03/12/2013

Cerita 2013 dan Peristiwa

Tahun 2013 sedang meluncur dengan sisa-sisa saat yang berbaki beberapa hari lagi. Masa tidak pernah menunggu sesiapa itu fakta. Hari berganti hari bulan berganti bulan, sedar tak sedar tirai Tahun 2013 bakal berlabuh dan gerbang tahun 2014 bakal di kunjung oleh seluruh makluk Bumi ini.

Pastinya banyak peristiwa yang telah mewarnai hidup kita sepanjang menyusuri tahun 2013, pastinya warna - warni itu ada yang menceriakan dan ada yang sebaliknya. yang Pasti memang manusia di cipta untuk itu , di cipta untuk menjadi Khalifah juga sebagai Hamba.

Kehidupan , ajal maut, jodoh dan sebagainya adalah ditentukan oleh-NYA. tiada sesiapa pun berkuasa untuk mengubahnya. Walau sehebat paul walker dengan kereta sportnya, Jika ajar menjemput di situlah penamatnya.


Pada tahun ini juga berlakunya peristiwa pilihan Raya ke-13  pru13 yang mana Barisan Nasional keka sebagai kerajaan pusat dan negeri kedah kembali dirampas BN dan PR mampu bermegah dengan Undi populer. dan beberapa keputusan pemilihan yang mengejutkan. walaupun api politik mungkin tak pernah atau tak akan padam di bumi malaysia ini. kerusi di parlimen boleh di kira sebaruh BN separuh PR. satu pekara yang elok untuk rakyat.


satu lagi  peristiwa yang bakal di catatkan.  upacara berkhatan si kembar kesayangan kami Fahrin Iskan dan Fahrin Iswandi pada  6/12/2013 Jumaat ini di rumah atuk mereka.Yang pasti aku tau perasaan mereka kekita ini :)  juga ada sedikit kenduri jemput pembaca sekalian datang kerumah jika sudi...


 

24/11/2013

Duit Syiling 50 sen Lama Tahun 1969

Baru-baru ni aku dapat sekeping Duit syiling lama 50 sen tahun 1969... sebab aku bukan pengumpul duit syiling lama jadi aku sempan mcm biasa je.. sekurang-kurangnya ada jugak benda yang aku nak tunjuk pada anak buah aku si kembar Fahrin Iskandar dan Fahrin Iswandi yang hobinya kebetulan mengumpul duit2 berbagai-bagai jenis mata wang.

Hari ini aku tersembang dengan seorang kawan tentang duit syliling lama ni. terkejut jugak dia kata memang orang cari duit syiling 50 sen tahun 1969. dan harga dia cakap mencecah ribuan ringgit. Jadi aku nak pecaya dengan tak nak percaya sama banyak. dan aku pun Google la serba sedikit maklumat tentang apa dia cakap tu.. nak tau jugak la kan.

Ternyata benar ada orang mencari duit syling lama 50 sen 1967, 1968, 1969. cuba tersalah sikit info. duit yang dalam simpanan aku tu terbelah tepi dan ia sedikit mudah di cari berbanding yang satu lagi special keluaran tiada belahan di tepi juga di sebut syiling "Milled Edge".. yang tiada belahan di tepi "Milled Edge" memang susah dapat dan harganya memang agak tinggi berbanding yang berbelah di tepi seperti dalam simpanan aku.. 

Berikut sedikit info tentang duit Syiling lama 50sen yang pernah di keluarkan :

Senarai Tahun Keluaran & Mintage Duit 50 sen Parlimen:
1967 -15,000,000 pcs
1968 -12,000,000 pcs
1969 -2,000,000 pcs
1971 -8,403,563 pcs
1973 -50,134,655 pcs
1977 -17,719,888 pcs
1978 -11,033,439 pcs
1979 -5,361,146 pcs
1980 -15,911,367 pcs
1981 -22,969,297 pcs
1982 -20,584,998 pcs
1983 -11,560,300 pcs
1984 -10,193,478 pcs
1985 -7,115,162 pcs
1986 -8,193,478 pcs
1987 -7,696,117 pcs
1988 -26,788,183 pcs

Dengan info di atas , sekurang-kurangnya aku di antara 2 juta orang rakyat Malaysia  yang menyimpan Syiling 50sen Tahun 1969 di kira dari pengeluaran asal...
atau antara beberapa ribu orang.... agak membanggakan jugak la huhuhu....


27/08/2013

Ratusan Respon Komen Mangsa Penipuan Internet

Pada 20 / 2 / 2011 Aku pernah kongsikan kisah penipuan internet... Boleh baca di sini... dan hingga sekarang masih ada respon yang baru aku terima yang turut sama menceritakan kisah di tipu dan hampir tertipu dengan sediket yang seolah-olah menggunakan modus operandi yang sama....

Di Sini aku kongsikan Komen dari Mangsa penipuan ...Sebahagian Komen Pada Tahun 2011

Admin Kl Taxi Aerocab said.. mereka juga menggunakan nama ini Latifah Ahmad.

