18/09/2014

Cable Car Langkawi, Kedah Darul Aman

Cable Car Langkawi 

1.      Terletak di Gunung Mat Cincang yang berketinggian 713 Meter dari aras laut, memang tinggi.  Mula di buka kepada umum pada tahun 2005. Mempunyai dua stetion perhentian. Panjangnya adalah 2.2 KM. 

2.      Harga teket baru semasa tarikh ini 18/9/2014 adalah RM20 Bagi orang dewasa tempatan , 30 untuk pelancong. kalau dulu harga tiket adalah 15 bagi org dewasa tempatan, tapi sekarang dan jadi RM20 mungkin sebab ada satu penambahan iaitu SkyDome , sebelum Naik Cable Car kita kena masuk Sky Dome dulu, memang best, walaupun duduk atas kerusi, hanya menonton screen besar di sekeliling, seolah2 kita berada di atas real Rolercoster .. nak tahu kena pergi cuba. 

Sky Dome





















3.      Honesly , aku bukanlah berani sangat dengan tempat-tempat yang tinggi, perasaan berdebar tu tetap berbuak-buak mengoncang dada, lebih2 lagi bila melihat perjalanan Cable Car ni nenuju non kepuncak Bukit yg berketinggian 700Meter. Belive or Not, this is firt time aku naik Cable Car ini setelah 2 kali percubaan. sekali tahun 2007, masa tu masa tak megizinkan, dan tahun lepas 2013 dengan femilly cuti sekolah pun Masa tak megizinkan sebab orang terlalu ramai. dan kali ini akhirnya aku sampai jugak dekat atas tu.




No comments: