14/12/2015

Membuang dan mencegah Windows dari virus Shortcut atau Hidden files




1.      Sedikit perkongsian. Pasti ramai di antara kita yang pernah melalui stuasi ini, USB Drive kosong(sebenarnya telah Hidden)  tak ada data sedangkan data document penting ada di dalamnya. dan hanya ada file Shortcut di dalamnya.

2.      Setuasi ini menunjukkan anda sudah USB drive anda dan computer awak sudah terkena virus ... Benda-benda macam di banyak belaku di office-office yang mana computer di kongsi banyak orang. 

3.      Untuk melihat files yang sudah di Hidden oleh virus shortcut tadi kita perlu buka show hidden file pada folder option, tetapi langkah ini sedikit pun tak menghapuskan virus yang ada di dalam laptop, PC, USB Drive, Extenal Harddisk anda. 

4.      Andai ini belaku, ada antivirus yang begitu sesuai utk masalah ini iaitu SMADAV ANTIVIRUS keluaran Indonusia. dan yang bestnya adalah ianya free..

5.      Just Download dan Install. pergi ke web page dia www.smadav.net atau clik di sini untuk download.


13/12/2015

Tahniah Kedah, Helang Merah Naib Juara Piala Malaysia 2015

      Terlebih dahulu saya dahulukan dengan ucapan tahniah kepada Gergasi Merah Selangor kerana berjaya menjuarai Piala Malaysia edisi 2015 seterusnya meraikan sambutan ke 33 kali menjuarai Piala Malaysia. tahniah sekali lagi.

      Bagi pasukan negeriku , Tahniah sebab anda juga antara yg terhebat. Segala usaha sudah di kerah namun rezeki belum berpihak kepada kita. aku percaya , tahun hadapan Kedah akan lebih mantap untuk bersaing di dalam kancah liga super. 

      Pastinya kelemahan yg ada akan di perbaiki oleh barisan kejurulatihan Kedah. sejujurnya peningkatan prestasi pasukan kedah dengan begitu mendadak telah membuka mata bayak pihak, di barisi ramai pemain-pemain muda yg berpotensi besar tak mustahil kedah akan kembali menjadi kuasa Bola sepak di Malasyia pada tahun hadapan,.

      Tahniah dan berterima khasih juga harus di ucapkan kepada penyokong kedah serta rakyat kedah yang begitu bersemangat menyokong pasukan kedah pada tahun ini. kamu adalah juara dengan disiplin begitu mantap. Fan kedah antara yang terbaik kekalnya pada tahun-tahun seterusnya. 

Biar Jasa jadi kenangan, Kedah Pantang Kalah. 


07/11/2015

Berita Kepada Kawan

BERITA KEPADA KAWAN 

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan 
Sayang engkau tak duduk disampingku kawan 
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan 
Di tanah kering berbatuan 

Tubuhku terguncang dihempas batu jalanan 
Hati tergetar menampak kering rerumputan 
Perjalanan ini pun seperti jadi saksi 
Gembala kecil menangis sedih 

Kawan cuba dengar apa jawapnya 
Ketika ia ku tanya mengapa 
Bapa ibunya telah lama mati 
Ditelan bencana tanah ini 

Sesampainya di laut ku 
khabarkan semuanya 
Kepada karang kepada ombak kepada matahari 
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu, 
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit 

Barangkali di sana ada jawapnya 
Mengapa di tanahku terjadi bencana 
 Mungkin Tuhan mulai bosan 
Melihat tingkah kita yang selalu Salah dan bangga dengan dosa-dosa 
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita 
Cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang..

ebiet G Ade





27/08/2015

Selamat Menyambut Ulang Tahun Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia Kali Yang ke-58

1.      kepada semua rakyat Malaysia, saya mengucapkan selamat meyambut hari ulang tahun Merdeka untuk tanah air kita . Kenang kembali dari mana kita datang, siapa kita sebelum merdeka. sebagai tanda pengukur untuk kita menuju ke hadapan. andai kita tak tahu dari arah mana kita datang, kita takkan tahu ke arah mana yang kita patut tuju.

2.      Walaupun suasana ekonomi dan politik negara sekarang agak caca merba. itu bukan salah bumi bertuah yang kita sedang pijak ini. Yang membuatkan caca merba itu adalah orang-orang yang caca merba yg mungkin tak tahu dari ada mana dia datang. yang di tujunya hanyalah pangkat dan kuasa serta wang ringgit semata-mata. usah kita jadi sebegitu buta. Ini negara kita, tanggungjawab kita, tanah yang berdaulat.

3.      Negara berbilang bangsa dan agama seperti Negara kita Malaysia perlukan perpaduan yang luar biasa. perpaduan penting walaupun bahasa pertuturan berbeza , adat dan cara hidup berbeza. memastikan negara terus aman dak makmur adalah tanggungjawab bersama.

MERDEKA, MERDEKA MERDEKA.

06/08/2015

Ping Blog Setiap Kali Update

Sedikit perkongsian Tip Bagaimana hendak meningkatkan pembaca datang ke blog. Tip ini adalah dengan cara Ping Blog setiap kali kita menulis sesuatu entry atau post terbaru. Tujuannya adalah...

1.      Untuk memberi tahu dengan cepat dan berkesan kepada system carian Google bahawa kita sudah update atau telah menulis post terbaru di dalam blog. kita hendaklah PINGkan kepada google.

2.      anda hanya perlu copy address blog anda dan letakkan di ruanggan yang di sediakan oleh Google.. clik di sini .

3.      Tujuannya untuk membiarkan link blog kita sentiasa aktive, Sytem carian Google semestinya akan lebih tertarik kepada blog yang sentiasa di update.

4.      Seterusnya pelayar internet lebih mudah mencari link blog kita seandainya blog kita memiliki page ranking yang baik.

5.      Dengan kaedah ini juga page ranking untuk blog akan lebih kuat dan mudah tersenarai pada system carian Google.

26/05/2015

Promosi perniagaan mengunakan Blog

1.       Salah satu taktik perniagaan online adalah dengan membuat blog. Pasti ramai yang sudah mengetahuinya. Tetapi adakah membuat blog susah atau mudah ? Jawapan saya membuat blog tidak susah tetapi menarik pelawat dating keblog kita itu yang susah. Banyak cara-cara yang membantu untuk kita menarik pembaca datang ke blog.

 2.       Ia bukan satu cara, malah bermacam-macam cara dan taknik untuk menarik pembaca. Antaranya membuatkan link blog mudah di cari di carian google.

3.       Saya berpengalaman lebih 6 tahun dalam dunia blog. Dan saya tahu untuk menarik pembaca ke blog dengan cara percuma adalah tidak begitu mudah. Melainkan mengeluarkan modal untuk di bayar kepada google atau facebook untuk mengiklankan link blog kita.

4.       Tetapi kita selalunya nakkan yang percuma , itu membuatkan kita perlu mempromosi link blog dengan cara manual.

5.       Salah satu cara yang mudah adalah membuatkan isu-isu yang kontrovosi atau benda-benda yang di luar kebiasaan. Cara ini tidak begitu sesuai kepada orang yang ada adap dan iman dan bertanggungjawab dengan apa yang di tulis di entry blog.

6.       Di sini saya ingin menawarkan untuk anda mengiklankan perniagaan anda di laman blog saya ini dengan percuma selama 2 bulan.

7.      Langkah-langkahnya adalah emailkan kepada saya Tajuk yang nak di post da nisi kandungan yang ingin anda letakkan. Dan apa-apa gambar yang anda ingin di muatkan di post itu nanti. Syaratnya entry tersebut tidak berunsur perjudian, tiada unsur porno, penipuan. Emailkan kepada saya ke email rhiidaman@yahoo.com dan seterusnya whatupps / sms saya di no 019 5463518.

8.      Saya akan masukkan post anda kedalam Blog ini. Apa yang boleh saya bantu di sini adalah membantu mengpromosikan perniagaan anda di sini dan anda juga boleh membantu mempromosikan Blog ini dengan entry post perniagaan anda.

9.      Carian Google sukakan Blog yang sentiasa active. Ini membolehkan setiap pelawat yang mahukan maklumat apabila mereka mencari di dalam Google berkenaan permasalah mereka, akan terpapar link Blog ini dan mendapat maklumat perniagaan anda.

10.      Win Win Stuation. Tempoh saya akan paparkan adalah selama 2 Bulan secara percuma… dan bulan berikutnya jika anda mahu teruskan bersama blog ini. Cas RM10 sebulan di kenakan.

Harddisk Komputer Cepat rosak

1.       Salah satu sebab paling popular yang membuatkan Harddik kamputer cepat rosak adalah di sebabkan cara menutup(shutdown) dengan cara yang salah dan tidak sempurna.

2.       Contohnya terus menutup suiz Pada plaq tanpa shutdown terlebih dahulu. Atau shutdown dengan tidak sempurna.

3.       Ini mungkin sering di lakukan di waktu tergesa-gesa atau nak cepat mengejar waktu. Risikonya windows akan bermasalah atau haddisk anda akan rosak jika di lakukan berulang-ulang.

4.       Ini di sebabkan Hardisk yang sedang begerak tersebut masih belum bersedia kembali di dalam mood yang sesuai untuk di matikan. Seolah olah sebuah kereta yang di matikan di tepi jalan.