February 28, 2011 at 5:18 AM 

Anonymous said...saya pun dah hampir terkena kalau tak terbaca posting ni... si penipu gunakan nama Hadiza binti Nasa.May 1, 2011 at 11:13 PM  

Romidzi b. Abd. Mutalib said...Gue pun sedang di klentong nampaknya, dgn nama Hadiza binti Nasa..May 14, 2011 at 5:00 PM 

zeck said...adoooiiii.... aku pon dah kena laaa... nasib baik x bayar semua... dia mintak USD2500 wooo....knape la aku x teringat nak cek dulu kat sini(blog).... hadooooiiii....kekasih gelapku.... huhu...May 28, 2011 at 2:16 AM 

siti rohaina said...saya pun kena tapi ini lelaki dr england kononya masuk islam ..tb2 nak bg hadiah banyak2..n bila tb hari hendak trma dia mnta byr 2500 sebab dilupa sign cek.Pihak yang dekat malaysia perempuan cina diminta masukan dalam akaun dia..say a masukan dlm 500 dia ckp xcukp..kes ini baru smlm jd..nsb baik sy baca blog ni sebab saya dh syak lain..perlu ke saya report polis.June 10, 2011 at 9:17 AM 

Anonymous said... jd,kt sini diaorang ni hantar dadah melalui courier ke atau nk ciluk duit kita je?June 12, 2011 at 12:10 PM   Rahman said... dalam kes ni, dorg cuma nak duit kita je...June 12, 2011 at 3:07 PM 

SMART said...gua pun dah hampir kena tipu kot..dgn nama Rosnani Rosni Zurin... ceritanya pun sama lebih kurang...dia hantar parcel dgn barangan berharga....kena bayar kat akaun agen kat sini 2,500 baru blh deliver barang... nasib gua check ngan kawan2 dan surf internet jumpa blog ni....dah sah la sindiket diorang ni....siap ada email confirmation lagi, sms no akaun bank CIMB....macam2 sekarang ni....Gue nak layang jer email diaorang tengok apa kesudahannya...hehehe..June 24, 2011 at 2:01 PM 

isma said...Saya pun dpt email yg serupa, tapi saya layan juga.. nama nak bayar duit xde la. Ada satu kes dia siap transferkan duit melalui money changer d Kota Kinabalu (ABDUL TAHMAN MONEY CHANGER) bila saya refer dgn officer BNM xde nama money changer tu. Selepas tu ada org yg bernama YATI AHMAD akan beritahu duit dah ada d money changer tersebut dan dia suruh masukkan RM5000 dlm akaun Muhammad Haniff staff dri BNM utk proses dokumentasi.July 23, 2011 at 11:02 PM 

isma said...Ada beberapa nama:-1. Yuslinda Mohamad 2. Zanifah Aziz 3. Nashrin Mira/ Haikal 4. Hadiza Bt Nasa 5. Sandra  6. Anis Amran Amin
Jadi kena berhati2 dgn nama ni July 23, 2011 at 11:07 PM

hafiz said... aku pun dah terkena dah... tp nasib baik aku dapat elak... br skjp td, ada org call aku sruh bayar kastam tax, sama lah rm2500, tp aku xpercayalah, sbbnya aku mmg xde duit.hahahaha tp td aku sms org tu, dan ckp aku akan bankin tghari ni, tp aku tipu jer... lantak diorng la nk tunggu duit aku tu... tapi korang rase, kne ke aku report polis? aku kesian kat kawan2 kita yang akan terjerat nanti. Tp aku nasihatkan pada semua, pegang prinsip ni' klo orng nak bagi hadiah, bermakna percuma, xperlu lah kita bayar lagi' klo kotak yang dia nk bg hadiah tu dah ada depan mata xpe lah, tp hati-hati, mana tau diorg letak dadah ker.. August 10, 2011 at 11:26 AM 


Komen pada tahun 2012

Anonymous said...bagi kes aku pulak terkena dengan seorang lelaki U.K..nama nye GREEN BENSON..agak licik juga cara dia menipu aku.. aku kenal mamat ni dalam tagged.. katanye ayah nye seorang yang kaya raya..so tak kisah la kaya ke tak..tapi aku nak ingat kan kat sini.. laki tu dalam tagged..masih lagi aktif menipu rakyat malaysia..apa yang buat aku yakin dia hantarkan airway bill courier berjumlah 14,00pound..berserta hadiah jeans 9helai,jam tangan,t-shirt 8 helai, tie 3 dan kasut 2pasang..dan dalam tu dia kasi 6000pound untuk santapan dia kat malaysia ni dengan aku..at first aku terkejut jugak lumayan giler kenal mamat ni.. so layan je.. bila dapat bill airway courier tu aku perhati demi perhati..memang something wrong..bila zoom je..dapat lihat ada perkataan berlapis-lapis..maksud nye dia tutup nama orang bawah dan paste nama aku dalam bill tu ..setiap inch aku perhatikan..kat situ dah timbul rasa tak sedap hati..check pulak track online barang yg dihantar tu tapi ''no found' dalam website www.epc.net23.net..aku rasa website ni pun mereka yg reka cipta.. kemudian tunggu 4 hari ada orang call..dari sabah..tapi aku rasa orang cina sabah yang bercakap..perempuan.. dia cakap kamu dikenakan denda sebab menyalahi undang-undang menghantar barang berserta duit tunai ..kalau kamu mahu ambil barang la..kalau tak nak kira burn je.. lepas dari situ aku baca blog ni.. terus keyakinan aku makin kuat..memang sindiket penipuan yg aku terlayan.. kalau dah dari awal tak sedap hati tu.. memang betul la kata hati tu..guys jangan terpedaya lagi.. mostly ramai dari U.K..hati2x..January 9, 2012 at 9:28 PM 

