmg terbaik la gift yg dea bagi...samsung tab 10.1...samsung note pink...coach sling bag...siap kasi 5000 pounds...gilak!!klu x kuat iman...mau percaya abes..hahaha..tapi nasib baik la..hahha,.nda sabar ni mau tggu org yg mahu call tu..bia dea kasi tau kata office dea di sabah...boleh juga i dtg melawat.. :P

mohd zamri said...

Gua lg best..gua ayat sama dia sampai dia plk yg takut jatuh cinta hahaha..bodoh punya anis amran amin

Emy Roslan said...

paling latest "fatima hassan".
be carefull .
kalau ada dapat msg dari orang ni .
maki kan aje yee .

ni link profile https://www.facebook.com/fatima.hassan.501

jaga jaga ye kawan kawan

Emy Roslan said...

the latest one is "fatima hassan"
kalau call memang real perempuan .
hahaha .
macam yal .

Anonymous said...

kawan aku juga hampir terkena, dia guna nama dan akaun seorang pelajar org asli dr sarawak bernama PETRA ANAK PANUNG akaun Maybank dan seorang wanta. Aku tolong kawan aku ni check dan Petra Anak Panung ni adalah seorang guru di SK dan juga pelajar perguruan di Universiti di Sarawak. Cikgu pun blh terlibat dgn sindiket ni.. alahai apalah nasib anak2 murid dia nanti

roniandria said...

thanks nice info. saya baru saja menerima email dari Anis Amran Amin sekarng sudah saya blokir.

Roxi.. said...

Saya nk cerita juga.saya kenal sorg mamat dr england.prnh dtg Malaysia.hdpi masalah..so saya prnh tlg.skrg dh balik sana.dia kata nk byr balik duit saya n bg duit lbh lg dlm usd.ttpmasalahnya dia kata bila bungksn smpi saya kena byr RM 1500.betul ke..dn dia kata dia cuba byr kos di sana ttp mrk x nk dn dia kata saya yg kena byr.betul ke...tlg bg pndgn sikit...rasany klu org antr brg kita terima n x pyh byr apa2 kn..saya plk dh terbagi almt..

Fadhilah Hidyani Aslai said...

Now die guna name samera abd rahman pulak

Roxi said...

Nak tanya betul ke klu syrkt curier dh terima parcel dr luar negara then tiba2 dia kata gift dlm parcel tu ada duit n dia kata nk hntr brg tu saya kena byr tax sbnyk RM4800.bukankh klu byr tax hnya dgn kastam sahj kn..bkn dgn pihak curier.yg bodohnya saya dah terbagi plk duit kos kononnya utk kos penghntrn...dn bila saya sedar ni mesti kes tipu..mamat mat salleh yg hntr parcel tu mati2 suruh saya byr spy saya dpt gift n duit dr dia..n skrg saya malas nk layan...

Kayosie Watanabe said...

Sorry guy. Lmbt dpt info. Lambat tengok blog ni. Kes terbaru saya kena. Duit hbs byr segala kos. Any suggestion guy. Kalau repot polis, polis bertindak ke. Nama samaran terbaru sindiket ni ialah Kelly Ahmad

eMmiE LeeYa said...

Hye guys,
Ni lagi 1, sama ngan geng kt atas tu.. letak nama NADIA EMMA AMIR…
Ni hubby I ngada2 sgt konon dpt kenal kawan doctor.. bapak sabahan, mak org UK..
Konon nak blk Malaysia, nak bukak klinik somewhere kt KL..
Hari2 dok chat ngan my hubby.. lama2 konon ber ‘dear’ bagai..
Suddenly kt dh hantar brg medical, then my hubby kena collect kan..
Ada plak mangkuk ngaku courier services mintak kos RM2500.00..
I ni mmg jenis siasat… Google punya google, courier services ada pn kt india jer..
Then jumpa lah page ni.. Tgk FB dia, abis semua ustaz2 pn leh jd geng dia..
Apa yg dia ‘chong’ pn x tau lah..
Apa pn, sy take over chatting they all… Sy sekolahkan NADIA EMMA AMIR ni..
Pas tu hubby sy block terus akaun FB dia… Saya tukang gelak kan jer lah..
Tu lah miang sgt, nsb baik tak terbang RM2500 tu.. dr bg doctor palsu tu.. baik bg kt aku bini dia ni!!!!!

Anonymous said...

saya pun pernah tertipu hilang RM25oo.00pasal to gift la tu..nama dia di fb James Darlington. Lepas tu dengan Peter Brown, Mic Dha, Thomas, dan lain-lain tapi asal berkaitan dgn duit, saya 'no'. Satu saya observe profile mereka, selalu gambar je, 'hide' friends and never share. Sekarang saya sengaja layan sahaja tipu diaorang ni..

Anonymous said...

Di nasihatkan lapor polis agar bahagian IT jenaya boleh jalankan tugas mereka sebelum ramai lagi kawan2 seperti cik terkena..

Anonymous said...

salam. saya dah terkena dengan mat salleh. saya dah pun bank in rm 1500 ke pegawai kastam (kononnya).

diana said...

saya pun dapat ayat lebih kurang dengan mangsa....baru semalam pm sy nk bagi mcm2...siap bg track number..tapi nk check xdapat...kata ingin menjadi saudara saya..xpasti la ini penipuan atau x..tapi yang pasti perlu berhati2... nick FB terbaru Zamri Abdullah.. dia kata dia berasal dari sabah..dan bekerja di england...tunggang terbalik jgak bahasa melayu yang dia send kat saya..kiter tunggu dan lihat ape rancangan seterusnya jika ini penipuan..thanks kerana shares blog ini..

Anonymous said...

the latest name Caleb Tyler from Ireland. best part nak hantar 2mil pound lagi. konon nya nak invest n buat bisnes di malaysia.. pastu siap gunakan United Nation lg utk hantar duit tu...sbb tak nak kena tax n quiery dgn Bank Negara..
silap lah becakap dgn org yg penah deal dgn UN punya contract...aku layan & tengok kan saja sejauh mana...

cddeq said...

Thank you for accepting me as your friend as a matter of fact i really liked your profile picture when i saw you i never knew that it wouldn't take such a long time for you to get back to me,i know that we do not know each other before this is my first time of contact with you,i was just browsing through Facebook when i came across your profile and decided to send a message to you and i hope this will not offend you and i hope i have not invaded your privacy?if i have please forgive me, My name is Anis Amran Amin, I am mixed Malaysian ,my father is Malaysia and my mother is from England...I speak very very little Malay...lol i was born here in London and have never been to Malaysia. You just have to understand that communication is an integral aspect of life,i am a professional system analyst working with Hewlett-Packard here in London,my dad is late now he died 2yrs ago and i am living with my mother,i am planing to visit malaysia soon during this my coming long holiday so that i can get to know more about my culture and the people.well i am the only child of my parents.
i have two major reasons to visit malaysia,first is to invest in malaysia,investment in property and other investment and second is to try to locate my family root in malaysia.

Bye
Anis

alleyyous kharma said...

skang ni duk layan sorg minah ni..Siti Latifah namenye...kononnye nk invest kt malaysia...die ade bagi 1 wed corier VONAGE COURIER SERVICE..siap tracking no lg..try check brg da kt amsterdam...nyh betoi ke idok tahulah...layankan aje...nk merasa duit aku jangan harap la...

Anonymous said...

Assalamuaalaikum...
Saya dari Indonesia, terima kasih atas tulisan blog ini. saya pun hampir kena tipu dengan hal yang sama, di mengirim pesan melalui facebook atas nama Rebecca Anderson dari London.

Anonymous said...

Saya ada terima email yang menyatakan mereka nak keluarkan sejumlah duit yang tidak dituntut dari bank. Mereka ingin mengeluarkan atas nama saya dan kemudian dikongsi bersama. Email macam ni boleh percaya ke??

Anonymous said...

Lebih kurang sj msg dgn cddeg, tp nama nya Faridah Abdul Rahman, msg dpt pada 23-Sep. lepas dpt 2nd msg sy terus spam dia..he..he nak kelentong aku.

Anonymous said...