5.       Sebarang Masalah berkaitan laptop atau computer anda boleh

whatupps / SMS / Call saya di no 019-5463518 (Man). Anda juga boleh ke kedai kami di alamat no. 45 jalan Ibrahim. Jitra kedah.


Plan Lokasi Kami :


Masalah Laptop Cepat Panas.

1.       Masalah ini di sebabkan oleh habuk yang tebal teperangkap di dalam ruang saluran udara membuatkan udara panas di dapat keluar dari bahagian processor.

 2.       Dan satu sebab lagi adalah di sebabkan Kipas mengalama masalah kerosakkan.

 3.       Ini akan menyebabkan Laptop akan terlalu panas dan akan tertutup dengan sendiri. Risikonya pulak adalah boleh merosakkan system motherboard .

 4.       Cara menyelesaikannya anda hanya perlu membukan dan mencuci segala habuk yang ada dan memastikan Fan(Kipas) berfungsi dengan baik.

5.        Sebarang Masalah berkaitan laptop atau computer anda boleh

whatupps / SMS / Call saya di no 019-5463518 (Man). Anda juga boleh ke kedai kami di alamat no. 45 jalan Ibrahim. Jitra kedah.



Plan Ke kedai kami :




Kes Penipuan Internet

1.      Aku pernah menulis tentang masalah ini pada 5 tahun yang lepas. Apa yang aku lihat begitu ramai yang respon sehingga hari ini. Ini menunjukkan penipuan yang aku tulis 5 tahun yang lepas masih begerak aktif sehingga ke hari ini. Kepada yang nak lihat entry tersebut boleh lihat di sini.

2.       Dalam Ratusan comment aku di buat di dalam post entry tersebut bermacam-macam masalah yang aku baca. Malah ada yang sudah terpedaya dan ramai yang terselamat. Boleh di katakan mondus operandinya semuanya seakan sama iaitu menjerat mangsa melalui ayat-ayat manis ataupun ayat-ayat cinta.

3.       kebanyakkan mangsa termakan cinta yang entah dari mana datangnya hanya berbual di dalam Facebook , e-mail dan bermacam-macam lagi program social internet. Penyamun internet ini selalunya akan menyamar sebagai orang yang terlalu kaya yang hidup di Bandar-bandar metropolitan di Negara yang Maju seperti di Manchester England.

4.       Apa bila si mangsa mengambil mainan cinta mereka menjadi semakin serius, waktu ini lah mereka mengambil kesempatan untuk menipu mangsa dengan terancang sekali.

 5.       Dibawah ini aku Prinscreen coment-coment di antara ratusan komen yang aku terima.




































 6.       Untuk mengetahui cara mana kes penipuan ini di lakukan , pembaca sekalian boleh lihat di post entry saya sebelum ini CLIK DI SINI. Kaedahnya sama Cuma yang berubah hanyalah Nama yang mereka guna.

11/05/2015

MANJAKAN DIRI ANDA SEMUA DENGAN MARINE ESSENCE..















MANJAKAN DIRI ANDA SEMUA DENGAN MARINE ESSENCE...
‪#‎MARINE‬ ESSENCE BODY WASH & BEAUTY SOAP BAR :
》KELEBIHANNYA , SGT SESUAI UTK HILANGKAN ;
• STRETCHMARK SELEPAS BERSALIN
• HITAM DI BAHAGIAN KETIAK
• HITAM DI BAHAGIAN LEHER
• HITAM DI BAHAGIAN LUTUT
• HITAM DI BAHAGIAN SIKU
• MASALAH ECZEMA
• KULIT KERING SEHINGGA BERKERAK
• GATAL-GATAL SELURUH BADAN
• BAU BADAN YG KURANG MENYENANGKAN
• JERAWAT DI MUKA & BADAN
• WANGI BAGAIKAN SPA DI RUMAH ANDA
#MARINE ESSENCE SYAMPOO ;
• SESUAI UTK MASALAH KELEMUMUR
• GATAL KULIT KEPALA
• RAMBUT GUGUR
• RAMBUT HAPAK
• SESUAI UTK WANITA BERTUDUNG KERANA DIKENALI SEBAGAI SYAMPOO WANITA
Pm/ Wasup/Call
012 239 4797 / 012 262 9727 (AZIZAH)



10/05/2015

Laptop Panas dan Shutdown dengan sendiri

Anda menghadapi masalah laptop cepat panas dan tertutup dengan sendiri ? Masalah sebegini selalunya di sebabkan system penyejukan Laptop anda mengalami masalah.
Antara Masalah yang
  1. Mungkin belaku adalah Fan (kipas) pada headsing Processor telah rosak dan tidak berfungsi lagi.
  2. Lubang pengudaraan untuk menyejukkan processor telah tersumbat dengan habuk yang tebal. Selalunya yang banyak berlaku adalah Masalah kedua ini membutkan laptop cepat panas dan terpadam dengan sendirinya.
Apa yang anda perlu lakukan adalah Fan pada processor dengan membuka bahagian dalam laptop anda dan vacuum habuk yang menebal itu untuk membolehkan pengaliran udara belaku dengan Baik.

