27/08/2014

Macam mana nak buat USB Drive dalam Format Read-Only ?

1.      Saya sarankan format ini di lakukan pada USB Drive atau apa jenama drive pendrive atau kingstone yang menyimpan data-data penting yang anda anggap mustahak. ini kerana USB drive begitu mudah di serang Virus atau menghidari data-data yang penting di dalam USB Drive anda itu dari di ganggu.

2.      Kaedah yang saya tunjukkan ini adalah secara Manual dengan Mengunakan Command Prompt (CMD) dengan munggunakan Windows 7.

3.      Berikut langkah-langkahnya.

Buka CMD ,

Start Manu - Search type ( CMD ) akan keluar Paparan seperti Print Screen seperti di bawah...

Langkah seterusnya yang anda perlukan type command seperti saya lakukan di bawah.... 



4.      Bila sudah selesai anda boleh test drive anda dengan cara copy mana-mana file dan cuba simpankan kedalam USB Drive anda.... akan ada Msg Box seperti di bawah..
kalau keluar msg box itu bermakna anda berjaya menghasilkan USB Drive dalam Attributes READ ONLY. anda hanya boleh mengambil data keluar.. tetapi tidak boleh memasukkan data kedalamnya... dan begitu juga file Virus untuk masuk kedalam USB Drive anda...
Anda boleh meminjamkan USB Drive anda dan di gunakan ke mana-mana komputer tanpa risau lagi. sebab segalanya sudah di protect.


5.      Dan berikut adalah cara untuk membuang Format READONLY ... untuk kembali seperti asal.. boleh copy paste seperti biasa...



Selamat Mencuba....

Sharing Is Caring...


26/08/2014

Mencari Driver Untuk Komputer Anda ? Dapatkan Driver Pack Solution 14 Berserta dengan 8GB USB Drive




1.      Setiap kali kita Format PC atau Laptop pasti kita perlu menginstall kembali driver seperti Cipset, VGA, Sound, Wireless, Lan dan sebagainya supaya program windows itu berjalan seperti biasa. Ini biasa kepada juruteknik komputer atau sesiapa saja yang ingin meng reformat system komputer sendiri.

2.      Saya Juga juruteknik komputer yg berpegalaman sudah 7 tahun dalam bidang ini. selama itu juga saya tak putus meng"download" Driver setiap kali saya Reformat System Komputer Costemer.

3.      Tapi sekarang saya sudah dapat memudahkan kerja saya dalam bab Reformat PC dan Install Driver dengan mudah. Dengan mengunakan Driver Pack Solution 14. Kini segalanya mudah dan tak membuang masa. dan yang menariknya semua org boleh melakukannya hanya dengan beberapa Klik sahaja, Driver di dalam System Windows Komputer anda siap di install.

4.      Kini sesiapa saJa boleh menjadi Juru teknik Komputer profesional :). Berikut saya tunjukan beberapa step melalui Print Screen cara mengunakan Driver Pack Solution 14...

Langkah pertama....


Anda hanya perlu duble Clik pada folder DriverPackSolution dan klik Yes pada box tertera seperti gambar di bawah..

Langkah Kedua......

Setelah Program Driver Pack Solution 14 mengimbas Driver yang komputer anda perlukan dan Driver tersebut sudah di kenal pasti. anda hanya perlu klik pada botton "Update All" Seperti yg di tunjukkan dalam gambar di bawah...


Langkah Ketiga....

Senarai driver seperti VGA, SOUND, WIFI, CHIPSET akan terpapar seperti dlm gambar di bawah... anda hanya perlu KLIK pada Botton " Start Installation " Lihat Gambar di bawah..


Langkah Terakhir

Langkah di mana anda perlu menunggu process installation selesai sehingga 100%


Dan sudah selesai dengan beberapa Step mudah seperti yang saya tunjukkan di atas... segalanya berjalan secara automatik dan langsung tidak memeningkan kepala... sudah tentu ianya bukan manual dan anda tidak perlu membuang masa yg lama dan memerah otak mencari driver yg sesuai untuk komputer anda.

Driver Pack solution 14 sesuai untuk semua Windows
Windows XP 32/64 Bit
Windows 7 32/64 Bit
Windows 8 32/64 Bit

6.      Saiz Keseluruhan Program File Driver Pack Solution 14 ini adalah 7.28GB dan lebih kurang dua keping DVD untuk menyimpannya. tetapi mengunaan DVD adalah tidak sesuai.