Salam Satu DUNIA semua....

aku pernah kena try...
olh seorang minah namanya MARIAM ISMAIL, caranya sama macam kebanyakan kengkawan yg da terkena kat cni. dia cakap dia mixla... nak balik Sabahla... tapi oleh kerana sangat pelik... aku dah block... hehe
baru2 ni... ada sorang mat salleh tua dari England... soldier kununya... gambar2 dalam fb pun soldier... nak cari wife... kununnya dia jatuh hati tgk profile picture aku. haha tapi kan... cara dia mengayat ni memang macam orang desperate sangat nak kahwin... jujur n bersih. TAPI... naluri ku mengatakan dia ini si penipu~~~ dari mula lagi aku da rsa... jadi aku nak main2 kali ni... kalau pun dia kol, aku x rugi... buat pengetahuan anda dia yang bagi no hp duluan... +447871~~ macam tu la... its from UK kan? bila dia kol semalam.. yang tertera kat display hp... CALL 1.. bila nak trace no apa x dapat tau... huhu memang macam tu ke kalau org kol dari oversea?? hehe sapa tau?? tlg lah bagitau....
OK hari ni... dia mesej yang dia ada rahsia nak kongsi, janji jgn gtau sapa... agak2nya nak minta duitlah ni. hehe rugi ar dia.. aku xda kejalah... aku da bagitahu juga semalam. hehe kita tengok apa permainannya.... nanti saya sambung cita lagi.

Matt Thorpack said...

Phuiikk aku pun dah terkena dgn someone called latifah razak.cun siot,awek mixed lagi.kalah artist Malaysia tuu..cair gak dibuatnya,tp dlm hati was2 lagi.coz aku dpt the same msg masa bln pose ari tu,tp nama sabariah muhammad.aku x layan.mebi dieorg dh upgrade pic awek2 ni bg cantik skit.psl tu sng terkena.buat masa ni aku x bg add umah,no hp plak dah bg..cheiss.nasib baiklah terbaca blog ni,thanx a lot.tp aku kesian kat pic awek yg jd mangsa sindiket ni.x pasal2 je..

pencarikalam said...

Salam,Ini kekasih gelap ku

Halima Abdul Rahman
10/18, 7:08pm
Halima Abdul Rahman
Hi Darling,

I have just sent the gift to you now through the courier company that my company always make use of,in the gift that i sent to you now honey i did put cash money of 150,000.00 pounds including the gift items,i know it will be safe to send the money to you via the delivery,though i did not declare the money to the courier because i hide the money inside the gift i bought and no one can find it,it is only you and i that know about the money,what i want you to do for me is as soon as you have gotten the house i want you to take 70,000.00 pounds to make the deposit for the house and you can make arrangement for the house document before my arrival then when i arrive i will now sign the final part of the deal.then you will have to take from the balance of the 80,000.00 pounds to get a 5star hotel were i will put up when i arrive in Malaysia,i will inform you before you will book the hotel and will inform you how long you will book for,then the balance of the money you help me to keep safely as that will be the capital i will start the little investment with.though when i am coming i will come with some more money.i am still waiting for my father stock broker to give to me the money which he has sold in the last shares of my father.Honey i know that i did not inform you about sending money to you and i know this will come to you as a surprise,i do not have any other alternative to send the money to you today,i know it is safe okay.i am trusting you to help me do the things i want to do in Malaysia.i trust you with my life honey.

the name of the courier company is:Trans Atlantic Courier service.i will send to you in attach file the website and tracking number,according to the delivery courier i was told that the delivery is 48hrs,i gave them your hand phone number so that they can contact you when they arrive in Malaysia.honey as soon as you get the parcel from the courier i will need you to inform me and help me to do all i want you to do. please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone numbers +447035902272
HERE ARE THE LIST OF ITEMS IN THE PARCEL,AS SOON AS YOU RECEIVE PLEASE RECONFIRM THEM IF THEY ARE COMPLETE AS LISTED.

1.150,000.00 POUNDS (IN CASH IN AN THREE DIFFERENT ENVELOPE)
2.3 NEW MODEL HP LAPTOPS
3.A GOLD WRISTWATCH
4. A NEW Samsung Galaxy Tab AND A BLACKBERRY Z10 PHONE
5.FLOWERS
6.MY RECENT AND NEW PICTURES
7.11 T-SHIRTS (DIFFERENT SIZES AND DIFFERENT COLORS)
8.ENGLAND CLUB JERSEYS
9.ONE iphone4
10.TWO SUNGLASSES
11.TWO COMPLETE SUITES
12.FOUR PAIRS OF SHOE (BLACK AND BROWN)

I am expecting to hear from you as soon as you have received the parcel.You have to check on the website always to know exactly when the gift will arrive in Malaysia.for you to check on the website just copy the website and put on your browser,then insert the delivery tracking number.this will show you the delivery status.

COURIER NAME:Trans Atlantic Courier service



Your Love Halima

Esyah Azman said...

2:31pm
Latifah Razak
Its so good hearing back from you again Esyah. Actually my late father is from Sabah but he is late now,he died since 2005, since i was born i have never been there that is why i have chosen to come over and see how Malaysia looks like,i really want you to be of help to me, tell me things about Malaysia, about the environment ,the way of living, and if the place is good for investment. because i want to buy a house and invest in Malaysia. I really love to know, I think right now you are the only one i know and trust, I have gone through your profile and i see you are a good person, so i can trust you with your information, please get back to me as soon as possible for me to know the next step to take. i will come on the 15th of november and i will stay for 3 weeks. i hope you will have a enough time for me .i will give you a call so that you will come and pick me at the airport OK...i will be waiting to read from you. thanks again.. here is my mobile number +447053838591. you can call me anytime.

Azreen Affendy said...

Halima Abdul Rahman 9:04pm Oct 30
Hello.. actually i live and work in the UK and my father is from Sabah (Tawau) a city in Malaysia and my mother from England (machester city) but since i was born i have never been there that is why i have chosen to come over and see how Malaysia looks like.
My Dad died about 2 years ago, and before his death he never brought me to Malaysia, neither did we have contact with any of his relatives in Malaysia because he lost contact with them a long time ago as he does not visit home and i never bothered seeking any of his relatives in Malaysia though.. I really would love to visit Malaysia soon and i am also working on relocating back home later in feature. Anyway how is Malaysia? what’s the weather like over there in Malaysia? How are things generally in Malaysia? i will like to know you more better and if you do not mind just introduce your self to me and let me know you more better,i will like to have your mobile phone number so that i can call you sometimes.

I indeed want to meet someone nice and a kind MAN in heart. I want to meet people of my home country and my kind before i relocate home. What can you tell me about yourself? I need to know you more please as I would be grateful to have someone to help me settle in when i relocate back home soon. I'll be waiting to read from you thanks. here is my mobile number +447-035-902-272 you can call me anytime,i will be so glad if you teach me malay!!!.....Regards Halima

Anonymous said...

ni aku pulak kene..nseb bek ade blog ni..thanks weyh..

Zanariah Mohammad
Hello Dear,
Am so sorry for late reply just that i'm so busy in my office, I want to get to know you better and also for you to get to know me better...My full name are Zanariah Mohammad, I am mixed Malaysian,my father is Malaysia and my mother is from England...I speak very very little Malay...lol i was born here and lived in London all my life...lol...i am so looking forward to visit Malaysia very soon..omg..I have never been there...i feel so happy am coming to my father's land...haaaa...i want to know me better....am single...26 years old....I live in regent street.I am a professional system consultant...that I studied in college....but you see.i do a lot of contract works here in london...my parents are so rich...they are company shareholders here...living in old trafford....they bought so many bank shares for me that pays me now so much well.hope to hear from you. I am happy you could explain more about your self to me like these. I hope we would be good friend and happy when am there in Malaysia. Until then hope to hear from you soon.
Zanariah..

