30/10/2014

Mahasiswa, Mahasiswi, Buku Teks Sejarah dan Majalah Gila-gila



      sesetengah Mahakiswa yg berdemo atau pro Pakatan Rakyat... atau sampai yg perjuangkan atau restu perjuagan DAP yang umum mengetahui sejarah DAP yang mereka pecaya dan pegang tak sama dengan sejarah yang kerajaan pecaya dan pegang , seperti yang di ajar di sekolah2...
2.      Pun begitu, sudah kita maklum, nak masuk universiti mestilah cemerlang dlm peperiksaan, yg peliknya kepada Matapelajaran Sejarah... pastinya mahakiswi/wa sudah lulus dengan cemerlang dlm mata pelajaran sejarah yg membuatkan mereka layak berada di universiti... 
3.      adakah dengan lulus matapelajaran sejarah ini mereka faham dan akur sejarah tersebut... atau sambil baca sejarah terutamanya sejarah politik di malaysia sambil mereka berdekah-dekah ketawa seolah membaca atau sedang ulangkaji Majalah lawak gila-gila atau ujang umpamanya...
4.      kes ini serius, kerajaan melalui kementerian Pendidikan perlu menekankan kaedah yg sesuai menerapkan pendidikan sejarah Malaysia.... jika tidak mahu buku tesk dan rujukan Sejarah Malaysia terus menjadi Majalah Gila-gila/ujang oleh sesetengah Mahakiswi mahakiswa yg terlajak bijak.

02/10/2014

Kaya Bukan Pada Harta, Tapi Pada Hati

   
1.      Ada seorang Musafir duduk berbaring berbantalkan lengan di bawah sepohon pokok yang rimbun. Di depannya mengalir sebatang sungai yang jernih airnya. Tingkah laku orang itu sedang di perhatikan oleh seorang raja tanpa dia sedar. 

 2.      Musafir itu mengambil sekeping roti kering lalu di basahkannya dengan air sungai yang lalu di depannya . dan dia makan roti itu dan meminum air dari sungai itu. lalu satu expresi yang luar biasa keluar dari si Musafir itu, "Alhamdulillah " di ucapnya. 

 3.      Si Raja tadi keharainan dengan expresi riaksi yang di tunjukkan oleh si Musafir tadi , dalam hatinya berkata " Nikmat apa yang dia dapat hinggap terpancar reaksi sedemikian rupa " Lalu si Raji tadi meminta pengawal memanggil si Musafir itu. 
4.      Di musafir itu pun sengadap Raja itu dan Raja itu menayanya soalan ingin tahu seperti apa yang terdetik di hatinya tadi, Raja itu pun soal kepada Si Musafir itu. " Kamu tak ada rumah, Makan pun roti kering, minum pun air dari air sungai, apa yang bermain di fikiran kamu sehinggakan kamu dapat mengexpresikan syukur itu dalam bentuk seperti itu ? " 

 5.      Si Musafir itu pun menjawab " Wahai Raja, kalau tuan Raja makan dan makanan itu tidak boleh masuk kedalam di sebabkan sangkut kecuali dengan air, dan air itu Tuan tidak boleh dapat kecuali dengan harga separuh kerajaan Tuan punya. Adakah Tuan akan membeli air itu dengan separuh kerajaan Tuan ? Raja itu menjawab " Ya , takkan aku akan biarkan makanan sangkut di sini " 
 6.      Si Musafir itu menambah lagi, " Wahai Raja , kalau air yang di minum itu tak boleh keluar kecuali di beli dengan separuh lagi kerajaan Tuan, adakah Tuan akan membelinya ? Raja itu menjawab " Ya, sapa yang nak tahan sakit dari air yang tak boleh keluar itu " 

 7.      Kata musafir itu, " Kalau begitu, kekayaan Tuan kalau nak di bandingkan dengan segelas air dan nikmat buat air belum memadai. Saya mendapat naugan free, dapat air free, dapat roti, Bukankah itu sebesar-besar yang Allah bagi ? 

 8.      Orang yang kaya bukan pada harta, tapi pada hatinya, sentiasa bersyukur di atas nikmat pemberian-NYA. 

 Cerita di petik dari cerita Habib Ali Zainal Abidin.

18/09/2014

Cable Car Langkawi, Kedah Darul Aman

Cable Car Langkawi 

1.      Terletak di Gunung Mat Cincang yang berketinggian 713 Meter dari aras laut, memang tinggi.  Mula di buka kepada umum pada tahun 2005. Mempunyai dua stetion perhentian. Panjangnya adalah 2.2 KM. 

2.      Harga teket baru semasa tarikh ini 18/9/2014 adalah RM20 Bagi orang dewasa tempatan , 30 untuk pelancong. kalau dulu harga tiket adalah 15 bagi org dewasa tempatan, tapi sekarang dan jadi RM20 mungkin sebab ada satu penambahan iaitu SkyDome , sebelum Naik Cable Car kita kena masuk Sky Dome dulu, memang best, walaupun duduk atas kerusi, hanya menonton screen besar di sekeliling, seolah2 kita berada di atas real Rolercoster .. nak tahu kena pergi cuba. 

Sky Dome





















3.      Honesly , aku bukanlah berani sangat dengan tempat-tempat yang tinggi, perasaan berdebar tu tetap berbuak-buak mengoncang dada, lebih2 lagi bila melihat perjalanan Cable Car ni nenuju non kepuncak Bukit yg berketinggian 700Meter. Belive or Not, this is firt time aku naik Cable Car ini setelah 2 kali percubaan. sekali tahun 2007, masa tu masa tak megizinkan, dan tahun lepas 2013 dengan femilly cuti sekolah pun Masa tak megizinkan sebab orang terlalu ramai. dan kali ini akhirnya aku sampai jugak dekat atas tu.




10/09/2014

Allah Selamat Sultan Mahkota

1.      Sejak kebelakanggan ini, nampak seperti agak kucar kacir sikit pemahaman tentang institusi di raja di negara dan negeri kita ni. walaupun negara kita mengamalkan system raja berpelembagaan.. tak tahu sebab apa, dan kenapa. Mungkin ni ada hubung kaitnya dengan lompat terajang dunia politik.

2.      Aku sebagai di antara berjuta rakyat Malaysia dan Negeri kedah, sedikit sebanyak keliru dengan beberapa perbahasan dan persoalan yang di timbulkan oleh sesetengah individu. Maklumlah sudah sekian lama aku di didik menghormati Payung Negara ini. 

3.      Berikut aku kongsikan maksud lirik lagu Negeri Kedah Darul Aman yang boleh di katakan aku nyanyikan pada setiap pagi sewaktu zaman sekolah dulu. dan aku hanya dan cuba huraikan apa yg aku faham. yang aku rasa di lubuk hati aku tentang lirik lagu negeri aku.. Lirikya hanya 4 Baris.

" Allah selamat Sultan Mahkota,
Berpanjanggan usia di atas tahta,
Memelihara ugama Nabi Kita,
Negeri kedah serata-rata, "

4.      Jelas lirik ini memohon doa untuk kesejahteraan Sultan, menjadi simbul sebagai penaung atau payung kepada negeri di bawah pemerintahannya. 

5.     Agama islam menjadi teras kepada Negeri dan sultanlah yang di beri tanggungjawab untuk memelihara Agama Islam di negeri ini. Di seluruh negeri dan negara. 

6.      Itulah peranan asas institusi di Raja. Bertanggungjawab memelihara negeri dan negara. Bagaimana mungkin kita nak menderhaka kepada mereka selagi mana mereka masih di jalan yang nyata memelihara apa yang di tinggalkan oleh nabi kita. 

7.      Aku dengan jelas menganggap biadap pada sesiapa saja yang ada cita-cita melihat Institusi di raja di negara ini berkubur. Ya aku bukan tuah, tetapi andai di usik.. di benteng hadapan aku menadah.

Laksa Kaw Ikan Sekoq Langkawi

1.      Baru-baru ni aku pergi jalan bercuti di pulau langkawi.. memang pernah degar dah nama laksa kaw ikan sekoq, kebetulan dah pergi sana nak cuba lah..