Anonymous said...aku terkena ngan SAMEERA ABDUL RAHMAN plak...haram jadah punya betina...ni nk report pun, cm ne n kpd .?? sindiket2 ni haram betul ler...January 18, 2012 at 2:41 PM 

HADZRI said...Aku sedang tunggu parcel si Meera Rahman nih ... haha ... syok gak layan game cam ni... biarkan diorang buang masa, buang duit call aku ... haha aku ok je ...nak duit aku haha malammm sikit, duit pun takdo ... ekeke ..March 5, 2012 at 8:14 AM 

Anonymous said...saya juga sudah mendapatkan pesan dari becky anderson.....wow...terima kasih ya...blog ini sungguh membantu sekali,dijanjikan hadiah dan mengirimkan parcel pula....ha..ha...dasar penipu....March 7, 2012 at 11:12 PM 

ilmu azam said... ada jga yg konon dari kastam malaysia..guna nama saleena syed aziz. yg pling tak leh blah..dari unit collection department. dh unit ada department plak..hahaha..tpi tulah..aku ada smua mklumatnya..nmbor telepon,nmbor akaun maybank dia..dgn smua tu sbnrnya bleh track alamat dia, tpi msalhnya..takder sapa yg sudi kjasama..takder ker abg2,kakak yg polis,kja bank,kja kat telco yg bleh tulung... March 8, 2012 at 8:43 AM 

Anonymous said......hahahha..seronok seronok..rasanya gua pun sedang dipancing..gua layan..tengok sampai mana..dia nak beri hadiah..hahhaha..tunggu sampai mana permainannya..betul ke dak....nak tanya kawan2 yg jugak sedang dipancing..ada tak mereka beri address mereka?..tunggulah nanti apa kesudahannya..kalau mintak duit..emm..boleh..duit daun pisang..duit zaman jepun...hahhahha  March 10, 2012 at 4:08 PM 

Anonymous said...Adeh...Rasa curiga yg keterlaluan membawa aku kesini...Terima kasih la pasal share info ni...my parcel dah sampai armsterdam...Hahahaha..syukran syukran...March 19, 2012 at 10:38 PM 

Anonymous said...cam sam jer kes ngn aku ni,hahahaha..sib baik aku lum byar lgMarch 26, 2012 at 9:05 PM 

miesha8042 said...aku pn sket kona la,huhuhuhu March 26, 2012 at 9:10 PM 
B19 83NO

said...thank you for your information, I'm from Indonesia, and she also send me message as Becky Anderson from London, UK, she work at HP. be careful April 13, 2012 at 12:34 AM 

Unknown said...Assalamualaikum, saya pun dh kena sebenarnya...Alhamdulillah nasib baiklah x banyak yg saya keluarkan tapi melibatkan jumlah wang yg dpt sy gunakan untuk membayar instalment kereta, rumah sewa dan bayar loan2 lain serta untuk belanja saya sekeluarga selama sebulan. Dia menggunakan nama Anis Abdul Razak kononnya seorang yg berasal dr Sabah. Bapanya org sabah & ibunya orang England.Lepas dlm tempoh seminggu lebih dia akan menggunakan hadiah utk menandakan tanda cinta. Track tu nampak macam real tapi alhamdulillah masa sy attend komvo di KL tempoh hari saya 3 mlm tidak tidur siasat kesahihan dan saya nampak ia memang palsu. Sampai sekarang saya masih berhubung dengan mereka dan cuba untuk mendapatkan sebahagian dr duit yg telah dibayar kepada manusia laknat itu. DIa menggunakan Skype bagi tujuan ini. Sila Berhati-hati dalam soal ini. Ini pengalaman saya sendiri. Alhadulillah Allah menunjukkan jalan kepada kita umatnya agar tidak tertipu lebih jauh lagi. Saya akan menghuraikan teknik mereka tidak lama lagi kerana saya mahu membongkar sendiket ini dan membantu pihak Polis Malaysia & Polis Interpol dalam menjejak mereka ini. Mereka memaksa dgn cara lembut...Selamat berjumpa lagi...Wassalam April 28, 2012 at 10:29 AM 

zulkarnain said... Saya pun hampir terkena.. Nama syarifah melati mohd nor konon dari uk.. gambar pakai tudung labuh.. konon nak cari saudara ayah yang tinggal di penang.. nak datang malaysia tapi nak post dulu personal item dia pakai diplomatic service kononya.. dia mintak alamat saya tak bagi sebab dah syak bukan-bukan tapi ayat memang bagus supaya dekat dengan Allah la. Jaga hubungan la. jgn sampai ikut hawa nafsu tapi semuanya bohong July 5, 2012 at 3:43 PM 

Sampai sekarang Entry ini masih menerima respon Mangsa kes penipuan yang sudah dan hampir tertipu. menunjukan sendiket ini belum berhenti...
Komen Tahun 2013.