Jika Anda perlukan bantuan dalam menghadapi masalah sebegini boleh dating kekedai kami. Service Charge yang kami ambil untuk masalah ini adalam RM25.

Alamat kedai kami :
NO. 45 Jalan Ibrahim 06000 Jitra kedah.
Anda boleh SMS/CALL /WHATUPSS Ke no 019-5463518(Man) untuk sebarang pertanyaan.
Plan ke kedai Kami   

14/04/2015

Disebalik Kejayaan BN Merampas Kedah

1.      Disebalik kejayaan Umno Merampas kembali kedah... siapa yang berperanan di dalamnya ? sebelum itu aku nak bawa pembaca melihat dulu bukti bahawa kedah paling berjaya dlm mengembalikan undi Rakyat kepada UMNO.


2.      Yang mengundi kamu adalah rakyat, bukan ketua-ketua yang di lantik oleh kamu. berikut adalah berbandinggan keputusan PRU12 dan PRU13

PRU12 dan PRU13 Parliment BN Mengikut Negeri

                                PRU12           PRU13
Perlis                          3                     3                Tak berubah
Kedah                         4                     10               Meningkat + 6 
Pulau Pinang                2                     3                 Meningkat + 1 
Perak                         13                    12               Menurun - 1
Selangor                      6                      5               Menurun - 1     
Negeri Sembilan           5                      5               Tak Berubah
Melaka                        5                       4               Menurun - 1                     
Johor                         25                     21              Menurun - 4  
Pahang                       12                     10              Menurun - 2  
Terangganu                 7                       4               Menurun - 3  
Kelantan                     2                       5               Meningkat + 3
Sabah                        24                     22              Menurun - 2 
Sarawak                    30                      25              Menurun - 5


3.      Nak di ceritakan di sini adalah Kedah adalah yang paling berjaya dalam mengembalikan sokongan Rakyat kepada Umno dan BN. siapa di sebalik kejayaan ini.

4.      Yang memainkan peranan dalam mengerakan kempen di kedah ketika itu adalah kehadiran Tun Mahadir dan Dato' Seri Mukhriz dengan jentera kempen mereka. Bagaimana mereka berjaya menjawab berbagai persoalan rakyat sampai dapat mengembalikan kepercayaan Rakyat kedah walaupun bukan semua. tetapi sekurang-kurangnya dapat merampas kembali kedah.

5.      Dan Siapa pula individu yang nak suruh Mukhriz letak jawatan itu.... jawapan aku entah... firts time aku dengar... apa nama , apa nama, apa nama...? Kipas Cap KDK ka?

6.      Soalan kena jawab, bagi rakyat faham dan jawapan kenalah jelas sebab rakyat nak dengar jawapan tu... Jangan lain yang di Tanya Lain yang di jawab.


13/04/2015

Dato' Seri Mukhriz Tun Mahathir Seorang Pemimpin Hebat.

1.      Tak ada apa faedah untuk aku membodek beliau sebab aku bukan lah sapa-sapa. tiada keahlian umno, tiada pangkat untuk di kejar . tulisan ini sekadar untuk menceritankan siapa Beliau pada mata aku . Kepada kaki bodek yang sedang melompat-lompat dalam parti umno. tulisan ini untk menceritakan kehebatan Mukriz. 

2.      Dalam persengketaan Tun Mahatdir dan PM Dato' sri Najib. ada di situ pemimpin umno cuba menangguk di air yang keroh dengan cuba menarik Mukriz untuk bersilat sama. Pemimpin tikusan pramatang sebegini adalah tidak bagus untuk kesihatan parti Umno.

3.      Aku anak kedah.... yg pernah merasa kepimpinan menteri besar bermula dari osman arof hingga munkriz.... aku boleh katakan Mukriz MB Paling hebat setakat ini...

4.      era mukriz bermula dari era kepimpinan Pas setelah berjaya merampas kembali Negeri kedah. beliau terpaksa menangung berbagai permasalahan yang di tinggalkan seperti Pembalakan yang tak terkawal dan isu Hutang Insaniah. Namun beliau tidak menjadikankan isu-isu itu sebagai bahan kepentingan politik untuk mengangkat diri.

5.      apa yang menjadi fokus beliau adalah mencari pelabur untuk melabur di kedah yang terbukti peningkatan pelaburan ada ketika melebihi negeri pulau pinang.