2.      BiLa dah dapat rasa, emm memang power beb.. kedai ni duduk sebelah airport Langkawi dan juga bersebelahan dengan laut di tepi jalan... sambil makan boleh tengok lah kapal terbang landing dan terbang dan juga keindahan pemandangan di laut, angin kuat di situ, tepi pantai lah katakan.

3.      Kalau anda sampai langkawi, jagan lupa pergi cari laksa kaw ikan sekoq ni.. Cuba try test tegok. terutamanya pengemar-pengemar laksa utara. pasti meleleh air liur.

4.      Aku yang bukan pengemar laksa puk kata laksa ni sedap. pemburu laksa apatah lagi.. kaw habis.. bukan nak promosi , tapi sebab betoi2 sempoi aku jadikan topic tulisan aku dalam blog ni. k bye


09/09/2014

Kedai Service Komputer dan Laptop Di Jitra, Kubang Pasu.

Kami menyediakan perhidmatan seperti berikut


  1. Format komputer dan Laptop Windows xp, 7, 8
  2. Install Software dan Program
  3. Menjual set PC Recond dengan Harga Badget
  4. Menukar Screen Laptop
  5. Menukar Chipset 
  Untuk pertanyaan Lanjut hubunggi No 019-546 3518 (Man)  Idaman Computer Centre.

019-5463518


Kedai kami di alamat no 45, Jalan Ibrahim, 06000 Jitra Kedah Darul Aman



27/08/2014

Macam mana nak buat USB Drive dalam Format Read-Only ?

1.      Saya sarankan format ini di lakukan pada USB Drive atau apa jenama drive pendrive atau kingstone yang menyimpan data-data penting yang anda anggap mustahak. ini kerana USB drive begitu mudah di serang Virus atau menghidari data-data yang penting di dalam USB Drive anda itu dari di ganggu.

2.      Kaedah yang saya tunjukkan ini adalah secara Manual dengan Mengunakan Command Prompt (CMD) dengan munggunakan Windows 7.

3.      Berikut langkah-langkahnya.

Buka CMD ,

Start Manu - Search type ( CMD ) akan keluar Paparan seperti Print Screen seperti di bawah...

Langkah seterusnya yang anda perlukan type command seperti saya lakukan di bawah.... 



4.      Bila sudah selesai anda boleh test drive anda dengan cara copy mana-mana file dan cuba simpankan kedalam USB Drive anda.... akan ada Msg Box seperti di bawah..
kalau keluar msg box itu bermakna anda berjaya menghasilkan USB Drive dalam Attributes READ ONLY. anda hanya boleh mengambil data keluar.. tetapi tidak boleh memasukkan data kedalamnya... dan begitu juga file Virus untuk masuk kedalam USB Drive anda...
Anda boleh meminjamkan USB Drive anda dan di gunakan ke mana-mana komputer tanpa risau lagi. sebab segalanya sudah di protect.


5.      Dan berikut adalah cara untuk membuang Format READONLY ... untuk kembali seperti asal.. boleh copy paste seperti biasa...



Selamat Mencuba....

Sharing Is Caring...


26/08/2014

Mencari Driver Untuk Komputer Anda ? Dapatkan Driver Pack Solution 14 Berserta dengan 8GB USB Drive




1.      Setiap kali kita Format PC atau Laptop pasti kita perlu menginstall kembali driver seperti Cipset, VGA, Sound, Wireless, Lan dan sebagainya supaya program windows itu berjalan seperti biasa. Ini biasa kepada juruteknik komputer atau sesiapa saja yang ingin meng reformat system komputer sendiri.

2.      Saya Juga juruteknik komputer yg berpegalaman sudah 7 tahun dalam bidang ini. selama itu juga saya tak putus meng"download" Driver setiap kali saya Reformat System Komputer Costemer.

3.      Tapi sekarang saya sudah dapat memudahkan kerja saya dalam bab Reformat PC dan Install Driver dengan mudah. Dengan mengunakan Driver Pack Solution 14. Kini segalanya mudah dan tak membuang masa. dan yang menariknya semua org boleh melakukannya hanya dengan beberapa Klik sahaja, Driver di dalam System Windows Komputer anda siap di install.

