28/03/2011

Facebook Penyebab Penceraian

1. Kenapa boleh jadi macam ni ye.. aku ada terbaca dalam surat khabar hmetro 2 kisah keretakkan rumah tangga. Yang cople2 kita letak di sebelah. Yang beratnya sampai yang bercerai berai di sebabkan terlalu bersosial sampai lupa dunia. kenapa boleh jadi mcm ni?

2. Sebelum tu aku nak bagi tau yg aku blum kawen, tak ada Pengalaman lagi, so layak tak aku sentuh bab ni... Aku rasa layak sebab aku ada kelayakan "master in broken heart University of ufo' hehe..


3. Aku rasa benda ni terjadi sebab, dah hilang rasa cinta dalam rumah tangga, yang membuak2 sebelum tu. kemesraan dah hilang... kalau keluar pergi jalan2, laki tinggal bini 2 tiang elektrik atau bini hanya masak tlur dadar je untuk santapan bg petang siang malam.


4. So dengan adanya FACEBOOK ini , ada peluang la laki bini nak hilangkan boring, jumpa balik kawan-kawan sekolah, kolej. di sini la pointnya. Terlalu teruja mengadap FACEBOOK je, sampai dan terlupa mengadap faceisteri atau facesuami.


5. Mula-mula tu memang la kawan biasa dan rindu sbb dah lama tak jumpa. perwartakan pun dah berubah, masing2 dah pandai bergaya. Lepas tu menjadi semakin rapat, dan dah mula bercerita tentang masalah rumahtangga yang tak sepatutnya. Semakin hari semakin jauh dgan suami dan semakin dekat dgan org lain.


6. Lepas tu, pasangan dah mula hidu aktiviti, mula la gempa bumi. ada yang 3 in 1 sekaligus. Gempa bumi, Tsunami dan radiaksi nuklear mcm dkat jepun, habis rumah tangga tunggang langgang, mangsanya anak2.


7. Aku tak ambil peduli sgat, kalau suami isteri sama naik je level sosialnya, "Ada aku kesah". Tapi kalau yang teraniaya hanya di sebelah satu pihak je, Pihak Isteri atau pun Suami lebih-lebih lagi kalau suami atau isteri tu jenis yang setia dunia akhirat dan sayangnya mashaallah tidak terbilang. mesti dia rasa dunia ni dah gelap gulita kalau dia dah tahu pasangganya tak jujur. Bak Kata P. Ramlee

Oh dengarlah tuan-tuan
Sebuah kisah suami isteri
Kadangkala terdapat
Si isteri memerintah suami

Oh disuruh duduk-duduk
Dijerit-jerit dibentak-bentak
Suaminya dulu hensem
Rambut panjang dah jadi botak

Oh kadang pula terdapat
Suami jahat isteri budiman
Isterinya cukup sabar
Perangai suami ya Allah macam setan

Kalau di belakang isteri
Hai joli sana joli sini
Kalau di depan isteri
Amboi pijak semut pun tak mati


8. Tapi semuanya , asasnya adalah satu. keberkatan dalam rumahtangga, Hanya Allah saja yang mampu beri. Andai ada keimanan dalam sesebuah rumahtangga itu pasti ada keberkatan dan masjid yang di bina tu pastinya kukuh. Macam masjid di Aceh dulu.. walaupun Tsunami , dia tetap stady je... siap org boleh berlindung lagi dalamnya...


9. Carilah cinta yang sejati, yang ada hanyalah Pada - NYA, carilah kasih yang kekal selamanya yang ada hanyalah pada TUHANmu

23/03/2011

Tukar Link

1. Tukar link atau link exchange adalah cara yang paling berkesan untuk meningkatkan page ranking Blog...

2. Page Rank yang tinggi akan membuatkan isi kandunggan blog mudah terindek dalam search engine especially YAHOO dan GOOGLE. Jadi % fresh visitor datang melawat blog adalah tinggi.
Check PAGE RANK

3. Sebenarnya, aku sendiri lama tinggalkan tips ini, maklumlah langkah ini memerlukan lebih masa untuk mencari rakan-rakan blogger untuk berkerjasama utk tukar menukar link. Sebenarnya, ini bukanlah tips yang susah nak di lakukan. Hanya mencari rakan Blogger dan beri tahu nak tukar link. Ia lebih kepada kerjasama.


4. Salah satu dari blog aku mencapai Page Rank 4/10 sebab aku banyak menukar link dengan blog itu berbanding Blog ini. walaupun Blog ini Idaman-info.blogspot.com adalah blog kesukaan aku, hanya kerana aku tak amalkan tukar link untuk blog ini, PAGE RANK kurang memuaskan.

5. Jom kita lakukan langkah tukar link.... kalau kawan-kawan nak tukar link dgan blog ini... masukan link blog ini ke blog korg dan tinggalkan pesanan dlm msg box... selamat beramal bersama....

16/03/2011

Al kisah pergi makan kenduri


1. Dulu, pengetahuan aku tentang selok belok jalan di KL memang zero (0), tak tahu apa-apa dan tak boleh bayangkan mcm mana nak drive keta di sana, tapi sekarang dah ada bayang-bayang sikit, tu pun sebelah area Kelana Jaya, Subang , Shah Alam sikit-sikit. so korang boleh bayangkan lah kalau aku bawa kete kat KL kan , dengan perasaan blur dan otak aku sentiasa bekerja keras pk lorong nak masuk, kekiri kekanan la jawabnya... tapi aku jenis yang cepat boleh hehehe... orang kedah cakap, cepat cam... sekali pergi je dah tau dah jalan dekat area tu , jangan marah..lol.


2. Pada 13/3/2011 lepas, aku cuti 4 hari sebab nak pergi kenduri sepupu aku. Dia bertemu jodoh dengan org selangor, tak ingat la pulak nama tempat tu ... seksen 26 kot... lebih kurang la , sebab banyak sgat seksen. tapi aku tahu tempat tu.. So kami bertolak awal la sehari sebelum kenduri sebab banyak urusan yang perlu di selesaikan...

3. Aku pernah pergi sekali rumah pegantin perempuan tu, kalau tak salah tahun lepas bulan 12... Jalan pun ingat-ingat lupe... so ada area aku ingat, ada yang aku blur...

4. Petang 12/3/2011, adalah masa untuk bawa sepupu aku pergi akat nikah...( sebetulnya dia yang bawa kami), dia je yang tau jalan... kami pergi 4 buah kereta... dah mcm mana dua kereta di belakang hilang... terlajak lepas bayar tol Bandar Sunway... salah satu kereta tu aku la yang drive wawawa.... masalahnya di sini sepupu aku bawa jalan lain ,bukan jalan yang pernah aku guna semasa bulan 12 dulu... elok la, dan kereta satu lagi, pak cik aku yang memang tak tahu apa-apa.. dia depan aku masa tu, Ke Bukit Jalil jugak lah kami sesat hehehe...

5. memang tunggang langgang juga lah waktu tu sebab janji lepas Asar akad nikah, tapi kami pulak tersesat. tapi Allhamdulillah, kami jumpa balik jalan kebenaran...





"Gambar Adha Akat nikah... Alhamdulillah dah selamat.... semoga berbahagia "


"Kami tak di benarkan balik awal, Jadi kena la tunggu sampai malam, sebab malam tu , dorg buat upacara persandingan, tak ingat aku, mandi ke tak masa ambil gambar ni "



6. Pada keesokannya , adalah hari kenduri, kami bertolak dari Rumah kakak aku di kelana jaya, lebih kurang jam 11.



" Anak-anak perempuan Hj Ishak"


"Semua dah ready nak pergi kenduri Ni ,yang terdiri dari kakak, anak buah aku"



7. Kami bertolak dengan 4 buah kereta, group lain pulak ni... bukan group semalam, sebab group semalam dah pergi lebih awal...

8. Kali ni kami ikut abang ipar aku, sebab di ja yang tahu jalan.... kali ni dia bawa jalan yang pernah aku ikut dulu... so aku ingat la sikit2... tetapi dorang keluar terus dah tak tunggu kami, dua buah kerata belakang,

9. aku pun apa lagi pecut lah kejar balik, tanpa disedari kereta abang ipar aku sorang lagi dah tak nampak di belakang... dia memang tak tahu jalan. so sesat lagi..

10. walau pun aku ingat sikit-sikit, sampai juga lah di rumah kenduri....
dah satu kerata lagi abang ipar aku orang melaka, langsung dah tak boleh pegi mana2. akhirnya dorang pergi jalan-jalan di IKEA... kat mana dorang sesat pun aku tak tahu... kesian kat dorg... apa boleh buat...

" DI rumah kenduri, kakak dan adik aku, bergambar"
"Adha dan pasangannya Bersanding "



"Akhirnya perut Kami yang lapar di isi juga, tapi, Apa yang kak jah aku buat di IKEA Agaknya hehehehe "



15/03/2011

Tiada sesiapa pun yang boleh melawan takdir Allah S,w,t

1. Siapa sangka, gempa bumi dan tsunami akan melanda Negara Jepun yang dia anggap antara yang termaju di dunia. Ini adalah ketentuan Allah s.w.t, tiada sesiapa pun yang boleh melawan takdir Allah.

2. Dalam sekelip mata, ada org kehilanggan anak, ibu bapa, Suami, Isteri, adik , kakak. dalam masa lebih kurang 30 minit. ada yang menjadi sebatang kara.

3. Korang terfikir tak perasaan cemas ketika tsunami datang? bagaimana mereka melaluinya ye....

4. Mungkin ketika itu, itulah jelingan terakhir si suami kepada isterinya , mungkin itulah belaian kasih sayang terakhir ibu kepada anaknya. Mungkin juga gurauan terakhir si adik dengan kakaknya...

5. Inilah yang di panggil kehidupan, Mati itu pasti... jadikan ini sebagai pegajaran, tiada yang kebal di atas muka bumi Allah ini...

6. Alhamdulillah , syukur, kita di Malaysia hidup aman sejahtera....

Jom kita saksikan sedikit clip Video Semasa tsunami datang.....