6.      di sebalik sikap tidak sedar diri kerajaan terdahulu yang meninggalkan bermacam permasalahan kepada kepimpinan beliau sekarang dengan terus mengkritik kepimpinan beliau... Mukriz Tun Mahadir tidak sedikit pun melatah dengan seranggan dari pihak pembangkang, malah beliau yang terkenal dengan sifat terbuka yang dulunya mersa dengan Almarhum Ustarz Azizan ketika itu di pandang dengan benci oleh sesetengan pemimpin pas di kedah dengan berbagai tuduhan tak terlepas Ustarz Azizan sendiri mendapat tempias dari kritikan itu.

7.      Mukriz mengangkat Institusi pondok kepada tahap sepatutnya walaupun bermacam sinis kritikan di lemparkan, namun Mukriz adalah seorang pemimpin yang tidak suka melayan kepada benda-benda yang tak berfaedah kepada pembangunan dan perkembagan negeri kedah.

8.      Malah Mukriz meneruskan apa yang baik di zaman Ustarz Azizan seperti majlis Ilmu di teruskan di Mantalon.

9.     Datuk Sri Mukriz adalah permata kepada parti UMNO. andai dia di usik. pasti akan ada bencana kepada parti UMNO. itu pendapat saya. walaupun saya terus menentang pembalakan hutan simpan di bukit perangin yang masih di teruskan sekarang. namun saya akui dengan kualiti kepimpinan yang di miliki oleh Dato' Sri Mukhriz... Negeri Kedah akan di pacu dengan jayanya dengan Izin Allah. insyaallah.

01/04/2015

Rezeki Dari Allah Bukan Bos Dan Perdana Menteri Yang Beri

Setiap yang melata di atas muka bumi sudah di tentukan rezekinya... Usaha dan Tawakal, tawakal maksudnya meninggalkan kebergantunggan kepada sebab, bukan meninggalkan sebab. Seperti burung yg keluar pagi mencari rezeki dan boleh kenyangkan anaknya di sarang. Andai burung itu boleh bercakap adakah dia akan merungut seperti manusia?..
Adakah dengan berasa miskin dan sering tidak cukup kepada rezeki yg sudah di tentukan itu lahir dari hati yang bersyukur... Tak ada manusia yg dapat menentukan rezeki kita, andai rezeki itu kita punya pasti akan sampai kepada kita.. Andai ia bukan milik kita, dalam gengaman kita pun pasti ia akan pergi kepada pemiliknya... Dari Allah kita dtg kepada Allah kita akan kembali...

08/03/2015

Salafi Wahabi Fahaman Yang Mengelirukan

1.      Wahabi yang mengunakan nama salafi sebagai topeng selalu mengunakan Nama-Nama Imam Besar untuk menyerang amalan umat islam sebagai sesat. Contohnya mereka mengunakan Nama Imam Syafie untuk menghukum amalan kenduri Tahlil sebagai Bidaah sesat. Mengunakan Nama Imam Nawawi untuk menerangkan Maksud Bidaah dan pembahagiannya yang langsung meyimpang dari maksud Asal.. kenapa peragai dan sikap wahaby begitu hodoh ? selalunya Ustarz-uztarz wahaby tidak segan silu mengrekrut pengikut-pengikutnya yang terdiri dari orang yang jahil Murakkab ( bodoh berlapas-lapis) untuk menyebarkan huraian yang berasaskan ilmu putaq alam oleh ustarz temberang wahaby ini.

 2.      Tanpa langsung rasa diri berdosa Ayat Al-Quran dan Hadist di cuit-cuit mengukut nafsu, Ayat untuk orang kafir di tujukan kepada orang Islam, dengan kalam ulama’ di petik dan di goreng sesedap rasa, mengikut cita rasa mereka untuk menegakkan apa yang mereka perjuangkan seperti perjuaggan menegakkan Aqidah Mujasimmah yang sesat dan membenarkan tuduhan jahat mereka terhadap pekara yang tidak bidaah yang mereka katakana bidaah.

3.      Umum mengetahui kecuali pengikut wahaby totok.. Bidaah di huraikan oleh ulama’ di dalam Mazhab Ahli sunnah waljamaah sebagai terbahagi kepada dua iaitu Bidaah Hasanah dan Bidaah Dolalah(tercela). Mengunakan kalam Ulama yang sudah di oleh Ustarz wahaby sebagai hujah untuk menghukum amalan umat islam sebagai bidaah sesat memang satu langkah yang bijak untuk mengelirukan Masyarakat, tetapi harus di ingatkan tak semua masyarakat di Malaysia ini bodoh. Pemahaman tentang bidaah kalau dah salah dari mula ia akan bermasalah pada bahagian seterusnya. Bidaah Pada ulama’ Ahlu sunnah waljamaah bukanlah satu bentuk hukum.. kalau dari segi apa yang fahaman salafy wahaby faham dengan definisi Bidaah , ya ia membawa maksud sesat pada mereka.. tetapi kepada ulama’ dan umat islam keseluruhannya, bidaah masih lagi terpecah kepada 5 pembahagian Hukum iaitu Wajib, Sunat, Harus, Makruh dan Haram. Masih ada pebahasan selepas itu melalui tapisan sumber hukum seperti Al-Quran, Hadist, Ijma Ulama’ dan Qiyas.

