Skip to main content

Perniagaan Yang Menguntungkan di Bulan Puasa

Bisnes bulan puasa

Perniagaan Yang Menguntungkan di Bulan Puasa

Bulan puasa dah dekat, apa plan aktiviti anda untuk bulan Ramadhan tahun ni? Mesti ada yang dah plan-plan dan berniaga di Bazar Ramadhan kan. Banyak peluang untuk berniaga di bulan Ramadhan lebih-lebih lagi dalam bab makanan.

Walaupun sambutan Bulan Ramadhan pada dua tahun terakhir ini tak sama seperti tahun-tahun sebelumnya, Namun kita tidak harus membiarkan suasana ramadhan menjadi suram , kita patut meraikannya dengan penuh kesyukuran.

Bila tiba bulan ramadhan ni sudah tentulah ramai yang nak cari income lebih untuk hari raya. Jadi, di samping meningkatkan amalan ibadah, ramai yang pasti sedang memikirkan bisnes apa yang nak dijalankan untuk menambah sumber pendapatan di bulan puasa. Sudah tentulah bisness makanan yang akan menjadi tumpuan.

Berikut adah idea Bisnes yang Menguntungkan Pada Bulan Puasa

1. Jual Noodle atau Aneka Jenis Mee.

Mee sudah tidak asing lagi kepada Masyarakat malaysia. Yang saya maksudkan dengan Aneka jenis mee tu termasuklah Mee Goreng, Bihun Goreng, Kueyteow Goreng.

Makanan sebegini mudah disediakan dan sedap dimakan. Sebab itu bisness mee goreng menjadi pilihan saya sebagai pilihan berbisnes di bulan puasa.

Yang penting masak kena iklas dan sempurna seperti masak untuk di Makan oleh keluarga sendiri , insyaallah akan mantap.


2. Berniaga Kek dan Bakery

Perniagaan ini menjadi pilihan saya sebab ia kurang persaingan dan lain dari yang lain. Berbanding kalau kita jual Kuih Muih yang biasa kita jumpa di Bazar Ramadhan. 

Tapi di akhir-akhir ini sudah banyak orang yang jual Kek di Bazar atau Pasar Malam. Namun ia masih kurang persaigan dan mampu pergi jauh. Lebih-lebih lagi kalau Kek yang kita hasilkan itu sedap dan Cantik.
Nak tahu lebih tentang bagaimana nak mulakan Bisnes Kek atau Bakery ini anda boleh Klik di Sini

3. Jual Air

Bisnes ni sudah tak asing lagi di bulan Ramadhan, pasti akan laku keras. Selalunya di Bazar Ramadhan, bisness air lah yang akan mendapat permintaan yang tinggi. Walaupun persaigannya banyak namun permintaan yang sentiasa mengatasi pengeluaran. 

Dari segi modal, bisnes jual air di kategorikan sebagai bisnes yabg modal kecil tetapi untungnya besar. Sesuailah pada sesiapa saja yang mempunyai modal permulaan yang tak berapa banyak.

Namun resepi bancuhan air hendaklah sempurna, jagan terlalu kurang ataupun terlebih. Untuk mendalami lebih lagi cara bagaimana nak menjalankan Bisness Jual air ni, anda boleh Klik Di Sini.

Comments

Popular Posts

Tips Berniaga di Shopee Untuk Newbie

Seller Centre Tips Berniaga di Shopee Untuk Newbie  Sapa yang tak kenal dengan Shopee kan, pasti ramai dah ada pengalaman shopping online di shopee, tapi adakah anda pernah Berniaga di shopee?  Kalau belum , sekarang t ibalah masa untuk saudara dan saudari cuba sendiri cara berniaga di Shopee. Di dunia online sekarang ni rugilah kalau tak cuba berniaga style baru zaman tanpa sempadan ni. Sekurang-kurangnya kita tahu sedikit sebanyak ilmu tetang selok-belok berniaga online lebih-lebih lagi dengan platform Shopee ni. Kepada yang baru mencuba dan baru nak berjinak-jinak dengan menjadi seller Shopee, pasti dah tahu cara bagaimana system Shopee ni berjalankan. Contoh seperti, bagaimana menguruskan order pertama, macam mana nak Pos barang yang di order dan bagaimana dapat keuntunggan yang pertama. Saya pernah melalui semua tu. Best bila berjaya membuat jualan di shopee. Bagaimana dengan bangganya dapat "Drop off" barang shopee di J&T dan Pos Laju.  Tapi satu je yang membuat Say