Fuhhh memang dasyat.... kalau la yg di atas jambatan tu aku... tak tahu dah nak buat apa.... mungkin aku lari sekuatnya kearah sebelah tu... Allah maha besar... Allahhuakbar...

09/03/2011

26 Tahun Aku di Atas Bumi Allah s.w.t

1. Sudah 26 Tahun aku di atas bumi Allah s.w.t. Dah meningkat dah umur aku. Mungkin ini sudah suku dari hidup aku, mungkin juga ini separuh dari hidup aku, atau berkemungkinan juga ini sudah 3/4 dari hidup aku, siapa tahu... Semuanya milik Allah s.w.t.

2. Masih segar lagi memori pada zaman kanak-kanak aku bermain di ingatan ini... saat aku bermain hujan, main jengket2, aci ligan(kejar2), toi(sejenis sukan rakyat), main sorok2. semuanya masih indah di ingatan. semuanya adalah kenangan terindah dan tak mungkin sama sekali aku akan kembali kezaman itu..

3. Tak lupa juga bagai mana hari pertama aku masuk sekolah darjah satu, ketakutan aku masa berkhatan, kawan-kawan yang pernah aku kenal dahulu.... semuanya aku rasa bagaikan baru belaku kelmarin.

4. Indahnya kehidupan ini yang dianugarah oleh Allah. Tak keterlaluan jika aku megatakan sudah separuh dari warna-warni keindahan alam ini sudah aku merasainya.

5. Di usia ini juga, aku tersedar yang kehidupan ini adalah singkat dan hanyalah sementara. semudah A,B,C,D,E

A) Zaman kanak-kanak yang hanya fikirkan nak main je kerjanya..
B) Zaman remaja yang penuh dengan perasaan ingin tahu dan mencuba, sekali-sekali cuba
memberontak inginkan perhatian.
C) Zaman Dewasa yang sering fikirkan servivel kehidupan dan berlumba-lumba
mencari dan tercari-cari kerjaya, profetion untuk menentukan arah tuju masa hadapan.
D) Zaman Dewasa Matang yang Bahagia bersama anak-anak dan kehidupan berkeluarga.
E) Usia emas, Berbahagia bersama cucu-cucu, dan juga persiapan terakhir menyediakan
bekalan untuk bertemu yang maha esa..

6. Itu lah rantai kehidupan sesaat pada kaca mata pandagan aku. Memang singkat, so tiada makna enjoy dlm kehidupan ini.

02/03/2011

Idaman Computer Centre ( Bahagian 2 )

Mendaftar Nama syarikat Baru "Idaman Computer Centre"

1. Setelah hampir setahun setengan aku menjalankan business atas nama Anjung Kreatif Teknologi, aku rasa dah tiba masanya aku tubuhkan satu compeny baru, bertujuan aku tak nak bergantung pada Nama Anjung Kreatif lagi. maka lahirlah Idaman Computer Centre.

2. Memang dah lama aku impikan nama "Idaman", sebab adalah tersangkut sikit dengan nama aku dan ertinya pun boleh tahan. Ia adalah hasil gabungangan Nama aku dan ada seseorang individu yang memainkan peranan yang agak besar dalam hidup aku suatu ketika dahulu. Dan nama ini juga sekarang sedikit menghantui fikiran aku. tapi taklah memberi kesan mendalam. Bagi aku , pekara yang lepas, biarlah ia di situ. Hidup Mesti diteruskan walaupun sejuta dugaan menduga.

3. Mulai saat itu, segala urusan perniagaan , aku mengunankan Nama Idaman Computer Centre, dan bukan lagi Anjung Kreatif teknology..

Berpindah

1. Cukup 1 tahun setengah aku sewa di YPMKP(Yayasan Pembagunan Masyarakat Kubang Pasu).Aku rasa aku perlu keluar untuk mencari satu lokasi baru untuk terus bersaing dalam dunia perniagaan ni dengan pesaing-pesaing yang lain. Alhamdulillah, akhirnya aku berpindah di tempat yang aku tinggal sekarang . yang beralamat,
NO 45,
Jalan Ibrahim,
06000, Jitra Kedah.

Lokasi tepi jalan je... betul2 dengan trafic light Bank Islam Jitra.

2. Pada mula-mula pindah, aku hanya buat renovation ala kadar saja, apa yang termampu saja.... maklumlah dengan sumber kewangan yang terhad, dengan deposit sewa, bayar itu ini, beli itu dan ini... boleh tahan jugak la costnya. namun itu langsung tak menjejaskan niat aku untuk terus ada disini.

3. Cabaran yg terpaksa aku pikul adalah kadar sewa yang jauh lebih mahal dari tempat lama, tapi tak la mahal sangat... Tetapi Allamdulilah, sebab aku sudah ada custemor tetap.. ia sedikit meringankan aku untuk promosi lokasi kedai baru... Dan ramai terus memberi semangat...

4. Bagi aku, Kejayaan adalah suatu perjalanan dan bukanya satu destinasi, Segalanya Hanya Allah s,w,t yang tahu dan akan menentukan... dan aku akan terus berjalan.