Anonymous said...

saya pun pernah terkena dari penipuan fb ni..pasal parcel juga la..nama dia MR Jackson Thomas doktor from baghdad nk datang malaysia tp hantar duit melalui united oversea courier sebanyak 100,000 usd kerana nk datang sini, dia minta saya tlg ambik parcel ni sebab duit ni dia nk guna bila dtg sini..bila parcel sampai sini si pompuan ni pun call saya nama dia MIRANI BINTI ISMAIL no kad pengenalan 680710-08-5654 cimb acct number 05140130622525, alamat dia 384 bt 5 permatang pauh bukit mertajam penang..no tepon dia 016-2418091 kata pompuan ni saya kena buat bayaran utk ambik brg kat kastam rm...., bila dia buat bayaran dia kata kastam detect dlm parcel tu ada duit mata wang asing yang masuk secara tidak sah mengikut undang2...parcel tu secara automatik kena diserahkan kepada pihak IMF yang beropersi di Kuala Lumpur.. pompuan tu kata kat saya pihak IMF minta saya buat bayaran kepada dia sebanyak rm...sy pun buat bayaran kerana si Jackson Thomas ni duk call sy suh ambik kotak tu juga...bila sy buat payment pompuan ni kata parcel akan dihantar kepada saya, sy pun takut juga ingatkan ni amanah org perlu jaga..last2 sehingga kini si lelaki tu masih call sy buat payment utk IMF, sy bg tau sy dh x ada duit utk payment selepas tu cakap x apa la nanti datang malaysia sy sendiri akan ambik parcel tu...bila sy terbaca blogger ni sy pun rasa diri sy dh kena tipu, sy bg tau sepupu sy pasal parcel dia pun ckp kes penipuan kerana sepupu sy seorang polis dan byk aduan yg diterima sama mcm cerita sy...bila sy check semula dgn kastam pihak kastam pun x dapat nk cr syarikat courier tu mcm x wujud..tp sehingga kini si doktor tu masih telefon sy dan berjanji akan pulangkan semula duit yg saya dh bayar pada bln 12 ni..korang rasa mcm na? si pompuan tu ada emel kat saya gambar kotak tu, surat courier, bill airways, surat dari IMF...tp apa pun sy dh x buat bayaran lagi kerana mcm kes penipuan saje..

Anonymous said...

kes ni pula sy kenal seorang mat salleh ni nama Maxwell lornard seorang businessman dan contact number 00447511701677 asal UK.. dia ada mengirimkan cek sebanyak 10,000 usd melalui Bank Standart Chartered London, dia cakap dalam masa 2 hari cek ni akan sampai di HQ KL dan sy perlu buat bayaran realese cek sebanyak 1000usd, masuk hari kedua syara terima panggilan dari seorang lelaki cina nama dia Gan Chin LOOn minta sy buat bayaran ke acct cimb dia 01130101948521 no contact dia 0111 2881379..mula2 sy rasa sangsi utk masukkan duit ke akaun personal dia tp bila dia mendesak dan katanya cek perlu clear dlm tempoh 24 jam sehingga kini sy pun belum terima transfer money dr bank tersebut..bila sy call Standart Chartered bank KL dan buat aduan mengenai staff bank ni, org bank ckp dia org punya law x bleh transfer duit ke bank lain...sy pun dh buat bayaran dan tertipu..harap anda berhati sendikit mcm ni juga

Jeddy Efzan said...

Ini yg terbaru on 11/11/13 halo IT jenayah polis tolong buat investigation nnti ramai lgi yg terkena. NAMA TERBARU OSMAN HAMID muka nmpak solat konon muka mat saleh uk ckp melayu..hahahah...

Jeddy Efzan said...

Nama terbaru OSMAN HAMID muka mat saleh london ckp melayu tgk muka xde nur solat..terkene kat member yg taksub dan excited ,even though dh nasihat kan jangan bodo..nak jgk..dia kan nangis tak berlagu..hahah

Anonymous said...

Gua baru dpt inbox..wa reply mintak dia tunjuk gambar bogel dia

Jeddy Efzan said...

Yg terbaru osman hamid..konon masuk islam...drp london.

Anonymous said...

Latest skali... Dia pkai nick halima abdul rahmab... Sma ja taktik dia. Brg sgkut kastam. Nsib baik aku jnis bringat. Blekh plk ko hantar brg trlebih berat. Nk kna bayar rm2500 utk clearance. Aku ckp ko bank in la kt aku bru aku g bayar. Aku mna da duit. Dia ckp dia da kt scotland skang ni xblh wt urusan bank. Aku balas blik credit card ada tranfer je la online. Ngaku kta kja kt hewlet packard assistant analysis. Xkn xrti online banking. Skang ni tgh layan je la. Aku pertikai knp prlu gna akau personal. Apsl xgna akaun company sng aku nk verified.gna akaun maybank nma shamsul bin tupa. Berhati hati la dri jd mgsa black money ni.

Paan Farhan said...

saya pon dh kena rm2500..taktik yang sama..dh terkena bru bkak blog ni...klau report polis dpt blik x duit kite..?nama baru zehra sameera hashim

Paan Farhan said...

saya pon dh kena rm2500..taktik yg sama nk bgi hdiah ...dh trkena bru bca blog..report polis boleh x dpt duit kite blek..?

Anonymous said...

aku pun dapat fatima hassan..hehehehe..tak comel pun

Anonymous said...

assalamulaikum

saye dalamkeadaan serbasalah. salah seorg yang melakukan kerja haramini adelah salah seorg dari adik angkat saya . tp saya taktau nak report kat sape.n nak terangkan kat sape..kat mane saye boleh buat aduan ?

zuree said...

Waahh! ramai jugak yg dpt mesej2 mcm ni rupenyer.. termasuklah saya.. Guna nama Nurul Ahmad & Halima Abdul Rahman. Hmm.. memang kita takde duit nak bagi kat dorg ni. Kalau ade pun lom tentu bagi sbb yg call kite pasal parcel yg dah sampai tu suara org Afrika. Tak cukup dgn gelap, menipu je kejenyer.. Kalau tgkkan profile nama dorg ni gambar bukan main lagi, tapi semua hanya palsu belaka.

Anonymous said...

dpt msg yg same dr nama Willey Absobert...nk bg mcm2...mmg die bg courier tracking semua...just now ade org kol suh byr tax rm3400..brg sekrg sangkut kt kastam...klu sy xbyr brg tu xkn deliver kt umh sy..bgus...mmg xnk byr pun...seb bek sempt bc blog ni...biar lah brg tu xsmpi kt umh pun...xnk pun..bahaya sgt sekg ni..

Anonymous said...

Nama baru sekarang Farah Rizwan tp nama akaun facebook nurulmohdnajib... hati2 kawan2

azhar/sabah said...

Saya Baru hampir terkena,kali ini dia bernama Alimhat Mohammed,nama pun dah pelik sama spt yg dikatakan sblum ni dijanjikan penghantaran wang brg kemas dan bnyak lagi la kat dalam kiriman tu,skrg ni brg tu kononnya ada kat k.l tp tuk smpai di sbah kena transfer jumlah wang Rm2000..uih rasa pelik kmudian kna transfer pla kat personal akaun nama dia Mohammaidan bin taras mcm nama mamat pakistan pla klu dia nama syarikat mkin logik gak..skrg ni tu perempuan kat u.k balik2 da kol suruh byar tu pnghantaran jadi sya cakap kat dia suruh dia bayar dulu sbb diakan banyak duit..skrg ni saya masih bermain penipuan kat dia lagi..dorg ingat org pedalaman sabah spt saya ni senang ditipu..

azhar/sabah said...

saya hampir terkena..mcm pgrm radio ERA pula,skrg ni nama dia Alimhat Mohammed dan nama orang tmpt nak transfer duit tuk pnghantaran barang kat sabah pla Mohammaidan Bin Taras nama pun pelik mcm mamat banggala pun ada uih jum pun bnyk gak Rm2000..cerita sma spt yg ada di post kat dlm blog ni..skrg saya masi dalam permainan dgn minah u.k ni..skrg sya dah yakin dgn pnipuan tu nasib baik terserempak dgn blog ni,ni pun pasal nak search syarikat courier u.k tu kat malaysia nama dia Vonage Courier Services,last2 jmpa blog ni..alhamdulillah Allah lindungi kita semua..

Anonymous said...

nama sekarang Haniza Abdul Rahman pulak....he he he

Anonymous said...