rozie said..  Aku pun penah hampir terkena dengan jenayah sindiket parcel ni. Konon nak bagi hadiah. Mamat tu nama Mr. Mike Janey Lucas..aku pelik bg hadiah byk sgt. apa ke jadah..aku pun google n terjumpa modus operandi yg sama. sah bende tu sindiket. semoga polis berjaya memberkas mereka..January 14, 2013 at 3:54 PM

Faridahanom Hamdan said...Saya pun terkena juga. Saya tak minta di beri hadiah. Dia minta saya bayar dm RM 2000 sebagai upah penghantaran. Saya teringat kisah penipuan ini. Allah telah membantu saya. Saya tidak akan menerima parcel ini. Saya pun akan buat alasan utk delay pembayaran ini.March 9, 2013 at 11:39 AM 

rhairul said...Sofia b atau nurul ade info?i terkena mangkuk dua ekor ni.boleh detect sbb ada no akaun tp xtau nak buat mcmmn.report polis or ambil tindakan sendiri? April 18, 2013 at 11:23 PM 

Anonymous said... nahhh...i pon bru terkena..JUST NOW!!hahaha..mula2 happy gak..tp at last bagai tersedar dr lamunan...i trus chex,,,tup2 kua hah blog ni...well i kne kt tagged...nama dea Hary David..hahaha...mmg terbaik la gift yg dea bagi...samsung tab 10.1...samsung note pink...coach sling bag...siap kasi 5000 pounds...gilak!!klu x kuat iman...mau percaya abes..hahaha..tapi nasib baik la..hahha,.nda sabar ni mau tggu org yg mahu call tu..bia dea kasi tau kata office dea di sabah...boleh juga i dtg melawat.. :P June 30, 2013 at 1:21 AM 

Emy Roslan said...the latest one is "fatima hassan"kalau call memang real perempuan .hahaha .macam yal .July 17, 2013 at 2:48 AM 

Roxi.. said...Saya nk cerita juga.saya kenal sorg mamat dr england.prnh dtg Malaysia.hdpi masalah..so saya prnh tlg.skrg dh balik sana.dia kata nk byr balik duit saya n bg duit lbh lg dlm usd.ttpmasalahnya dia kata bila bungksn smpi saya kena byr RM 1500.betul ke..dn dia kata dia cuba byr kos di sana ttp mrk x nk dn dia kata saya yg kena byr.betul ke...tlg bg pndgn sikit...rasany klu org antr brg kita terima n x pyh byr apa2 kn..saya plk dh terbagi almt..July 25, 2013 at 3:07 PM 

Kayosie Watanabe said...Sorry guy. Lmbt dpt info. Lambat tengok blog ni. Kes terbaru saya kena. Duit hbs byr segala kos. Any suggestion guy. Kalau repot polis, polis bertindak ke. Nama samaran terbaru sindiket ni ialah Kelly Ahmad August 5, 2013 at 3:55 PM 

Anonymous said...saya pun pernah tertipu hilang RM25oo.00pasal to gift la tu..nama dia di fb James Darlington. Lepas tu dengan Peter Brown, Mic Dha, Thomas, dan lain-lain tapi asal berkaitan dgn duit, saya 'no'. Satu saya observe profile mereka, selalu gambar je, 'hide' friends and never share. Sekarang saya sengaja layan sahaja tipu diaorang ni..August 12, 2013 at 7:19 PM 

Anonymous said...Di nasihatkan lapor polis agar bahagian IT jenaya boleh jalankan tugas mereka sebelum ramai lagi kawan2 seperti cik terkena..August 16, 2013 at 9:09 AM 

Anonymous said...salam. saya dah terkena dengan mat salleh. saya dah pun bank in rm 1500 ke pegawai kastam (kononnya).August 22, 2013 at 2:57 PM 

diana said...saya pun dapat ayat lebih kurang dengan mangsa....baru semalam pm sy nk bagi mcm2...siap bg track number..tapi nk check xdapat...kata ingin menjadi saudara saya..xpasti la ini penipuan atau x..tapi yang pasti perlu berhati2... nick FB terbaru Zamri Abdullah.. dia kata dia berasal dari sabah..dan bekerja di england...tunggang terbalik jgak bahasa melayu yang dia send kat saya..kiter tunggu dan lihat ape rancangan seterusnya jika ini penipuan..thanks kerana shares blog ini.. August 22, 2013 at 6:01 PM 

Sedikit perkongsian.... sebagai info.... 

17/08/2013

Umat Islam La Ni

In my opinion , Punca Utama Umat Islam di sesetengah tempat sekarang Huru hara adalah mereka sukar sama sekali membezakan yang mana satu Ahlu sunnah waljamaan dan Salafy Wahaby Mujasimmah... sebabnya Salafy Wahaby Mujasimmah Pakai topeng Salafi dan Nama Sunnah.

dan umat islam tertipu dengan fahaman ini.... Macam belian di gaul dengan kaca.... beza dengan syiah, syiah pula mcm hampas kelapa sawet di gaul dengan belian. mudah nak asingkan.
Lihatlah begitu bahaya Wahaby bertopengkan Salafi... dunia islam sekarang bagaikan sudah tidak dapat di bendung lagi. mereka (wahaby) tidak perlu berkerja keras... cuma duduk di rumah dan berfatwa. cukup untuk menumpahkan darah umat islam. cukup untuk melagakan sesama islam. Wahaby, Syiah... dunia inilah virus yang merosakkan islam.
Mungkin Boleh kita ambik sedikit pegajaran dengan apa yang telah terjadi di Mesir sekarang.... tak banyak pun sikit jadilah. org yang pandai itu selalunya akan belajar dari kesilapan diri sendiri... dan org yang Bijak akan belajar dari kesilapan orang Lain....