 4.       Aku keliru dengan pemahaman yang tidak konsisten Wahaby tentang pembahagian bidaah ini. Mungkin mereka sendiri tidak ada modul atau kitab-kitab dan tesis dari Doktor PHD mereka dalam bab ini. Ada salafi wahaby yang menolak terus konsep pembahagian bidaah , bagi mereka semua bidaah adalah sesat. Tetapi ada juga salafy wahaby yang menerima konsep bidaah Hasanah tetapi huraian mereka mengatakan Bidaah Hasanah hanyalah bersangkut kepada Hal-Hal dunia tidak dalam Bab-Bab yang berkaitan kepada Ibadah. Di sini yang kita fahaman dari fahaman putaq alam ini adalah ada bidaah dunia dan bidaah Ibadah.. di sebabkan mereka menolak huraian ulama’ dalam pembahagian bidaah maka mereka mencipta pembahagian bidaah yang baru iaitu bidaah Dunia dan Bidaah Ibadah....

5.      Aku nak Tanya salafy wahaby , adakah amalan kita dengan urusan dunia ini terlepas dari di hisap di akhirat kelak ? adakan dalam kehidupan kamu di dunia bebas melakukan bidaah yang bertentangan dengan syarak..?

24/02/2015

Menjaga Hati Dan Perasaan

1.      Menjaga hati dan perasaan orang yang kita kenali ataupun tidak kita kenali seringkali di ambil mudah oleh kita, tanpa sedar dengan perbuatan tak sengaja kita telah menguris hati seseorang. Dengan percakapan perbuatan kita ada ketikanya telah tersentuh hati seseorang individu dan mungkin melukainya.

2.      Apatah lagi kalau perbuatan kita menguris hati seseorang itu lahir dari hati yang sengaja, saja-saja kita mengumpat hanya untuk mengisi masa lapang, atau mengangapnya hiburan. Hal ini kalau berlaku terlalu menyedihkan pada sesiapa saja yang melihat sikap yang sedemikian.

3.      Mengumpat atau mencerita keburukan orang itu sebenarnya satu sikap yang kurang di senanggi orang semua orang yang normal. Tak ada seorang pun yang suka kalau diri dia di jadikan bahan bualan tanpa pengetahuannya walapun pekara yang biasa apatah lagi yang buruk termasuklah orang yang suka mengumpat itu sendiri. pasti dia pun tak suka diri di umpat orang. 

4.      Sebenarnya tak banyak maklumat yang kita ketahui mengenai seseorang itu yang cuba di perkatakan. tetapi sebaliknya banyak maklumat yang kita ketahui mengenai si pegumpat yang petah berbicara itu. Pasti kita pun satu masa akan menjadi mangsa umpatan dia jika di kala kita di uji musibah dengan keburukan.

5.      Penting menjaga Hati dan perasaan orang lain. Tak perlu kita berkata buruk kepada pekara yang sedia maklum. berdiam diri lagi baik selagi kemungkaran tidak berlaku di depan mata. Pekara yang betul yang kita perkatakan tentang seseoarang walaupun ianya betul, maka itu sudah di kira mengumpat tetapi andai ianya salah, itu bermakna kita sudah melakukan dosa fitnah. 

6.      Untuk membuatkan orang lain suka dan sayangkan kita , perlu untuk kita terlebih dahulu suka dan menyayangi orang lain dengan menjaga hati dan perasaannya. Cinta sesama insan , memohon keredhoan Allah.. pasti kehidupan comel lote.... :)

08/02/2015

Komputer Recond Murah Dengan Harga Budget di Jitra, Alor Star dan sekitarnya..

      Kami dari Idaman Computer Center yang mempunyai kedai di Jitra menawarkan Komputer Recond yang berkualiti di import dari Negara Jepun dengan harga yang murah dan berpatutan...

      Jika anda inginkan sebuah kumputer untuk keguanan di rumah ia amatlah bersesuaian... Harga dari serendah RM 390 untuk setiap set lengkap komputer. 




Siapa yang perlu menghubunggi kami untuk membeli..