Alimhat Mohammed

Hello Dear, am finally so happy that i meet a nice man....I have been viewing your pictures, you are so cute and awesome..Sweetie, i read on the news paper about Malaysian Government program called "2nd Home Program" which basically to attract Malaysia Non resident all over the world to buy property & live in Malaysia. Baby, i would want you to help me inquire about buying a property with this ideal as i am willing to buy one which i will stay during my relocating back home. I want to know the cost implication to buy the house. I will be on my computer waiting to read again from you...Ur sweet words and assuring too....thank you so much...am so glad i meet you...Feel free to call me anytime on my mobile +447509756274

asyraf shaipulah said...

Salam...saya nk minx pendapat...saya ada iklankan nset saya dalam mudah.my n ada 3 org luar negara nak beli...diaorg minx no akaun..jadi saya nk tanya dl pihak bank ttg proses terima wang luar negara ni...yang saya risau adakah selamat proses saya nak poskan barang ke luar negara....minx pendapat siapa yg tahu..

Anonymous said...

Bagus buat polis report...supaya org lain x terkena plk..

Anonymous said...

Report polis

Anonymous said...

sama pernah terkena.. ni siap nama steven hughes.. hantar handbeg siap dalam tu ada duit.. cett podah.. pehtu sampai malaysia.. agen malaysia call suruh bayar duit local charge fee rm3k.. pehtu yang herannya suruh transfer dulu ke no acct.. no fon perempuan cina tu 0169191468.. kita nak buat cod tanya company cakap dia takder masa nak layan cust ambik barang on COD.. giler haper kan.. pehtu si mamat omputih ni siap kata naper tak nak bayar.. dia dah send macam2.. ni no mamat omputih tu.. +447858376180.. hahaha ko ingat aku nak bayar.. cett tipu.. aku saja jer layan nak tengok korang ni memang dah dasar penipu kan..

Anonymous said...

aku sikit terkena dengan nama minah ni Atika Anies Eida.. rupa punyala lawa fuh!!! ayat serupa dengan apa yang korang tulis kat sini.. ni fb die https://www.facebook.com/profile.php?id=100004446304375&fref=ts
lahanat dorang ni..sikit aku kne RM2,700. pelik juga barang apa yang perlu kena tax kalo bukan kita yang beli.. ni laman web curier yang die guna http://fstwyint.com/uk/track.htm

Salman Man said...

As-salam,alahai aku pun terkena jgk....kurang ajaq...babi betoi...nasib baik aku waspada kalau tak abis mati aku...post semua sama la...Good morning sayang, how are you doing today, i miss you so much honey, i love you with all my heart honey, i just received a call from the courier service that the parcel i sent you has already arrived in Malaysia and the custom authority are requesting payment for the clearance and the duty charge before the parcel will be deliver to you honey, please honey i want you to help me settle the payment so that the parcel will be deliver to you without delay sayang, i love you so much honey, i love you with all my heart honey. I so much appreciate the fact that you came into my life honey, i love you so much honey, i miss you darling, please try and settle the payment because i will be coming to Malaysia and spend time with you after you receive the parcel i sent you honey. Thanks for all darling, i love you so much from the bottom of my heart honey. Bye for now honey.Thank you for sending me your detailed information which i will be using to send you the gift i promise earlier. Honey i send the sum of 80,000.00pounds cash money in a kit box,a model HP laptop, a gold wristwatch, blackberry phone so that we can always ping, to chat with each other all the time,flowers, IPAD 4 LASTEST, GOLD, pictures of me, and Manchester United Jersey heheh ,,,,,,,...darling you will take 10,000.00 pounds from the 80,000.00 pounds and keep 70,000.00pounds for me that is the money that i will use to start the investment when am in Malaysia with you .........then from my 70,000.00 pounds you have to take some money inside and book a 5Star hotel for me a place where i will stay when i come over, i hope you understand me honey i love you so much please as soon as you receive the parcel from the courier services just let me know so that we make more plans because i really want to enjoy myself with you in Malaysia. Honey the courier company do not know the content of the sealed envelop, because i told them that the content was vital documents. Please do not reveal the content to anybody on any criteria. Name of the courier company is VONAGE COURIER SERVICES

Click on the courier website www.vhsds.com/en-gb

The tracking number is: L808324787M

The courier company will deliver the parcel to you within 48-72hours. I wish you good luck honey hummmkisss...

Please as soon as you receive the gift call me this is my hand phone number +447509756274

Have a pleasant day..dpt kat aku mampuih hang...sebelum hang penaya aku aku penaya hang dulu...,hahahaha....

Anonymous said...

Saya pun hampir terkene. Nama die Munah Emma Amir. Punye lah pandai die nak tipu nasib aku bagi nama tipu dan alamat.

Anonymous said...

Aku pown dh tekena sama mcm korang kna..nasib baik ALLAH S.W.T lindungiku..bru kmarin ja diorang call swoh bnk in 2500..hati2 kawn2 smua..berfikir dlu sebelum bertindak.nama terbaru HASLINDA ZAKARIYA...

Jandau Gagau said...

sy pun kena juga juga lorr.. dia guna nama company speedsservicecourier..
nama fb nadia farul

pemanggil dari KL
Hayati
+60 14-667 4657

pemanggil dari London
Nadia Farul
+447934691691

penama akaun sebagai manager:-

Name: WAN CHIK BINTI WAN MAHMOOD maybank acc: 164146523244

sy suda transfer rm1550 baru sedar yg dah kena tipu sebab diorang minta rm3550 untuk bayaran insuran. Tuhan memberkati penipu2 ini. amen.

pecinta ice blended said...

As salam... kengkawan yg muslim dan selamat sejahtera kpd non muslims... hari ni saya dah kena tipu, saya rasa sedih sgt... Lesap rm 3500.00...baru dpt gaji semalam n habis duit tabung haji... huhuhu
Hati2 yea lepas nie... saya terkena yg bernama Coles Muhammad from london... dia kata dia ada anak namanya hassan... dia mmg bijak bermain kata... kata nk dtg malaysia lah, org islam lah, suruh solat lah n baca al quran semua... tadi da perempuan cal saya nama dia dewi octavia bt amir guna publick bank suh saya bank in rm 3500 n saya sudah bank in lepas tu cal lg suh masukkan lak rm 7500.00, giler ker ape kan... kata brg yg saya nk dpt tu mmg berharga ada ipad, iphone, wrislat, jewellary, samsung galaxy s5, dan sudah tentunya duit sebanyak pound sterling 500,000... mmg lumayan giler beb... sape x cair kan... tapi Alhamdulillah, Allah beri saya petunjuk dgn buka blog nie, rupanya mmg betul ini suatu penipuan... nasib baik baru bayar separuh... belum sume, dia kata nak tagging la hape la sume utk safety brg berharga tuh, kalo mak ayah saya tahu abes saya kena bebel... huhuhu... so kengkawan jadikan kes saya sbg pengajaran yea...

Nada Murni said...

Assalamualaikum rakan2..saya pun sudah terkena la jawapnya..nama fb yang terbaru adalah anisah zamri.gambarnya adalah perempuan baju merah,rambut panjang...saya terkena agak banyak.rm7k..mula2 rm2800,lepas tu kena byr lg rm4200 utk full settlemen.dah bayar,esoknya nak lg rm14,800konon utk sijil BNM.memang pelik...apa2 boleh sembang dgn saya direct pm..dps1989@gmail.com via facebook

Anonymous said...

untuk kebaikan smua, aku pun nak share pengalaman ni jgk..aku tgh duk melayan sorang minah nie mmg cun gler..nama dia zanariah mohammad..cite die same je cam korang...am from UK..father org sabah, mother UK.. want to visit msia lah..need someone to teman dia 2 months mase die kt msia nnt...hampeh...ayat mmg power lah..tp skrg ni org baru initial stage, xde offer nk post barang lg...aku dh agak dah penipu nie..so aku ckp lah aku nie keje pegawai multimedia tgh cooperate dgn pdrm ttg kes penipuan di FB..aku ckp lah kt die geng ni mmg akan kluarkan sweet words n using beauty face utk trap fb user..so aku minta kerjasama die kalu2 die tahu psl kes ni(die igt aku xtau lg lah psl penipuan die)..igtkan die takut nk reply, tp reply lg tp kali ni lg desperate, siap ckp u r my true man lah..minta b/ground aku, birthday date lah...jgn harap...kurang ajaq..igt org msia ni bodoh ke..thn 2014 ma, bkn 1980an...semuanya educated n celik IT..beware rakyat msia..nickname die gune ialah ZANARIAH MOHAMMAD, i repeat, ZANARIAH MOHAMMAD...