Jihat Hanya kejalan Allah.... Bukan berjihat untuk parti atau individu, atau berkobarnya perasaan Marah di dalam Hati. Perjuangkan Aqidah Ahlu Sunnah waljamaah... say no to wahaby, say no to syiah... iaitu dua benda pemusnah Islam dengan bertopengkan Islam.

15/08/2013

Aku Dan Perniagaan Bahagian 5, Angin

Kata orang, kalau tak tarik berlawanan dengan angin , Layang-layang itu tak akan naik. angin ini benda yang tak nampak. angin jugaklah yang membentuk corak awan, kadang-kadang kita lihat awan yang berbentuk gunung ganang, padang pasir, Hati(love), moyet, pokok, kalau suka berimejinasi dengan bentuk awan macam aku ni, kadang-kadang bentuk serigala jadian pun keluar.

Ada orang kena ikut angin dia. bila tak kena angin, mukanya ketat(tegang) jer. orang senyum dia buat tak tahu. ada orang berkepala angin, pantang silap sikit melenting dan yang ganas sampai ada benda yang terpelanting.

Angin ni kalau tak bertiup memang tak boleh duduk, panas lebih2 lagi kita yang terletak di garisan katulistiwa ni. ( betul ker eja mcm tu? " katulistiwa" ) ^_^.  sebab cuaca kita di sini agak panas. kalau datang dengan bertiup kencang 100 km/j pula orang pangil ribut. pendek kata angin ni kena bersederhana saja . baik yang bertiup di luar ataupun yang bertiup di dalam kepala. jagan sampai ribut biar ia bertiup agar kenyamanan terasa .

Rasanya kalau istilah angin ini digunapakai dalam cabaran dugaan dan halangan dalam sesebuah perniagaan. sememangnya tepat dan boleh di ambil iktibar. lihat bagaimana dia menaikkan layang-layang, mencorak awan. dan menerbangkan kereta. kalau terlalu ikutkan angin layang-layang itu akan tajuh. corakkan perniagaan sebagaimana angin mencorakkan awan, tak pernah berhenti untuk menghiasi langit hinggakan kita padang indah sekali. kalau perniagaan di landa ribut, kena percaya putus asa jangan sekali, itu antara lumrah seorang peniaga.









06/08/2013

Selamat Pulang Beraya, Hati-Hati Di Jalan Raya

Syukur Alhamdulillah , sedar tak sedar sudah sampai ke penghujung Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan. Bulan yang kehadirannya di nanti dan pemergiannya pastinya di rindui. Mungkin perginya ramadhan kali ini sedikit sebanyak akan terubat dengan kehadiran 1 syawal yang akan di raikan beberapa hari saja lagi. Semoga kita semua di panjangkan usia supaya dapat bersua lagi dengan Ramadhan Tahun Hadapan.

Suasana Hari raya sudah pun bermula dengan pulangnya anak kampung kepangkuan Ibunda Tercinta. Segala penat lelah mencari rezeki sebagai seorang perantau pasti akan reda seketika ketika bertemu sanak dan saudara .

Kepulanggan yang di nanti, jagan sekali-kali tukarkan ia dengan kepulanggan yang di tangisi. Untuk itu aku harap para perantauan yang akan betolak pulang kekampung agar sentiasa berhati-hati semasa memandu. Sentiasa peka, Jangan terburu-buru biar 12 jam menunggu jangan walau satu minit pun meluru laju. Kalau mengantuk tidur dulu. Ingat yang tersayang sedang menunggu kamu di Jendela Pintu.
Saya mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengunjung-pengunjung dan pembaca-pembaca Blog Ini. Maaf Zahir dan Batin.

19/06/2013

Faham Betul-betul Pegertian Bidaah

BID'AH

Bid'ah dalam bahasa bererti sesuatu yang diadakan tanpa ada contoh sebelumnya. Dalam pengertian syarak adalah sesuatu yang baru yang tidak terdapat secara tertulis dalam quran mahupun hadits.

Sabda Rasulullah saw :

ﻣﻦ ﺃﺣﺪﺙ ﻓﻲ ﺃﻣﺮﻧﺎ ﻫﺬﺍ ﻣﺎ ﻟﻴﺲ ﻣﻨﻪ ﻓﻬﻮ ﺭﺩ
Maknanya: "Barangsiapa yang membuat sesuatu yang baru dalam syari'at ini yang bukan daripadanya, maka ia tertolak".

Bid'ah terbahagi kepada 2:
1) BID'AH HASANAH, juga dinamakan SUNNAH HASANAH. Iaitu sesuatu yang baru yang sejalan dengan alQuran dan Sunnah.
2) BID'AH DHOLALAH, sesuatu yang baru yang menyalahi alquran dan sunnah.