4.      Kini sesiapa saJa boleh menjadi Juru teknik Komputer profesional :). Berikut saya tunjukan beberapa step melalui Print Screen cara mengunakan Driver Pack Solution 14...

Langkah pertama....


Anda hanya perlu duble Clik pada folder DriverPackSolution dan klik Yes pada box tertera seperti gambar di bawah..

Langkah Kedua......

Setelah Program Driver Pack Solution 14 mengimbas Driver yang komputer anda perlukan dan Driver tersebut sudah di kenal pasti. anda hanya perlu klik pada botton "Update All" Seperti yg di tunjukkan dalam gambar di bawah...


Langkah Ketiga....

Senarai driver seperti VGA, SOUND, WIFI, CHIPSET akan terpapar seperti dlm gambar di bawah... anda hanya perlu KLIK pada Botton " Start Installation " Lihat Gambar di bawah..


Langkah Terakhir

Langkah di mana anda perlu menunggu process installation selesai sehingga 100%


Dan sudah selesai dengan beberapa Step mudah seperti yang saya tunjukkan di atas... segalanya berjalan secara automatik dan langsung tidak memeningkan kepala... sudah tentu ianya bukan manual dan anda tidak perlu membuang masa yg lama dan memerah otak mencari driver yg sesuai untuk komputer anda.

Driver Pack solution 14 sesuai untuk semua Windows
Windows XP 32/64 Bit
Windows 7 32/64 Bit
Windows 8 32/64 Bit

6.      Saiz Keseluruhan Program File Driver Pack Solution 14 ini adalah 7.28GB dan lebih kurang dua keping DVD untuk menyimpannya. tetapi mengunaan DVD adalah tidak sesuai.

7.      Di sini saya ingin menawarkan Program Berharga ini bersama 8GB usb Drive yang saya sudah muatkan Program File Driver Pack Solution 14 dan Usb Drive tersebut sudah saya programkan "read-only" Bermakna segala data di dalamnya tidak boleh di usik supaya file didalamnya tidak rosak kalau di serang virus.

8.      Tawaran saya dengan Harga hanya serendah RM80 sahaja dan anda akan dapat memiliki Driver Pack Solution 14 yang di muatkan kedalam 8GB USB DRIVE .



Post adalah Percuma di seluruh Malaysia... Di jamin sampai dalam masa 3 hari bekerja.
Berminat Call atau SMS saya di No 019-5463518
E-Mail : Rhiidaman@yahoo.com
atau tinggalkan msg di bawah.

Siapa yang perlu memiliki Software Driver Pack Solution 14 Ini?
1. Juruteknik Komputer yang jimatkan masa mengdownload driver.
2. Pelajar IPT yang cuba berjinak-jinak dalam bidang teknition komputer .
3. Pelajar sekolah yg minat untuk menjadi seorg pakar komputer.
4. dan sesiapa saja yg berminat.

Sharing Is Caring.... saya boleh beri semua ini percuma, tetapi benda FREE tak banyak org hargai. 




23/08/2014

Selamat hari ulang tahun Kemerdekaan Negara kita Malaysia.

1.            Setiap tahun, bila ogas datang , tahulah kita semua bahawa hari yang penuh bersejarah pada negara kita akan tiba iaitu hari ualang tahun kemerdekaan. Teringat lagi aku semasa di sekolah, ketika itu sekitar tahun hujung 90an hingga awal melenium... dapat aku rasakan semangat petriotik begitu menebal dalam jiwa aku. 

2.            tak tahu la dalam jiwa pembaca sekalian mcm mana, tapi bagi aku. setiap kali detik akan menjelangnya tarik 31 ogas... memang best. akan terdegar semua orang mula membuat plan untuk menyambut hari merdeka, ada yang membawa femely pergi ke tempat perkelahan menarik seperti di Pantai Merdeka, Gua kelam perlis, air terjun bukit Hijau dan sebagainya. bagi org di tempat aku di kala itu, ada yang sewa bas untuk satu kampung buat rombonggan pergi berkelah. sekarang tradisi dan suasana itu kian hilang dan di lupakan. mungkin sekarang semua org dah sebok dan sudah berkelana jauh dari kampung. 