  1. Anda yang pening dengan karenah anak anda yang selalu mengukakan Laptop peribadi anda untuk bermain, hingga mengaggu fail-fail kerja anda yang mustahak. 
  2. Yang ingin memasang set komputer di rumah sedangkan anak-anak masih kecil untuk tujuan pendedahan permulaan kepada anak anda tentang komputer.
  3. Untuk kegunaan anak anda ataupun ada sendiri untuk melakukan kerja-kerja sekolah ataupun pejabat.
      Dengan Harga mampu milik serendah dari RM380, anda pasti akan berpuas hati.. sebarang urusan , permasalah yang akan mendatang andainya terjadi anda boleh datang terus ke kedai kami di Jitra. 

      Pasti berbaloi... Kami menyediakan penghantaran percuma kepada pembeli yang beralamat di sekitar Jitra, dan cas penghantaran RM10 untuk di luar daerah kubang pasu...

Bayaran boleh di buat di Rumah setelah barang sampai.

Yang menariknya supaya anda betul - betul berpuas hati dengan pelaburan wang yang telah anda keluarkan..Tempuh percubaan di berikan selama 3 hari. wang anda boleh di kembalikan selepas 3 hari mengunakan barang dan anda tidak berpuas hati dengannya... kepuasan anda keutamaan kami. selepas 3 hari kami anggap sudah selesai dan wang tidak boleh di kembalikan.

Atau anda datang terus melihat set komputer kami di kedai di jitra.. Alamat kedai di NO45 Jalan Ibrahim, 06000 Jitra kedah. utk maklumat lanjut tentang lokasi kedai atau sebagainya anda boleh hubunggi No saya 019-5463518 ( MAN )
Atau whatsupps pada No yang sama..

Kedai hak milik 100% Melayu Islam dan berpegalaman hampir 7 tahun dalam bidang komputer..


Plan ke kedai .



29/01/2015

Story About My Blog that I name as Idaman-info.blogsport.com

1.       Firstly, you believe or not... this is my first article i,am writing in English. So funny Right ? to give you know this secret( my secret ). actually, before this, i never and ever  writing any post or article in English language, because i Know my english is very-very weak  . Now, i thing i must do that. Yes i have very poor English, iam also hate English subject since from school. I'am never like this subject, for me, english subject is very boring to learn.

2.      But now,  i think, i must take this for my challenger .. i should read write and speak in english. that why i want write this article in this blog. For you gays, if your read this post please don't laughter , but you can smile and leave the positif comment or you can make correction on my signs.

3.      I really hope this step can make me increase my confidence level to speak and write article in english, in another word to improve my english. 

4.      So, What else want i write ? ??  ok. i write about my Blog, yes, This Blog. I,am start be a Blogger since i finish my kolej stady. why i create this Blog ? Because i want make money , I learn about the some make the money program with blogging like a Google Adsense, Pay per Clik Program, And i also want to promosi my online business , so i thing this blog can help me to be promoter want business i make with online maketing Plan.


5.      But , is not easy to run business online , there have many-many step to learn.. so i giveup. i forget to give you all know. i start to be Blogger at 2009.  But Now I love this Blog so much and it help me a lot relate to my offline Business. 


28/01/2015

Gerai Sosej Jitra

1.       Kepada anda yang berada di sekitar Jitra. Kalau anda mencari-cari selera baru, ingin merasa makanan seperti sosej, ini masanya anda perlu datang ke gerai kami di hadapan pintu masuk Jitra Mall di buka pada sebelah malam. Pelbagai pilihan sosej enak untuk anda pilih. Datang dan cuba sendiri.

PiT STOP Cucuk - Cucuk GRILL















2.     Untuk urusan pesanan, oder dan tempahan anda boleh menghubunggi , SMS, WhatsApp  0194455337.

19/01/2015

Wakil Bagi Pihak Tuan Guru Sheikh Nuruddin Al Banjari Menafikan Fitnah Beliau Di sekat dari bersiaran di TV di sebabkan Cukai GST

1.     Pentaksub politik di malaysia sudah mencapai satu tahap farsa baru lebih dari tahab " GABAN" apa bila sudah mula mengunakan nama-nama tokoh ilmuan islam sebagai mainan hujah politik mereka, terkini dakwaan di atas nama  Tuan Guru Sheikh Nuruddin Al Banjari yang mana wakil Tuan Guru sendiri menafikannya.



2.      Yang menjawab isu ini pulak dari pihak pembela juga mengunakan Nama Tuan Guru Sheikh Nuruddin Al Banjari sebagai hujah balas dengan mengukankan " Dengar kata Sheikh Nuruddin kata bla bla bla......" 

3.      Sudahlah berhenti lah mengukankan nama-nama ulama sebagai senjata politik busuk tu... Mustahil Tuan Guru Sheikh Nuruddin Al Banjari begitu jahil tentang hukum hakam berkaitan cukai. Tuan Guru terkenal dengan ketegasannya... Tuan Guru bukan Ulama politik. beliau sampaikan apa yang wajib beliau sampaikan.