7.      Di sini saya ingin menawarkan Program Berharga ini bersama 8GB usb Drive yang saya sudah muatkan Program File Driver Pack Solution 14 dan Usb Drive tersebut sudah saya programkan "read-only" Bermakna segala data di dalamnya tidak boleh di usik supaya file didalamnya tidak rosak kalau di serang virus.

8.      Tawaran saya dengan Harga hanya serendah RM80 sahaja dan anda akan dapat memiliki Driver Pack Solution 14 yang di muatkan kedalam 8GB USB DRIVE .



Post adalah Percuma di seluruh Malaysia... Di jamin sampai dalam masa 3 hari bekerja.
Berminat Call atau SMS saya di No 019-5463518
E-Mail : Rhiidaman@yahoo.com
atau tinggalkan msg di bawah.

Siapa yang perlu memiliki Software Driver Pack Solution 14 Ini?
1. Juruteknik Komputer yang jimatkan masa mengdownload driver.
2. Pelajar IPT yang cuba berjinak-jinak dalam bidang teknition komputer .
3. Pelajar sekolah yg minat untuk menjadi seorg pakar komputer.
4. dan sesiapa saja yg berminat.

Sharing Is Caring.... saya boleh beri semua ini percuma, tetapi benda FREE tak banyak org hargai. 




23/08/2014

Selamat hari ulang tahun Kemerdekaan Negara kita Malaysia.

1.            Setiap tahun, bila ogas datang , tahulah kita semua bahawa hari yang penuh bersejarah pada negara kita akan tiba iaitu hari ualang tahun kemerdekaan. Teringat lagi aku semasa di sekolah, ketika itu sekitar tahun hujung 90an hingga awal melenium... dapat aku rasakan semangat petriotik begitu menebal dalam jiwa aku. 

2.            tak tahu la dalam jiwa pembaca sekalian mcm mana, tapi bagi aku. setiap kali detik akan menjelangnya tarik 31 ogas... memang best. akan terdegar semua orang mula membuat plan untuk menyambut hari merdeka, ada yang membawa femely pergi ke tempat perkelahan menarik seperti di Pantai Merdeka, Gua kelam perlis, air terjun bukit Hijau dan sebagainya. bagi org di tempat aku di kala itu, ada yang sewa bas untuk satu kampung buat rombonggan pergi berkelah. sekarang tradisi dan suasana itu kian hilang dan di lupakan. mungkin sekarang semua org dah sebok dan sudah berkelana jauh dari kampung. 

3.             Pada ketika itu juga aku dapat rasanya semangat petriotisme(ce wah) di kalangan masyarakat ketika itu cukup hebat.. boleh di katakan kebanyakkan kereta dan motosikal yang berjalan di atas jalan raya akan memasang jalur gemilang. susah untuk melihat yg tidak memasang jalur gemilang. tradisi dan suasana sebegitu pun sudah lenyap, hilang berkubur entah kenapa. apa yang kita lihat sekarang , susah untuk melihat kereta apatah lagi motosikal yang megibarkan jalaur gemilang. 

4.             Satu lagi... kalau dulu ketika ini, pergi kemana saja, pasti aku akan terdengar alunan lagi petriotik... sampai sekarang aku rasakan aku boleh hafal kesemuanya... lagu2 hebat seperti Sejahtera Malaysia, Wawasan2020, Jalur Gemilang, Setia, Keranamu Malasyia dan yang paling tidak di lupa Tanggal 31 Ogos. terlalu banyak lagu2 petriotik yg begitu menyentuh jiwa dan menaikkan semanggat. tapi sekarang sudah hilang. yang ada pun lagu 1 malaysia yang aku sendiri masih belum faham tujuang dan tema lagu itu. 

5.                Dan sebenarnya apa yang aku betul-betul rasa sekarang... jiwa petriotik yang mencintakan Jalur Gemilang dan kemerdekaan negara sudah hilang. Pendapat peribadi aku. ini semua terjadi di sebabkan suasana Politik negara bertukar menjadi EXtream... Sehingga ada yang menggangkat Komunis menjadi Hero ketika ini, atau mungkin ada alasan lain yang membuatkan ianya jadi begini... sehinggan Jalur gemilang di hina dan hendak di tukar kepada yang lain... sudah hilang petriotisme yang datang berganti entah apa-apa..... mohon maaf seandainya coretan ini menguris hati pembaca... hanya terkenang kenangan dulu yang tiba-tiba menjelma.