Masakan Rendang Ayam Kedah Resepi Rendang Ayam Kedah |
Penting untuk setiap keluarga salah seorangnya mesti pandai Masak Rendang Ayam ataupun rendang Daging supaya tak kempunan Nanti.
2. Rendang ni ada juga pedebatan dalam kalangan Netizen yang mempersoalkan asal usul rendang dari Negeri Mana. Bukan di situ saja, malah antara Malaysia dan Indonesia pun menjadi isu claim mengclaim asal usul rendang.
Bagi aku taklah menjadi isu dari mana Sejarah asal usul Rendang, yang penting pandai masak Rendang dan sedap di makan.
3. Kali ini aku nak Kongsi sedikit ilmu tentang cara nak masak Rendang Ayam yang sedap. Oleh kerana aku orang Kedah, aku namakan resepi rendang ini sebagai Rendang ayam Kedah hihi.
4. Masak Rendang ayam ni lebih mudah daripada Masak rendang Daging. Kalau Rendang Daging, kita perlu cari daging yang betul-betul berkualiti supaya tak liat. dan kalau masak rendang Daging perlukan masa yang panjang untuk memastikan daging betul-betul Lembut.
5. Tapi kalau masak rendang ayam lebih cepat sebab ayam mudah masak. Resepi ini adalah untuk satu ekor ayam. Untuk bahan-bahan saya bahagi kepada dua Bahagian iaitu Bahan-bahan untuk di kisar dan Bahan-bahan Lain.
Bahan-bahan untuk di kisar adalah ;
8 Biji Bawang Merah
1 labu Bawang Putih
3 inci kunyit
3 inci Halia
3 inci Lengkuas
4 biji Buah Keras
3 Batang serai
3 Biji Cili Besar
15 - 20 Tangkai cili Kering
1 sudu besar Serbuk Ketumbar
Bahan-bahan Kisar Masak Rendang Ayam |
Bahan-Bahan Lain ;
1 ekor ayam
Santan satu biji kelapa
8 Helai Daun Limau Purut
4 Helai Daun Kunyit diracik halus
2 Sudu Kerisik
3 Keping Asam Gelugur
1/2 Gula Melaka
Gula secukup Rasa
Garam Secukup Rasa
Bahan-bahan lain Masak Rendang Ayam |
6. Kesimpulan untuk bahan-bahan yang perlu digunakan. Ianya nampak Banyak tetapi semua bahan-bahan itu mudah untuk di dapatkan dan kebanyakkan memang selalu di gunakan untuk kebanyakkan masakan.
7. Cara Memasak senang saja.
Panaskan Minyak dan masukkan bahan-bahan kisar Tadi dan Masak sehingga Pecah Minyak.
Masukkan Ayam dan masak sehingga Ayam nampak sedikit kecut. Anda boleh tambah air jika ia terlalu kering, Selalunya tak perlu tambah air sebab ayam akan mengeluarkan air sendiri.
Masukkan Kerisik, asam keping, Gula Melaka dan Daun Limau purut yg di koyak. Perisakan dengan gula dan Garam secukup rasa.
Dan Last sekali masukkan Santan dan hirisan Daun Kunyit Dan Masak sehingga sedikit kering.
Dan Rendang yang enak ini Sedia untuk di hidangkan bersama Lemang, Ketupat Daun Palas ataupun Ketupat Daun Buluh.
Baca Juga ;
Comments