Anonymous said...

saya pun hampir tertipu ni, syukur sgt..... barang sangkut d kastam. Tak minta pun dia kirim.. jangan ingat perempuan ni mata duitan. Dia yg minta alamat, kita bg la konon nak kirim kad easther day!

tetiba pula dia kata hantar gift, sekali tgk ada gift lumayan, tkejut la pula, lepas tu ada kastam kol sangkut kata, bayar rm1200.. pastu kol lagi kata rm1500.. pastu kata kol lg.. mcm2... tak kan brg2 dlm tu boleh openly dia tahu if dah lumayan LOGIK TAK?????

BODOH siot.. by end. i cakap, jgn nk propa sangat! mat salleh tu sah2 mgaku mat salleh tp suara mcm nigeria, penipu.

dia block i juga d fb..

i warning perempuan mcm sabahan tu, sindekit penipuan jgn kol i report polis.

Anonymous said...

fuh selamat aku dengan cerita cinta yang paling banyak meggunakan kewangan... hampir2 terkena secara ringkas di kisahkan barang tu dah sampai pada 3 may 2014, pada 14 may 2014 dapat panggilan kononya dari kastam la sangat... guna no handphone, tak tau la kastam jenis apa yang siap bole mesej lagi dengan aku no acc, nama dia Vikineswary. nama facebook user ANISAH ZAMRI dari UK mix breed bapak orang Ipoh mali... Mak UK bapak dia dah meninggal 2 tahun lepas mak pulak dah kawin dengan scottish man duduk kat scotland...dia pulak tinggal kat UK sendirian kerja dengan telecommunication company... sampai kemuncak pada 11 may kononya dia dah hantar barang guna http://transatlanticcs.com/trk/online_tracking.php dan code ID dia D6522827286579383WX korang boleh la tengok kat sini details aku pun ada siap alamat rumah nanti raya boleh datang rumah hahaha... korang yang ada kenalan bangsat macamni lupakanlah... tapi kalau dah banyak sangat duit korang bagi jelah kat orang2 sendeket ni dan terus la melayan perasaan cinta dunia maya yang tak wujud pon sebenarnya...
ok lah sekian terima kasih...
pundek punya Vikineswary..

Anonymous said...

Oh my goodness... sy skrg tgh menunggu brg tu smpai. Tp mmg dh syak something wrong somewhere. Nama org tu DAVID GREGORY.
Berdasarkan apa yg dia bgtahu..brg tu mungkin akn sampai pd hari isnin or selasa ney. So..ape patot sy buat yer ? Kalau ada yg call sy kemudian mintak bank in duit ape perlu sy buat ? Nk ignore mcm tu jer.. bole x ?

idah said...

Aku baru terkena hari ini dan dah bank in duit tu sebanyak RM4500 baru jumpa blog ni ya allah terkedu aku....

Mocun said...

Nama terbaru: Farah Amir

ina said...

Saya bru semalam tekena.mereka guna name nurnadiah che harun

Yusrie Riezal said...

Becareful dengan nama terbaru.. Faridah Sallehudin from London

Yusrie Riezal said...

Nama terbaru sindiket penipuan : Faridah Sallehudin

Anonymous said...

Latest dia pakai nama farah rizwan

Anonymous said...

macam ni lah...mana boleh semudah itu mengirim wang melalui PARCEL? KASTAM check everything...confirm sangkut punyer...hand carry pun ada limit....takkan ada manusia yang kita tak kenal asal usulnya..tetiba datang memperkenalkan diri serta sanggup mengirimkan wang kepada kita...apatah lagi dalam jumlah yang banyak...dah banyak saya layan email seumpama ni....last sekali..minta duit kita juga...JANGAN BAGI!!!!!
alhamdulillah...saya tak pernah bagi...

jeje said...

19hb September2014, Anis Amran Amin masih ada .. dia suruh bank-in dulu rm2,500 sbb jack dari trans-tlntic courier tu sekat package/parcel sbb terlebih berat.. ingatkan anis amran amin ni dah lenyap.. rupanya dari tahun 2011 lagi.. saya amek keptusan tk mao amek n tgk pun parcel dari AAA ni.. n block no tel dari jack trans-atlantic tu.. manada pihak courier boleh mta duit clearance fee.. lau org htr parcel, si penerima buat apa nak bayar.. AAA janji dlm parcel ada 150,000pounds, gilax lahh mao percaya ngarut tuu.. baru kenal tak sampai sebulan nak bagi hadiah mewah2.. tak masuk akai..
kita kena lapur pada tv3 kot.. aduan rakyat ke.. sbb kalu polis jerr, tkat tu jerr, bayar report, tapi tak dpt sebarkan kes sindiket penipuan.

Anonymous said...

Thanks for the info brothers and sisters. Me too got the same msg on fb. Watch out for these names.
1. Rozita Ahmad
2. Faridah Abd Rahman
3. Amira Khazin
Kononnya dr London. Keje kt HP London
Bapa asal dr Sabah,mak org UK,Bapa baru meninggal tinggal harta byk.
Baru kenal 2 minggu kt fb nk antar laptop,HP,bunga,Jersey bola, flowers,spec mata,jam tgn dan wang 200,000 pound untuk beli umah kt msia,nk invest dlm KFC/MC Donald.
Rindu lah sayang lah,Dear lah,Honey lah dan macam2 lgi.
Nk dtg Msia nk kawinlah. Isshhhhh
Apa lgi x ckp.......walaupun aku mengaku aku dh kawin,umur dh 60,ada cucu,no interest in second marriage,dia merayu nk hidup brsama.
Aku dh lama dgr cite gini tapi saja nk tgk jauh mana dia nk layan.Kata lah apa pun x kecil hati,x marah pun.memang courier service call suruh bayar Rm 2500/-tapi aku x layan. Call lgi 3 kali kata deadline expiring.Apalgi kena maki hamun dng aku dia terus letak hp.Penama atas pun x ctc lgi.
Plse jgn kena tipu dng sindiket ini. Janji manis,sexual favours,main duit pound saja,tapi nk duit kita.Tlg sebarkan pada kwn2 sindiket ni is back to bisness.

Wasalam

Anonymous said...

Sy pun br jer diperdaya oleh Othman B Rahman dr texas.Tp sblm tu sy dah berpakat dgn husband nak tgk sejauh mn dia nak tipu..bg hadiah utk sy sbgai tanda persahabatan & dlm tu diposkan sekali duit rm640000 ..minta tlg crkan rumah utknya ketika dtg ke msia .Ada contract dgn petronas
di sabah.siap bg time brg tu akan dpt...so tepat 9am ada sorang perempuan col ckp ada percel utk puan tp ada mslh..x dpt di keluaran sbb pengirim terlupa utk sign diblkg check ketika membuat pembayaran.so dia org minta kt kuarkan dulu duit supaya brg tersebut di released kan....bkn sikit rm7400.00....naseb baek sy dah terbaca ttg sindiket penipuan ni sblm ni..so sy berhati2 ...boleh plak ckp jika sy x byr mereka akan membuat report polis....nak gempak konon...padahal tembelang dia org dah pecah...ha..ha...

Anonymous said...

assalamualaikum , nasib kawan jumpa blog ni , kalau tak saya pun dah tetipu, nama laki ni BROWNE S. atau browne smith, doa ckp excited sebab sy sudi nak kawan dgn dia, from UK, 3 hari lepas kenal, dia cakap nak bg hadiah, peliknya, kata excited sangattt sy sudi kawan dgn dia, takda kawan langsung ke dia tu :p hehehh konon deal dgn gold jewellery ada private house, then sy bg alamat tp alamat kolej, esoknya dia bg tracking no n alamat website courier. barang mcm korang dapat lah, iphone set of jeweleery, 5k pound, wrist watch. 3 hari lepas tu , dia kelam kabut ckp dpt call dr malaysia brg kne hold kat kastam, punca ada duit y sgt banyak.pastu kne bayar clearance, sy baru bangun pg2 tu terus iyekan aja. risau kat sy lah apalah, kene bayar sampai rm1700, then consider dgn org courier tu dia ckp boleh byr deposit. lepas tu sy call kawan y keje kastam klia mintak tolong, then kawan ckp tu bohong, tp sy teruskan permainan dgn courier tu. masalahnya dia paksa gila2 bayar, ada ke patut brg tanak bayar akan disalurkan dekat charity home. polisi merepek2 mcm aku takda otak nak fikir betul salah. bila kawan dr kastam call, dia terus letak, lepastu sy tya knp tak angkat, org tu ckp dia bukan kat kastam tp union n*** (UN) tak egt nama benda tu. masa check dekat website, tulis hold by custom (currency blabla), bila sy tye status dah ubah. so sy bukak balik mmg dah ubah. lepas tu sy message browne tu balik, pastu dia ckp sy tak percaya dia baik dia bunuh diri, lol . y nampak jelasnya, org y courier tu asyik paksa2 byr kalau tak dorg report polis atas tuduhan money laundry. lepas tu sy tye mcm2 ada je alasan. bila tak dapat jawab, dorg balas why ur bf put a lot of money inside, pale dia bila pulak aku ngaku tu bf, cara pun tak formal. bila suruh browne byr dulu, dia ckp tak boleh nanti dia kne tgkp atas tuduhan bawak keluar duit economy negara dia tgh meleset skrg. pale dia, aku meniaga online tak payah nak menipu mcm tu, paypal semua ada. lepastu sy mintak gambar brg, dorang emailkan kotak tu sah2 gambar internet .lepastu sy mintak gambar paper courier , dia bg details je. tu dia teddy bear laptop hp byk gile barang tp kotak kecik nak mampus. sah2 bodoh dorang ni. tak deal langsung ke dgn browne tu brg y hantar. dekat website tulis 18 gr, dekat email bg 30kg. bila tanya knp berbeza, dorg jawab bf u tanak tulis berat sbnar kot. bangang, kalau berat barang courier y tulis, bukan pengirim. last2 aku ckp get lost, pastu dia balas ok.nama cimb perempuan :zenaida muhamod. tagged : browne s
okay semoga semua org berhati2 :)

Anonymous said...

Hello, i'm willy from indonesia.

baru2 ini aku juga hampir di tipu dengan modus yang sama. dia bilang namanya Mariam Ismail.

tapi untung saya tidak langsung transfer, karena aku bingung kirim uang banyak kenapa lewat parcel, kenapa tidak di western union atau paypal.

apalagi baru kenal udah bilang sayang dan percaya begitu aja kirim uang. memangnya saya bego apa...

Anonymous said...

senang jer nak kenal penipu2 ni,,, diorang hide friend list ,,,

Anonymous said...

Adakah nama Mark Edward yg terbaru???memperkenalkan diri bekerja di pelantar minyak...no.ho yg tertera di profile digi tapi no.hp yg beliau bagi 448+++++++mcm tu..dia dari uk nak dtg malaysia tuntut wang di petronas office yg arwah ayahnya pernag berkhidmat di malaysia...kes sy...sy terbagi alamat,hp no.serta nama..brg yg mereka nak kirum 15 kg..hairan juga apahal brg berat sgt..takut kes dadah..grrrrr...sy pakai alamat dan nama abg

Anonymous said...

Apa patuf sy buat ye???dia guna atlas courier siap copy lagi

Rahman said...

tak perlu buat apa-apa... abaikan saja... semua ini penipuan terancang,

Ng Nelson said...

Name terbaru : dato hamid mohammad ibrahim

Anonymous said...

salam.aq pown kene mende yg same..name die haliza ahmad.nasibek aq cek kt internet ade kew cukai sampai 2550...syukur allah bg aq petunjuk.tq jugak ade blog cm nie..tp aq masih lyn die lg.wt suke2 kasi ilang bosan..hahhajaha

Anonymous said...

salam...bro...aku aku pun terkena juga sbb ape yg aku tgk ini adalah sama cara ia msj ngn aku dan bila ia call aku ia suara wanita dan ia janjikan manis2 dan akan berikan gift macam2 sama dgn apa yg dija njikan oleh kalian semua..aku pulak bodoh bole pulak jatuh cinta ...memang teruk ar..tapi aku layan jela..dan ape tindakan yg harus sy lakukan sbb sy masih lagi berhubungan dgn wanita ini..nama ia fatima hassan....so tolong bantu saya kengkawan semua

Anonymous said...

saya juga dalam dilema ...macam mana ni saya dapat panggilan dari fastlink minta untuk bayaran for clearance @ service tax rm 3500.
nama pemilik acc : tiong mee ngiik
boleh percaya ke

Boy Mikuni said...

Tak buat pape ea? Ok sbb bru je terkena..hahaha

nyta said...

saya rasa mcm benda ni scam .. tapi saja layan je la nak tgk kesudahannya. Nama dlm FB Ibrahim Azrul, CEO Brickstone Construction n mmg no friend list. Mulanya mmg x layan tapi ayat manis terlayan gak la .. Cerita dia sama bapak dri kuching, mak dri london separated, bini sah mati 2 tahun lepas ada anak pempuan usia 2 thn. Ni konon nak cari penganti bini la .. Tapi saya dah blok terus fb n contact no. Silapnya saya terbagi office address plk ..

Anonymous said...

Saya baru je kena..dia pakai nama Hanisah Abdul Rahaman.Cuba taip nama ni di fb..Bapak asal Sabah..mak org Uk..bapak dah mati tinggal harta byk.Nk buat pelaburan kt Malaysia..minta tlg cari rumah nk beli..badget dlm 150000paunds.kerja kt HP UK..Baru 2hari dah panggil sayang..honey..my love miss you.tup tup kata hantar hadiah beserta duit dlm parcel sebelum p Scotland ada meeting.kelmarin 21april 2015 dpt call dari klia kata parcel dah sampai tapi xleh hantar krn overweight..kena byr rm1550 nk lps.Kata kt courier tu minta kat pengirim..dia kta pengrim dok scotland xleh nk bayar lagipun kt sana awal pagi.pompuan ni pon telefon mai sini rayu tolong bereskan duit tu..dan janji nk bayar double nanti.yg courier agen dok telefon x berhenti minta cepat byr kapalterbang nk jalan dah.mana nk cekau byk tu..pompun tu telefon balik minta cepat2 byr duit tu dan marah2pasal suruh courier agen tu hantar balik barang tu kt dia..dia kata sapa nk tanggung kos hantr balik...saya kata ada rm600 ja..dia kt ok byr dulu nanti dia settle bakinya...akaun dia atas nama mohamad harmi iswari cimb bank...tak p bank in pon..tapi hantar mesej kata dah bank.dia balas pya la puji kita thank you la apa la..sampai la x contact x mesej..selamat duit aku

Mohammad Ridwan said...

Tambah lg 1 . Aisya abdul rahim hahahaah

mawar merah said...

Assalamualaikum. Hi. Ni aku pn nk btau, semalam aku tgh layan mamat ni,aku kenal drp portal LinkedIn. dia ckp aku cantik la, dia suka aku la, dia cinta kt aku la, n nk kawin dgn aku. Haha. Aku ckp knp ttba Suka kt aku plak. Pastu dia janjikan aku mcm2, tlg aku dlm bisnes la. Then, dia tny aku brp modal if aku nk perlukan tuk bisnes aku ckp la 300K. Aku sj je test, then dia kata ok. Dlm hati, best jgk dpt duit free ni. Haha. Mula2, aku suh dia bank in kt akaun aku,dia ckp bank tutup hri sabtu. Kebetulan je kot hari ni sabtu. Pastu aku suh dia transfer via online banking, dia ckp susah, bank mintak mcm2 procedure. Whatever la. Aku pn 45% percaya gak la ckp dia ni. Last2, dia beria2 nk post je kt aku. Dia tny aku nk apa2 ke dia belikn, konon dia dr UK, dia nk post sekali duit and gift tu. Dia mintak alamat, nama aku, and email. Aku pn bg je la. Aku lupa nk letak alamat lain. Aduh risau juga. Dua hri lg akn smpi. And somebody akn call aku bila brg dh smpi. Hmm. X lama lepas tu aku dpt email dr SPEED JET DELIVERY. Konon2 nk confirm kn alamat aku. Aku tak rply. Aku search dulu kt Google nama company SPEED JET DELIVERY ni. Jumpa la dgn blog ni. Baru la aku sedar aku hampir2 kena tipu. Aku terus call kwn aku polis, dia pn xplain byk dh kes mcm ni. Jgn layan katanya. Aku ingt nk report polis je. Kwn aku ckp bole, tp aku xberani la. Xpenah pegi balai segala ni. Kwn ckp if diorg cal isnin ni jgn angkat. Aku pn terus block no mamat ni. Hati dh mula risau. Sbb aku bg alamat umah sewa aku plak tu. Takut diorg dtg depan umah je. Na'uzubillah.. Mudah2an xde apa2 yg buruk. Aminn. Oh lupa, nama org ni James Hayden. No dia 447593510585.