Cara Nak Tengok live Streaming Bola EPL Melalui Handphone

Cara Nak Tengok live Streaming Bola EPL Melalui Handphone   Mesti ramai yang sedang pengikuti perkembangan Liga bola sepak terkenal di dunia seperti EPL.  Untuk menontok secara live setiap minggu, semestinya kita perlukan Astro yang mempunyai pakage laluran sukan, dan bill yang perlu di bayar bulan-bulan sudah tentulah agak mahal. Saya tahu semasa live seperti game yabg besar- besar umpamanya , pasti ramai yang tercari-cari live Streaming di dalam Internet. Malangnya kebayakkan Live Streaming itu akan di Block oleh pihak media yang berlesen. Ya lah, mereka dah bayar beratus juta untuk menjadi menyiar utama siaran langsung tersebut sedangkan kita menonton secara Free je. Itu tak adil untuk mereka, sebab tu mereka Block semua live Streaming lebih-lebih lagi dalam Facebook dan Youtube. Tapi anda jagan risau, sebab saya akan dedahkan 2 cara untuk anda dapat menonton Live Bola Sepak EPL dan kelab  Cara pertama, anda download sata App Burma TV dekat Play Store. Dah siap download dan Install

Cara Install Printer Canon G2010 Tanpa CD Driver

Cara Install Printer Canon G2010 Tanpa CD Driver Memang akan ada masalah kalau CD printer yg di beri semasa kita beli kumputer hilang. Selalunya benda-benda yg kita anggap simple ni tak lah kita nak ambil kisah sangat letak dekat mana. Ia menjadi genting bilamana kita nak guna CD tu untuk tujuan Install Printer.  Ada beberapa stuasi yg memerlukan kita guna perlu install balik driver printer iaitu setelah Windows di format baru atau Driver hilang seperti tak sengaji di Uninstall driver. Tapi jagan cemas kalau CD driver printer tu hilang, sebab dalam website Syarikat pembekal printer seperti Canon, HP dan sebagainya ada tersedia tempat untuk kita download balik Software Driver Priter mengikut Model yang kita guna. Kalau anda faham betul-betul langkahnya , ia akan menjadi mudah saja untuk di lakukan. Berikut saya sertakan link Website untuk dawnload driver printer mengukut jenama Syarikat. Klik Disini :  Canon website download link Saya akan tunjukkan cara download satu persatu. Sila perh

Tempat Borong Barang Murah Untuk Memulakan Perniagaan

Tempat Borong Barang Murah Untuk Memulakan Perniagaan Kali ini saya ingin Kongsikan satu Rahsia yg sudah jadi bukan rahsia lagi.. Iaitu cara bagaimana nak borong Barangan dari China untuk Business. Kalau dulu, ya mungkin tak ramai org tahu bagaimana, tapi sekarang sudah Ramai yang pandai dan pakar. Bagai mana dengan anda sudah tahu caranya atau sudah pakar ? kalau belum teruskan membaca perkongsian saya. Sekarang ni zaman sudah berbeza, anda dah tak perlu terbang pergi ke Negara China sana untuk cari dan borong barang untuk perniagaan anda.. sekadar duduk di depan Komputer dan online je, anda dah boleh beli dan borong barang dari sana.. Kenapa China? bukan negara lain..      Kenapa Negara china ?  sebab sekarang sudah tak boleh di nafikan lagi bahawa negara China itu adalah Kuasa ekonomi dunia, dan Baranggan keluaran kilang-kilang di sana adalah yg terbesar di dunia buat masa sekarang. USA yg antara kuasa ekonomi dunia pun sudang pening dengan peningkatan Kuasa ekonomi dunia.

Resepi Rendang Ayam Kedah

Masakan Rendang Ayam Kedah Resepi Rendang Ayam Kedah 1.  Rendang Pasanganya Lemang atau ketupat. Tak kesahlah Ketupat Daun Palas atau Ketupat Daun Buluh . Yang penting Rendang mesti kena ada kalau nak makan Ketupat, Barulah Lengkap. Penting untuk setiap keluarga salah seorangnya mesti pandai Masak Rendang Ayam ataupun rendang Daging supaya tak kempunan Nanti. 2. Rendang ni ada juga pedebatan dalam kalangan Netizen yang mempersoalkan asal usul rendang dari Negeri Mana. Bukan di situ saja, malah antara Malaysia dan Indonesia pun menjadi isu claim mengclaim asal usul rendang. Bagi aku taklah menjadi isu dari mana Sejarah asal usul Rendang, yang penting pandai masak Rendang dan sedap di makan. 3. Kali ini aku nak Kongsi sedikit ilmu tentang cara nak masak Rendang Ayam yang sedap. Oleh kerana aku orang Kedah, aku namakan resepi rendang ini sebagai Rendang ayam Kedah hihi. 4. Masak Rendang ayam ni lebih mudah daripada Masak rendang Daging. Kalau Rendang Daging, kita perlu cari daging yang b