Pembahagian Bid'ah ini dapat difahami dari hadis Jarir ibn Abdillah al Bajali ia berkata, sabda Rasulullah saw :

"Barangsiapa memulai dalam Islam sunnah(perbuatan) yang baik, maka baginya pahala dari perbuatan tersebut dan juga pahala dari orang yang melakukannya (mengikutinya) setelahnya tanpa berkurang sedikitpun pahala mereka, dan barangsiapa merintis dalam Islam sunnah yang buruk, maka baginya dosa dari perbuatan tersebut juga dosa dari orang yang melakukannya (mengikutinya) setelahnya tanpa berkurang dosa2 mereka sedikitpun". [H/R MUSLIM]

Contoh Bid'ah Hasanah :

1. Peringatan Maulid Nabi saw pada bulan Rabiul Awwal. Orang yang pertama kali mengadakannya adalah raja al Muzhaffar penguasa Irbil pada abad 7 hijriyyah.

2. Pembuatan titik2 dalam (huruf) alquran oleh Yahya bin Ya'mur, salah seorang tabi'in yang agung. Beliau adalah seorang yang alim dan bertaqwa. Perbuatan beliau ini disepakati oleh para ulama dari kalangan ahli hadis dan lainnya. Mereka menganggap baik hal ini Sekalipun mushaf alquran tidak memakai titik pada saat Rasulullah saw.
Begitu pula dengan perbuatan Usman bin Affan yang menyalin dan menggandakan mushaf alquran menjadi 5 atau 6 naskah tidak ada titik2 pada huruf2nya. Sejak saat pemberian titik oleh Yahya bin Ya'mur itulah semua umat Islam hingga kini selalu memakai titik dalam penulisan huruf2 Al-Quran. Apakah hal ini dikatakan sebagai bid'ah sesat sebab Rasulullah tidak pernah melakukannya? Jika demikian halnya, hendaklah mereka meninggalkan mushaf2 tersebut dan menghilangkan titik2nya seperti pada masa Ustman. 

Abu Bakr bin Abu Daud, anak penulis kitab Sunan, dalam kitabnya al-Mashahif berkata :
"Orang yang pertama kali membuat titik dalam mushaf adalah Yahya bin Ya'mur".

Yahya bin Ya'mur adalah salah seorang ulama tabi'in yang meriwayatkan (hadits) dari sahabat Abdulaziz bin Umar dan Lainnya.

Contoh Bid'ah Dholalah :

1. Hal2 yang baru dalam masaalah aqidah, seperti bid'ahnya golongan Muktazilah, Syi'ah, Khawarij dan mereka yang telah menyalahi apa yang telah menjadi keyakinan para sahabat Nabi.

2. Hal2 ibadah yang tidak ada sandarannya sama sekali dari alquran ataupun hadis. Ataupun mengubah apa2 yang telah ditetapkan oleh Allah dan Rasulnya, seperti melakukan solat subuh 4 rakat dan sebagainya.

18/05/2013

Arab Spring dan Malaysia Spring

 Keadaan Negara yang di cintai ini seumpama retak menunggu belah. Oleh kerana politik keterlaluan sehinggakan perpecahan masyarakat semakin menjadi-jadi dan berterusan. Sangkakan habis saja pilihan raya ke 13 lepas akan meredakan kembali pebalahan perbezaan pendapat antara masyarat berkenaan politik dan pentakbiran Negara.

                 Ternyata sangakan itu meleset apabila Pahat terus berbunyi walaupun rumah sudah siap. Malah fitnah terus menjadi bahan mainan di Facebook, Blog dan di bibir rakyat Malaysia yang berbilang bangsa. Tuduh menuduh tentang kepincanggan system pilihan raya yang lepas terus di mainkan malah sekarang Rakyat dari pihak pembangkang di ajar turun kejalanan untuk menzahirkan ketik puasan hati mereka.

                 Dari pihak yang menang hanya memerhati dan melihat sikap pihak pembangkang dengan tekun dan penuh berhati-hati. Dengar khabar melalui pendedahan Bekas Naib Pengerusi DAP iaitu Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, setelah gagal dalam PRU13 untuk menukar kerajaan yang di ketuai oleh  UMNO.




"Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, seorang pemimpin tertinggi DAP pernah membayangkan demonstrasi melampau seperti Arab Spring itu bagi menjatuhkan kerajaan sedia ada.

Beliau mendakwa, Penasihat Seumur Hidup DAP, Dr. Chen Man Hin pernah menyatakan sokongan kepada Bersih 3.0 selain membayangkan demonstrasi itu sebagai permulaan kepada Malaysia Spring pada 26 April tahun lalu.


"Saya agak musykil, apakah yang dimaksudkan beliau dengan Malaysia Spring? Adakah beliau menyokong rusuhan dan keganasan seperti yang berlaku di negara-negara Arab? Adakah juga Bersih 3.0 hanyalah permulaan kejadian lebih buruk selepas ini?" katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar di Kelab Sri Damansara, di sini hari ini.
Yang turut hadir, bekas Ketua Cawangan DAP Taman Sri Sungai Pelek, Tan Tuan Tat.
Menurut Tunku Abdul Aziz, demonstrasi jalanan dan perhimpunan haram setakat ini dirancang pemimpin politik tertentu sejak beberapa tahun lalu sekiranya tidak mendapat mandat menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Disebabkan itu juga, katanya, beberapa pemimpin pembangkang ketika itu berterusan menggesa rakyat bersama-sama mereka menggulingkan kerajaan melalui be

Tambah Tunku Abdul Aziz, apa yang menghairankan pemimpin pembangkang lain sudah memulakan tugas sebagai wakil rakyat di kawasan masing-masing meskipun dalam masa sama menuduh pilihan raya umum lalu tidak telus.
Malah, katanya, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng adalah antara yang paling awal mengangkat sumpah sekali gus mengakui kemenangannya menerusi proses pilihan raya umum itu.