Anonymous said...

Ya Allah .. kenapa lah bru sekarang jmp blog ni .. kakak saya dah terkena. Lesap 20 ribu .. nasi dah jadi bubur…..

Noor Aishah said...

Sy pun hampir terkena jugak..Guna nama Behzad Imran kt FB. Asal kat Kuala Selangor, tinggal kat US sejak lahir. Ada sorang anak, nama dia Fatima. Mula2 saya layan je lah. Janji nk datang Malaysia, nak kawin lah. Then, lepas seminggu, dia kata nk hantar hadiah. Iphone, jam tangan tag heur, gold and 10,000USD. Mintak nombor phone & alamat rumah. Dalam hati saya, dah mula rasa x sedap hati. Mana boleh hantar duit sebanyak tu guna parcel. Then, siap pesan lagi jangan bagi tau sesape. Sy risau kalau terlibat dengan money laundering scheme ke. Sy tgk friend list x ada, tapi ada beberapa profile fb guna nama yang sama and gambar yang sama. Dan setiap profile fb tu tulis info yang berasal dri tempat yg berbeza i.e. Kuala Selangor, Shah Alam, Singapore. Malam tu dia call, mmg nombor US, tapi slang dia cakap x macam american.. lebih kepada macam slang pakistan ke atau yg seumpama dengannya lah...dia bgtau dia rasa sedih sebab anak dia masuk hospital sebab high fever. Pnyalah baik sy siap kata bersabar banyak2..Huhuh.. And dia ingatkan saya supaya tunggu parcel tu hari ni. Then, dia suruh supaya tunggu delivery company tu call and buat je apa yg delivery company tu suruh supaya brg tu boleh samapi kt saya. Baru je sejam yg lalu, ada pmpuan ni call, parcel sy dah sampai, tapi kena bayar RM3000 utk delivery charges. As I expected, all these are too good to be true. Mana ada orang yg senang2 bagi hadiah mahal2 macam tu. Try google, terjumpa lah blog ni. But, for me still lucky sebab dia nk tipu duit je. Kalau kena kes keldai dadah ke, human trafficking ke, lagi scary. Nauzubillah..tolong lah jauhkan dari benda2 macam ni.

Anonymous said...

Salam uols...saya pun dah terkena. nama terbaru is Yusuf Hassan. aku ni duk di doha bukan di malaysia. Dia add dlm fb. Mulanya dia puji bagai nak rak lah kan. pas tu minta no fon katanya senang nak berhubung di wats app. ok layan kan je lah. aish puji lg katanya cantik bagai jatuh kelentung lah . pas tu kata dia dude anak 1. then nak bagi hadiah pada kawan2 dia sebb dia naik pangkat. seperti kena pukau lah pulak. aku tak pernah mcm ni. ni memang seumpama kena pukau. bila dah bg alamat semua. dia pun bagi airway bill. oh kita pun percaya mcm kena pukau...aku ulang sekali lg. pas 2 ari ada lah mamat ni call pakai no 0166402365. mulany agak pelik kenapa pulak courier service pakai no mcm ni. masa tu aku x cerita lg dgn husband aku. dia kata kena bayar 2600rm. then masa sabtu ahad baru ni (23&24) ni aku cubalah telefon no ni tp off. pelik jugak. semalam pagi (25/05/2015) orang yang sama call minta aku buat western union transfer sebanyak itu and katanya petang semalam juga dia akan pos kan barang aku. percaya lg..kena pukau lagi. dia suruh masukkan duit ke atas nama ZAITON BT LEBOR. aku mcm pelik tp percay...entah kenapa ek. ada yang kena mcm ni tak. bila dah maklumkan pada dia duit dah masuk. ptg tu dia kata x boleh nak post sebb x boleh clear. pas tu pg td dia call kata lepas scan ada duit pulak dlm tu. dia kata sender tak buat declaration so skrg dia kata ada dua pilihan 1) dia akan report pada british embassy kununnya aku n sender kena 2) kena bayar 2500usd = 9krm. gilo!!!..nasib baik lah aku tak bayar lg. yang bestnya bila hubby aku nak ckp dengan dia dia off tepon. boleh ke korang sora laki nama linda. butuh!! kan. bodos.. pas tu hubby blk and google dapat lah blog ni. nasib baik aku tak bayar. pas tu tadi dia call aku x angkat. and dia hantar sms dia kata " puan nak merasa kan dengan kami" so aku balas lah balik aku kata aku dah tahu ni semua scam n dah report dengan polis sini . teerus senyap. then the best thing is sender tu yang kununnya YUSUF HASSAN ni call aku. boleh. suara lain sungguh dr rupa. suara cina mcm filipino. bila aku tanya y u sound like chinese dia kata we will talk later. boleh..hampas punya. nasib baik lah aku tak lebur 9k tu. ni tetiba si kunun yusuf hassan ni wats app. fb dia aku dah block. ni tinggal wats app nak block. masa dia call tu aku kata lah kenapa x declare dia kata dia x tahu law di msia. tp yg paling menarik is route atas airway bill tu london hongkong malaysia qatar. bila aku tanya si linda ni kenapa custom clearan di buat di msia x di sini sahaja dia kata oh dia guna agent so di sini x payah buat apa.

so korang kalau nak share apa2 boleh lah contact aku di no ni 0097466844536 atau email aku di sofea76@gmail.com.

marley said...

Bermakna dah 4 tahun lebih mereka operasi..baru saja Anis Amran Azis berhubungan dgn saya...tapi suara nigger.no
++447035902272..saya suruh buat video call
tapi tak mahu..

marley said...

Nampaknya AnisAmran Amin ni dipakai fah 4 tahun..saya baru hampir2 terkena dgn dia ni..tapi apabila anis tslipon dri uk saya dengar mcm nigget saje..jadi saya mintak video call nak tengok mukanya yg cantik menawan.. tapi dia kata saya tak trust dia.
mcm mana saya nak bank in duit kalu dlk confirm dulu..mcm mana company besar ada org tengah...baru 5 hari lepas..bila cari dlm internet jumpa blok ini..
jadi ni pun mcm keldai menggunakan gmbr2 mungkin plj2 malaysia kat Uk..mungkinjuga mereka ni terlibat. Tak kan tidak perasan gmbr mereka dlm FB.
saya why not identify gmbr2 ni...kumpulkan dan minta PDRM buat pengecaman.
saya akan poskan gmb2 anis yg seksi tu..

Syahiirun Muhammad said...

Honey, I finally got time here to send those gifts. i sent to you the following items: A Bunch of rose flowers, Manchester united jersey, My pictures album, 2 Gucci Perfume, Gold Necklace, I phone 6, Ipad air, Gold wrist watch and Brown envelope.

I am sure you will like them, when you get the items. I really wanted to make this as a surprise to you, but I guess I have to let you know that i also enclose the sum of £8,500 cash, inside the brown envelope. you will take some money from the £8,500 pounds and book a five star hotel for me where i will stay when i come over to Malaysia, Then you take 1,000 pounds for your personal use.. And keep the balance money that is the money we are going to use when i come over. I hope you understand me.

The package should be arriving on Monday in Malaysia according to the delivery agent . Please accept them as a token of my love to you. let me know as soon as they are successfully delivered to you. Let me leave you here.

please let me know immediately you have received the package. Everything in there is precious because it is my first gift to you. They will call you when it arrives Malaysia and please check very well and make sure it wasn't open before collecting it. I have attached the scan copy of the package

Please take good care of yourself for me love you and have a nice day

bye

SunHi891220 said...