07/01/2015

Bencana Menimpa Hasil Tangan-Tangan Manusia

     Dulu ada mata pelajaran alam dan manusia di sekolah.... lepas tu kalau tak silap di ubah kepada nama geografi..... rasanya sudah di ajar di peringkat sekolah lagi.... system alam berputar. mcm mana pentingnya pokok, pentingnya sungai....



      Simple : apabila pokok di tebang secara berleluasa, ia akan menyebabkan hutan tidak lagi mampu menjadi tempat takunggan air. segala mendapan akan terus megalir kedalam sungai dan seterusnya menyebabkan sungai menjadi cetek.

      Secara logicnya apabila hutan sudah hilang dan tak lagi menjadi kawasan tadahan air, secara total air itu akan terus mengalir kedalam sungai bersama keladak-keladak. dan dengan logiknya lagi apa bila sungai sudah di penuhi keladak ia semestinya akan mencetekkan sungai-sungai yang menjadi saliran penting. dan finally sungai tersebut tak lagi mampu menampung jumlah air yang banyak apabila turunya hujan yang luar kebiasaan.

      ia menjadi faktor utama bencana alam apabila bumi di musnahkan oleh tangan-tangan perosak yang berhati binatang dan juga oleh keladak-keladak politik.

04/01/2015

Hutan simpan Kekal di Musnahkan oleh Pembalakan Haram Berlesen Di Bukit Perangin, Kampung Wang Perah, 06000 Jitra Kedah Darul Aman.


1. Gambar di atas menceritan apa yang berlaku di kampung aku, Kampung Wang Perah pada tahun lepas(2014). Bagaimana kerakusan pembalakan meranapkan sama sekali hutan-hutan di sana yang juga merupakan Hutan Simpan Kekal. Bayangkan sebuah hutan simpan kekal di musnahkan di bawah akta apa aku pun kurang pasti. mungkin di bawah akta Ringgit Malaysia (RM).

2. Selepas gambar dan cerita di dalam gambar di atas berlalu atau berhenti, ternyata pembalakan masih belum berhenti hasilnya gambar kedua di bawah berbicara...




3. Hendak saya ulang di sini, ini adalah hutan simpan kekal.... apalah sangat kalau bukan hutan simpan kekal nak di musnahkan. 

4. Maklumat yang saya dapat dari orang kampung saya sendiri, pembalakan akan di sambung selepas ini dan ianya pastinya bukan sahaja menyedihkan kepada kami sebagai penduduk kampung, hutan di kampung kami yang indah dulu bakal hilang yang tinggal kekotoran anak-anak sungai yang cetek... kecantikan kampung wang perah yang dulunya nyaman sejuk bakal berubah wajah kepada kehancuran.

5. Pekara ini sudah di ketahui dan di beritahu kepada Pemimpin berwajib tahu, tetapi yang berlaku hanyalah aksi tunding menunding salah menyalah , kamu tuduh aku, aku tuduh kamu... satu pihak menyalahkan pemerintah sebelum ini yang telah meluluskan pembalakan di kawasan HUTAN SIMPAN KEKAL ini dan hanya mampu berdiam seribu bahasa seolah mengizinkan hutan simpan kekal ini di musnahkan berdalilkan lesen sudah di luluskan. dan di satu pihak lagi, sudah tiada kuasa sebab kalah pilihanraya. dan hanya meninggalkan permasalah balak ini sebagai bukti pernah berkuasa.

6. kalau sebelum pilihan raya begitu hebat bawa wartawan sinar harian menerjah, tapi apa sudah jadi selepas pilihan raya. Jangan hanya jadikan orang kampung sebagai alat politik. maaf tak bermaksud menyentuh hal politik tapi ketahuailah alam yang indah juga memerlukan anda sebagai pemimpin.

7. Hasilnya aktiviti pembalakan haram berlesen ini terus dan akan terus memuskan hutan simpan kekal yang cantik serta berpotensi di jadikan kawasan pelancongan kepada pelancong-pelancong dalam dan luar negara kalau hendak merasa keindahan hutan hujan teropika di mana di kampung wang perah atau di kampung kami terdapatnya air terjun cantik yang masih belum di terokai...

 " POKOK YANG MENEGAK , LEBIH BERNILAI DARI POKOK YANG MELINTANG "

8. Suara Hati Saya.. admin/ penulis blog ini..... semoga Allah memelihara Hutan hujan tropika yang Cantik  / Hutan Simpan Kekal / Bukit Perangin di kampung kami.
Kemusnahan hutan di kelantan begitu menyayat apatah lagi di kampung halaman.... tolong hentikan. demi kasih sayang kita kepada alam.