"Kalau mereka menang, mereka tidak bising malah akui keputusan itu telus tetapi yang kalah menyalahkan kerajaan dengan pelbagai tuduhan tidak logik termasuk 'mengimport' warga Bangladesh mengundi selain berbohong Presiden Amerika, Barack Obama akan campur tangan," katanya.

Dalam pada itu, beliau menggesa polis mengambil tindakan tegas dalam usaha mengekang tindakan Anwar dan pemimpin pembangkang lain daripada terus mengadakan perhimpunan haram di seluruh negara.

Katanya, beliau bimbang tindakan bebas pemimpin pembangkang menghasut rakyat itu boleh mencetus kepada perhimpunan haram yang lebih besar dan ganas pada masa depan.

"Pembohongan yang menyentuh sentimen rakyat akan menjadi aset untuk mereka merancang sesuatu yang lebih besar dan buruk. Pihak polis perlu bertindak lebih tegas, jangan biarkan golongan seperti ini menghancurkan keamanan negara," katanya."



                Pembangkang yang di ketuai oleh Anuar Ibrahim sedang giat untuk menghasut rakyat supaya turun kejalanan untuk menentang kerajaan yang kononnya tidak adil dalam PRU13 yang lepas. Usaha menghasut ini terus di jalankan dari negeri ke negeri tanpa mengira hujah renyai atau rebut petir. Yang menjadi magsa adalah anak muda atau darah-darah muda yang mudah panas dengan hasutan ini walaupun fakta yang di bawa tanpa bukti yang kuat atau di reka-reka untuk memuaskan tuntutan nafsu pemimpin mereka.

                 Kesannya , Negara Malaysia yang sudah aman dan maksur ini sekarang terdedah dengan pemberontakan ala-ala Arab Sring di timur tengah. Seperti yang belaku di Negara Mesir dan beberapa Negara Arab Yang lain. Beza antara Negara Malaysia dengan Negara-negara arab yang rakyatnya bangun meberontak adalah jauh. Di Malaysia rakyatnya tak pernah di zalimi walau ada sesetengan org mendakwa mereka di zalimi oleh pemerintah. Musuh – musuh Negara sekarang sedang memerhati keadaan Negara ini dengan penuh minat.

                 Sampai ada di dalam you tube doa orang Yahudi kononya untuk kerajaan Baru Malaysia. Ini menunjukan mereka sedang memerhati apa yang terjadi di Negara Malaysia yang di kenali umum sebagai sebuah Negara Islam yang pesat membangun dan aman makmur.

                    Perpecahan anatara Bangsa hasil dari keputusan PRU13 juga amat ketara. Yang mana Majoriti orang-orang Cina sudah beralih kepada parti DAP manakala orang-orang melayu Kembali kepada UMNO. Buktinya undi Umno meningkat berbanding PRU12 meningkat sebanyak 9 kerusi Peliment dari pada 79 kerusi pada PRU12 kepada 88 kerusi pada PRU13. Manakala DAP juga meningkat mendadak kepada 38 meninggalkan PAS(21) dan PKR(30).

                    Ini menunjukkan kerusi yang di tangdinggi DAP adalah kebanyakkan di tempat majority kaum Cina sudah beralih kepada parti DAP dalam masa yang sama mengharapkan Rakan parti di dalam Pakatan Rakyat juga mendapat tambahan kerusi. Tetapi malang kemerosotan kerusi PAS dan PKR membantutkan mereka menawan putrajaya.

                  Kemerosotan PAS dan PKR juga menunjukkan orang-orang melayu terutamanya di negeri kedah menolak mereka dan kembali Kepada UMNO. Keadaan ini seolah-olah kita lihat seperti sudah terbahagi kepada dua bangsa yang besar di dalam Negara iaitu Melayu kerajaan dan Cina pembangkang. Ini satu senario yang kurang sihat dalam politik atau pentakbiran Negara.

                  Keadaan ini seolah-olah menunjukan satu suasana perkauman yang sedang membiak di kalangan Masyarakat. Kita di parahkan lagi dengan penolakkan sebarang jawatan karbinet oleh parti MCA. Ini membuatkan tiada wakil Cina di semenanjung dalam Kabenet kerajaan.

                  Kalau ini terus berlaku api perkauman mudah di nyalakan kelak yang tak baik untuk Negara Malaysia yang terkenal Negara yang berbilang bangsa. Keadaan ini jugalah yang membuatkan Negara Malaysia sekarang terdedah dengan pemberontakkan Ala-ala Arab Spring. Di harapkan kemerterian Dalam negeri yang baru 
 Dr. Ahmad Zahid Hamidi  lebih tegas dalam menagani risiko ini…

                  kalau mereka ada separuh rakyat yang menyokong. Jangan di lupa separuh lagi rakyat yang membisu yang tidak rela bumi yang harmoni ini di perkosa dan di liwat.

