Ketupat Daun Palas Ketupat Daun Palas Kedah |
Ketupat Daun Palas Kedah atau Utara memang menjadi antara manu wajib pada hari Raya Aidilfitri mahupun Hari Raya aidil adha. Cara penyediaannya pula memerlukan kemahiran dan mengalaman dalam mendalam untuk menyediakan ketupat daun palas yang enak.
Langkah terakhir dalam penyediaan Ketupat Daun Palas anda hanya perlu Rebus atau kukus sehingga Masak. dan Ketupat daun Palas sedia di hidangkan.
Menambah lagi kemeriahan makan ketupat daun palas semestinya dengan adanya pencicahnya seperti kari ayam/daging, Rendang Ayam atau pun daging. Pasti akan menceriakan pagi hari raya anda.
Untuk menyediakan Ketupat Daun Palas Kedah kita memerlukan beberapa bahan asas iaitu :
1. Beras Pulut
2. Santan Kelapa Pekat ( 400 gram santan pekat Untuk 1 kg pulut )
3. Daun Pandan ( 5 helai )
4. Daun Palas
5. Gula ( Secukup Rasa )
6. Garam ( Secukup Rasa )
*Untuk rasa yang lebih enak, Gunakan Pulut Susu.
Cara Penyediaan Pulut untuk di Balut ( Masakan petama )
Saya terangkan dengan anggaran untuk 1 kg Beras Pulut.
Sukatan air dan santan , 400Gram santan pekat + 1 gelas air.
1.# Masak Santan dengan 5 helai daun pandan, garam secukup rasa, gula secukup rasa sehingga sedikit mengelegak.
2.# Masukkan 1 kg Pulut dan kacau jangan berhenti sehingga santan kering dan pulut menjadi separuh masak.
3.# Setelah selesai , pulut sudah sedia untuk di balut dengan daun Palas.
Dalam kerja membalut ketupat daun Palas pulak memerlukan skill yang tersendiri. Ada dua jenis balutan yang di namakan Ketupat Jantan dan Ketupat betina.
Pokok Palas |
Kebanyakkan ketupat daun palas kedah selalunya mengunakan cara balutan ketupat Jantan. sebab mudah di buka dan di hidangkan.
Jenis Balutan Ketupan Jantan dan Betina. |
Ketupat daun Palas yang sudah siap di Balut. |
Ketupat Daun Palas dan Rendang |
Baca Juga :
Comments