Hi all

i pun baru terkana ni
tot nk kawan sbb dia ckp minat Islam, kita nie pun dgn baik hati nk la tolong
then last sunday 07/06/2015, dia ckp nk sent something so dgn baik hati nya kita kasi address full name ngn phone number.. sbb kita ada a few kawan2 kt oberse yg selalu sent barang kt kita.. tp tade lak suh bayar ke ape..
tp hari ni 09/06/2015 di wechat ngn kita kata tak leh tdo parcel yg dia sent to stuck dekat cuatom, then kita ckp la.. kita tak penah mintak pun sume tu kenapa nak kasi.. padahal baru kenal kot.. dia cakap tanda taking good care.. taking good care la sangat kan.. tp istighfar lgi.. mmg betul2 Allah nak tunjuk kt kita..sbb hari2 tiap2 kali solat mesti kita akan berdoa utk mintak petunjuk dan jauhkan la dari benda2 mcm nie.. mmg betul org Malaysia ni sume baik2.. xleh tgok org susah.. sume nk tolong kan.. mmg kita dilatih mcm tu agaknya .. nak dijadikan cite.. pagi tadi org dari Rapid Parcel UK tu call kita.. cakap Malay tp ada sleng Indon . then kita sms la number tu kata kenapa kita kena baya sume.. dia cakap ape taw.. what a silly quesetion ? ada ke situ dia reply kita.. kita bamboo la dia balik.. giler suh bayar RM3650k mmg tak la. gaji kita pun bawah RM3k.. mana mampu.. pastu si mamat UK tu boleh pulak cakp kt kita.. bukan da keje ke ? kenapa tade duit.. mmg betul2 tahap menguji kesabaran betul.. pastu dia cakap kita ni saja je nk lost kan those items.. pastu buat muka sedih.. tp mmg tak la termakan kata2 manismu tu.. oh ye nama dia Michael Chris.. korunk be careful taw... lagi satu.. agent parcel tu cakap ape lg taw.. dia suh kita clear kan sbb kalu tak dia nk buat rpt police sbb ada duit byk.. 5000 pound.. mmg tak la kan kita nk kasi buta2 duit kita kt dia.. klta pun hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang.. so nk tnye pendapat nie.. kita nk kena buat report police ke acane ?

Anonymous said...

Hai semua...

Ninyg terbaru kot nama abdul mueed, semlm dh hntr parcel kt sy fuyol memacam ade dlm tu dgn duit lg USD10K, ckp jgn bgtau kt org gak, bg adiah2 tu semua pun sebb mnghrgai sy sbb diamdpt kontrak bru dgn syarikat beso.. huhuhu..aku xnk dia beriya2 nk gak bg.. pastu dia ckp nnyi beg dh smpi ke mlysia, syarikat delivery tu akn kol aku..mntak byrn utk custom clearence.. aku ckp kt dia selama ni aku terima prcel,dr luarnegara xprnh plk syrikt courier tu mntk duit kol aku, dia kate ade undang2 bru,GST charge..pndai plk tau GST, siap tnye ape GST tu, amboii mmg pndai berlalon sioot.. aku yg lurus ni ckp la GST tu apa.. so nmpk sgt sindikit ni dlm malaysia kan? So lum abis lg permainan ni.. masih aku lyn lgi..aku siap mntk no tracking number parcel..dia ckp try tngok kt gmbr dia snap hari tu..aku ckp dh delete.. dia marah weeii..kate aku perbodoh2kan dia plk.. hahahaha.. n ckp pe yg aku cuba buat skrg ni.. hahahah..aku pg td ade try tnye mmber aku yg keje kastam..dia ckp hati2 dgn sindikit hntr brg ni..klo betul ade brg smpi mmg kene Tax katenye si penerima mmg akn kene tax..tp bukan byr pd akaun individu..byr pd pej pos.. so sib baik aku jumpa blog ni.. alhmdullilah..syukur..allah mmberi ptunjuk kt aku..sesungguhnya allah itu maha pelindung dan maha penyayang..

Alhmdulillah.. so moral of the story mmg aku akn cpt2 abiskan lakonan jahanam ni.. huhuhu..

Anonymous said...

Says pun baru dapat nasib saya buka laman ni huhuhu.....nama dia saltine mustapa.....alhamdulillah belum terkena

azie said...

Sy pn hmpir trkena. Simon docile fb. Berhati2 yg ln

Anonymous said...

Saya pom dah terkena, nama pembunuh itu noraini samaruddin.. Lesap 12k.. Mat saleh bagai..tp gile babi..

EE Solec said...

Alhamdulillah.... Blog ni dah selamatkan saya dari jadi mangsa....
Kes saya sama dengan Ayellayan in Love. Nama dia Davis Robert from UK.... Siap bagi ckp dgn anak dan mak dia lagi... Mula2 hantar barang... kononnya dalam tu ada 12000 pound, sampai dkt KLIA, ada agen call kena transfer RM1600 untuk clim dekat kastam.. aku mtk bill.. mcm2 alasan dia bagi... dah hantar la.. tp x sampai pun.. last2 aku mtk no acc, Dia bagi personal account CIBM 7053327508..saya tanya dia balik, kenapa bagi persenol acc... dia x jawab... saya ckp saya x kan transfer without bill.... last2 barang tu dia ckp return balik.... Tak cukup dengan tu, dia ckp nak dtg Malaysia jumpa aku.... sampai sini guna no malaysia .... aku pecaya la yg dia dh sampai KLIA... tiba2 ckp dia kena rompak dgn pemandu teksi.. habis duit dan barang2 dia.... dia minta duit dr aku utk mkn.. aku pun transfer la rm100.. kesian punya pasal...
lps tu dia call lg ckp dia kena activkan account dia dkt UK.. supaya dia boleh ambik duit dkt sini.... dia mtk RM800 lagi... aku ckp tgu gaji..... lagi 4 hari.... sepanjang 4 hari tu aku solat dan tiap2 malam aku berdoa supaya Allah tunjukkan aku kebenaran... Alhamdulillah, aku tergerak hati nak search dkt sini.....

norazura ahmad said...

ada kwn sy ni dh tergila-gila dgn nama Mohammed Nawi Muda fb dia pun ada.. cerita sama jugak, antar parcel sampai sini kastam mintak duit beribu-ribu.. last-last dia sendiri datang Malaysia untuk menyakinkan kita kononya dia sanggup bertukar daripada londan ke Malaysia. Mamat ni bekerja Oil & gas petronas.. katanya, sekarang ni dia dah kena perangkap dengan geng2 mamat ni mintak duit, macam-macam alasa diorg bagi dh nasihat tak nak kerana mamat tu dia sanggup pinjam sana sini.. adoi pening kepala

Anonymous said...

Ya betul tu. Ada lagi tu number akaun atas nama Irene Duwib. ermm sekarang makin menjadi-jadi. Saya rasa semua yg ada pengalaman ini boleh turun padang bantu bagi info. Tahun 2015 ini pun setiap minggu sy dengar ada orang yang kena tipu ni. Ada yg sampai jual rumah semata-mata mau bank in itu duit. Setelah sedar rupa2nya mereka ditipu.

Anonymous said...

As'salam shbt semua ,sya dlm situasi yg sama.kali pakai nama norimaliza bt. Hasbulah.skrg ni dok tgh layan dia...tgk sejauh mane dia bleh pergi.same country uk dari manchester...shbt semua agen baru cal 2mnt tadi parcel yg d kirim lebih berat..yg d benar hanya 17kg je tp parcel tu dah smpai 36 kg.sya kene bayar 2000+600...total 2600.its nigger voice bro..Alhamdulillah Allah slamat akan hamba hamba yg teriniaya.

Abel Johnny said...

Ya anonymous. Saya tahu ini orang Irene Anak Duwib. Orang Kuching, Sarawak. Errmmm, ketua sindiket mereka ini ialah Phillipe Jackson. Unbelieveable mereka ni. oh ya Anonymous (posted pada 2 July 2015) boleh tahu siapa yang kena tipu?

Anonymous said...

Boleh tu. Pigi buat laporan polis dan tanya polis tu. Bawa itu laporan polis pergi SKMM. Dan slps tu bagi itu salinan aduan kpd pokis yg in-charge kes ni.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 285   Newer› Newest»