3.             Pada ketika itu juga aku dapat rasanya semangat petriotisme(ce wah) di kalangan masyarakat ketika itu cukup hebat.. boleh di katakan kebanyakkan kereta dan motosikal yang berjalan di atas jalan raya akan memasang jalur gemilang. susah untuk melihat yg tidak memasang jalur gemilang. tradisi dan suasana sebegitu pun sudah lenyap, hilang berkubur entah kenapa. apa yang kita lihat sekarang , susah untuk melihat kereta apatah lagi motosikal yang megibarkan jalaur gemilang. 

4.             Satu lagi... kalau dulu ketika ini, pergi kemana saja, pasti aku akan terdengar alunan lagi petriotik... sampai sekarang aku rasakan aku boleh hafal kesemuanya... lagu2 hebat seperti Sejahtera Malaysia, Wawasan2020, Jalur Gemilang, Setia, Keranamu Malasyia dan yang paling tidak di lupa Tanggal 31 Ogos. terlalu banyak lagu2 petriotik yg begitu menyentuh jiwa dan menaikkan semanggat. tapi sekarang sudah hilang. yang ada pun lagu 1 malaysia yang aku sendiri masih belum faham tujuang dan tema lagu itu. 

5.                Dan sebenarnya apa yang aku betul-betul rasa sekarang... jiwa petriotik yang mencintakan Jalur Gemilang dan kemerdekaan negara sudah hilang. Pendapat peribadi aku. ini semua terjadi di sebabkan suasana Politik negara bertukar menjadi EXtream... Sehingga ada yang menggangkat Komunis menjadi Hero ketika ini, atau mungkin ada alasan lain yang membuatkan ianya jadi begini... sehinggan Jalur gemilang di hina dan hendak di tukar kepada yang lain... sudah hilang petriotisme yang datang berganti entah apa-apa..... mohon maaf seandainya coretan ini menguris hati pembaca... hanya terkenang kenangan dulu yang tiba-tiba menjelma.

03/07/2014

Berjudi di tukar kepada majlis Zikir

Dalam masyarakat Siam di malaysia( aku ada kawen yang siam ) kebetulan kematian ayahnya. yang aku lihat. upacara urus mayat ayah mereka begitu rumit dan memerlukan jumlah kos(RM) yang banyak.

bermacam upacara mereka lakukan mengikut adat nenek moyang mereka yang beragama budha. namun aku tertarik untuk melihat satu upacara mereka. iaitu berjudi. mereka berkumpul ramai-ramai di malam hari di malam Mayat ada dirumah, mereka berjudi.

Terfikir sejenak aku tentang kisah ulama' dulu atau wali songo yang datang berdakwah di alam Nusantara ini. inilah mungkin stuasi yang jadi ketika itu , ketika mana orang2 di nusantara masih dalam kecelaruan agama entah agama apa yg mereka anuti sebelum datangnya pendakwah-pendakwah ini.

Mengikut kisahnya, Masyarakt dulu di nusantara sebelum kedatangan islam, apabila ada kematian mereka berkumpul di rumah si mati dan melakukan aktiviti perjudian seperti Laga Ayam. tradisi ini di lihat org ulama' islam yg baru datang berdakwah adalah bercanggah dengan ajaran islam. Namun dengan kebijaksanaan ulama' dulu mereka mencari jalan bagaimana nak mempegaruhi masyarakat ketika itu dengan ajaran islam dan membuang amalan tradisi yg bercanggah dengan islam.

Mereka tidak terus membunuh masyarakat di kala itu, mereka tidak meninggi suara dan menenking ini Bidaah sesat masuk neraka walaupun itulah bidaah yang sebenar. mereka mengambil pendekatan memasukkan ajran baru sedikit demi sedikit. kalau sebelum ini masyarakat berkumpul di rumah kematian dan berjudi(laga ayam). ulama' tukarkan dengan berkumpul dan memuji Allah, membaca Al-Quran di rumah kematian. dengan kebijaksaanan ulamak yg datang berdakwah ketika itu. maka tertegaklah Cahaya islam di bumi Nusantara. Memoga Allah mengrahmati mereka.