08/05/2013

Boleh Tak Berkawan atau bekerjasama dengan Orang Kafir ?

Assalamualaikum... bertemu kembali di ruanggan Blog yang tak seberapa ini...

Coretan kali ini adalah berkisar tentang isu yang panas sebelum ini... maklum sajalah pilihan Raya ke 13 baru saja lepas... banyak lah isu-isu panas semasa kempen pilihan raya untuk memenagkan parti-parti yang bertanding... Dalam banyak-banyak isu yang keluar ada yang panas, suam dan Dingin... di sini dengan sedikit pengetahuan yang tak seberapa ini, saya nak menyentuh bab Golonggan-golonggan kafir. Bunyinya agak besar untuk di sentuh tetapi nak sentuh jugak lah... walaupun agak sedikit menyentuh bab Politik tetapi demi Aqidah Saya terpaksa dedah( pinjam tek line Tv Al hijrah kejap ) .

Kafir umumnya terbahagi kepada dua iaitu kafir Zimmi dan Kafir Harbi....

Kafir Harbi tak boleh kita tahalluf siasi, jadikan sebagai kawan atau bekerjasama, kafir zimmi boleh tolong.... simple jer kan nak faham.

Kafir Harbi adalah kafir yang menentang agama dan apabila mereka berkuasa mereka mengusir kamu dari tanah air... Yahudi adalah contoh kafir harbi yang terbaik utk kita lihat... Kafir Zimmi tidak sepegitu.... tetapi asal kafir Harbi adalah dari kafir zimmi. Kafir Zimmi boleh kita tolong kalau mereka minta tolong.

DAP, MIC, MCA, Gerakan, SUPP, PBS lihat pada ideology perjuanggan mereka.... adakah mereka perjuangkan hak sama rata agama termasuk agama islam... adakah mereka perjuangkan utk hapuskan agama islam sebagai agama Rasmi... kalau ya. kita kena tolak... dan tak boleh berkawan. itu ciri2 kafir Harbi.

"Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama kamu, dan mengeluarkan kamu dari negerimu, sesungguhnya Allah s. w. t. menyukai orang yang berlaku adil. Sesungguhnya, Allah hanya melarang kamu daripada menjadikan sebagai kawanmu, orang-orang yang memerangi kamu kerana agama dan mengusir kamu dari negerimu dan membantu orang lain untuk mengusirmu. Dan sesiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang yang zalim." (Surah al-Mumtahanah, ayat, 8 - 9).

Surah al-Mumtahanah, di atas menunjukan ayat 8 boleh berkawan mereka ini kafir Zimmi.... Pada ayat 9... Allah Larang berkawan.

Firman Allah, yang bermaksud: "Kecuali mereka yang kamu mengikat dengan perjanjian setia (dengannya) daripada orang musyrik, kemudian mereka tidak mencabuli perjanjian kamu itu sedikitpun, dan mereka tidak menolong seorang pun yang memusuhi kamu, maka sempurnakan kepada mereka perjanjian mereka sehingga (habis) tempohnya. Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertakwa." (Surah at-Taubah, ayat 4).

dalam contek negara malaysia sudah termatri perjanjian agama islam sebagai agama Rasmi. dan hak keistimewaan org melayu .... di malaysia bila sebut melayu mereka adalah beragama islam.... kita lihat kafir mana cuba-cuba mengusik perjanjian ini?

Saya tinggalkan tanya soal ini untuk sama-sama kita renung dan fikir perintah Allah Ini...
Wallahu 'alam...

02/01/2013

Kisah Cucur Udang

Cerita tentang seorang bekas samseng yang sudah insaf dan kembali kepangkal jalan.

Setelah bekas samseng yang terkenal ni insaf dan letak segala jawatan yang di sandang. Beliau bersama isterinya telah mengusahakan perniagaan menjual cucur udang dan membuka sebuah warung.


Hari demi hari perniagaanya berkembang di sebabkan kesedapan cucur udangnya. Ia sudah menjadi buah mulut orang di tempat itu dan menjadikan cucur udangnya popular.


Dengan tiba-tiba datang sekumpulan manusia yang jugak samseng sepertinya satu ketika dulu hendak merasa sendiri kelazatan cucur udangnya seperti yg diperkatakan ramai orang.


Samseng-samseng tu pun memborong habis cucur udangnya, dengan gelojoh mereka menjamah cucur udang itu di rasmi dulu oleh ketua mereka.


Tiba-tiba ketua samseng itu dengan suara lantang bersuara “ Dah banyak ketul aku makan cucur ni, tapi satu ekor udang pun aku tak nampak “


Terdengar kata-kata sindiran samseng itu telah membuatkan penjual cucur udang itu jadi bengang tahab Gaban.


Di tinggalnya periuk dengan minyak yang tengah mendidih lalu di gulungnya lengan baju dan di buangnya opran(baju perisai yang orang pakai utk memasak) lalu dia berkata dengan selambernya. “ ooooo cucur udang aku jual tak ada udang korang bising…. Tuh.. orang jual cucur badak tapi tak ada badak… korang tak bising pulak “