24/10/2011

Tidak Perlulah Terlalu Taksub Kepada Sesuatu Kumpulan

1. Sifat taksub atau berlebih-lebih pada sesuatu pegangan, fahaman atau kumpulan adalah satu sifat yang paling tak wajar kepada seseorang yang mempunyai jati diri yang kuat. Taksub ini boleh kita gambarkan seperti menganggap hanya diri atau dalam kumpulan kita je yang betul, yang selain itu adalah salah. Perasaan seperti ini boleh mengundang kemarahan orang lain yang di katakan salah. Sikap taksub membawa lebih kepada perpecahan berbanding perpaduan.

2. Kita harus sedar tak semua yang kita lakukan ini adalah betul dan tak semua yang orang lain lakukan juga betul. Sudah menjadi sifat asal manusia yang tidak terlepas dari melakukan kesilapan. jadi kita seringkali terdedah kepada kesilapan setiap hati. Apa bila sudah taksub kepada sesuatu, banyak kemungkinan pekara yang di luar jangkaan akan kita lakukan contohnya seperti terpaksa menegakkan benang yang basah(peribahasa melayu), menjadi marah apabila pendapat di sanggahi.

3. Setiap pendapat atau maklumat yang di perolehi rasanya lebih elok kita tapis dengan akal kurniaan Allah ini dengan sebaik mungkin dan jauhi sifat menerima bulat-bulat apa yang saja maklumat asalkan ianya adalah datangnya dari kumpulan yang sama (satu geng).

4. Belum tentu apa yang kita rasakan baik di sisi kita itu, ianya baik di sisi Allah s.w.t..... Tapi apa yang Allah kurniakan kepada kita itu sudah tentunya baik untuk kita walaupun kita tak tahu hikmah di sebaliknya.... setiap kesulitan itu pasti ada hikmahnya, setiap kesenangan itu perlu di awasi setiap masa.2 comments:

yusof ramlan said...

Sy setuju dengan artikel saudara

yusof ramlan said...

Ana setuju