Ini jugalah antara satu cerita susur jalur sejarah bagaimana terjadinya upacara tahlil, Majlis bacaan Yasin , doa di rumah Kematian sehingga kehari ini. yang di hukum Bidaah sesat masuk neraka oleh saudara kita yang berfahaman Salafy Wahaby. Andai fahaman salafy wahaby yg datang berdakwah dulu , entah apa terjadi. perperangan mungkin.

Sory to say, say no to wahaby/syiah.

15/06/2014

Semuanya Tahu

Kadang2 di kalangan kita atau mungkin aku, cakap semuanya apa yang kita nampak, bercakap tentang pekara yang kita dengar seolah-olah arif tentangnya. Ada yang petah bercakap sekali sekali memetik kata-kata cendiakawan, Bijak pandai malah ulama' tersohor.. dalam waktu yang sama sebenarnya kita bukanlah arif tentang pekara-pekara itu. dengan kepetahan bercakap di sertakan dengan kelulusan tinggi di iktiraf IPT dalam dan luar negara membuatkan kita di kagumi serta merasa terkagum dengan kehebatan diri yang entah betul atau tak fakta yang di keluarkan.

Tanpa sedar di sebelah kita ada org yang alim, arif, Master, atau di kalangan Ahli dalam bidang yang sedang kita cakapkan itu. Namun org itu hanya mampu tersenyum dan hanya dapat menyampuk sikit-sikit percakapan kita oleh kerana dia tiada kemahiran kepetahan bercakap, kalau di tanya soalan.. mungkin jawapan yang dia beri sukar di fahami, membuatkan org keliru dan Blur.. tetapi itulah jawapannya.

Dalam Kitab Al-Hikam Syeikh Ibn Atahaillah as-Sakandari. Syeikh Berpesan antara tanda-tanda orang yang jahil adalah dia akan bercakap apa saja dia lihat dan dengar. sememangnya benar, terbukti di sekeliling kita sekarang. Atau kita sendiri melakukanya tanpa sedar.

28/03/2014

MH 370, Kapal pencari Di laut dibadai ombak, Pemikir (kepala tau) di darat pula yang termuntah pening

Tak ada ungkapan tepat aku nak ungkapkan.. Tiada jawapan pada setiap solan yang bermain di fikiran. Berlepasnya Malaysia Airline Boeing 777-200 MH370 yang berlepas dari Lapangan terbang antarabangsa KLIA pada 12.41 pagi 8 mac 2014 terus menjadi Satu misteri.

Segala usaha menjejaki terus di lakukan dengan kerjasama 26 Buah Negara. Tetapi yang lebih riuh adalah spekulasi, Politik, Perang Media yang hanya mengambil kesempatan untuk menunjukkan kehebatan di dalam Cetakan. Bising , tuduh menuduh, Tak puas hati dengan apa yang telah di usahakan pihak yang berwajib seolah-olah ada idea yang lebih hebat mampu mereka lakukan ... Malangya Riuh rendah itu hanyalah satu pekekkan kosong .

Di laut, Ada Manusia yang berhempas pulas mencari dengan pertaruhkan Nyawa merentas ombak di lautan Hindi yang merupakan laut paling Ganas di dunia demi hendak memuaskan Hati semua orang terutamanya Ahli keluarga Mangsa. Orang yang di darat melihat mereka itu dengan sebelah mata sampai bibir mulut  muncung berjela berbicara . semuanya tak kena.

Tak kurang juga agenda Media Barat cuba Menjatuhkan Imej Malaysia Di Mata Dunia... Sayangnya Ramai jugak Rakyat Malaysia yang tolong memberi tepokan gemuruh kepada CNN , BBC bila berita seolah-olah Tentera Diraja Malaysia dan Kerajaan Malaysia sebagai pembunuh... Wah CNN tu, tu media Dunia, hebat... mana boleh kita tak percaya. CNN tuuuuu... satu solan aku " Pernah kah CNN menceritakan penderitaan Rakyat Palastine yang di Halau di Bumi sendiri? "

Modal Politik, ini tak perlu di cerita lagi... sebab di Malaysia , semua benda akan di politikkan.