24/11/2013

Duit Syiling 50 sen Lama Tahun 1969

Baru-baru ni aku dapat sekeping Duit syiling lama 50 sen tahun 1969... sebab aku bukan pengumpul duit syiling lama jadi aku sempan mcm biasa je.. sekurang-kurangnya ada jugak benda yang aku nak tunjuk pada anak buah aku si kembar Fahrin Iskandar dan Fahrin Iswandi yang hobinya kebetulan mengumpul duit2 berbagai-bagai jenis mata wang.

Hari ini aku tersembang dengan seorang kawan tentang duit syliling lama ni. terkejut jugak dia kata memang orang cari duit syiling 50 sen tahun 1969. dan harga dia cakap mencecah ribuan ringgit. Jadi aku nak pecaya dengan tak nak percaya sama banyak. dan aku pun Google la serba sedikit maklumat tentang apa dia cakap tu.. nak tau jugak la kan.

Ternyata benar ada orang mencari duit syling lama 50 sen 1967, 1968, 1969. cuba tersalah sikit info. duit yang dalam simpanan aku tu terbelah tepi dan ia sedikit mudah di cari berbanding yang satu lagi special keluaran tiada belahan di tepi juga di sebut syiling "Milled Edge".. yang tiada belahan di tepi "Milled Edge" memang susah dapat dan harganya memang agak tinggi berbanding yang berbelah di tepi seperti dalam simpanan aku.. 

Berikut sedikit info tentang duit Syiling lama 50sen yang pernah di keluarkan :

Senarai Tahun Keluaran & Mintage Duit 50 sen Parlimen:
1967 -15,000,000 pcs
1968 -12,000,000 pcs
1969 -2,000,000 pcs
1971 -8,403,563 pcs
1973 -50,134,655 pcs
1977 -17,719,888 pcs
1978 -11,033,439 pcs
1979 -5,361,146 pcs
1980 -15,911,367 pcs
1981 -22,969,297 pcs
1982 -20,584,998 pcs
1983 -11,560,300 pcs
1984 -10,193,478 pcs
1985 -7,115,162 pcs
1986 -8,193,478 pcs
1987 -7,696,117 pcs
1988 -26,788,183 pcs

Dengan info di atas , sekurang-kurangnya aku di antara 2 juta orang rakyat Malaysia  yang menyimpan Syiling 50sen Tahun 1969 di kira dari pengeluaran asal...
atau antara beberapa ribu orang.... agak membanggakan jugak la huhuhu....


2 comments:

Aisyah Nabila said...

Seronok kumpul syiling ni. Saya banyak kumpul syiling error dan keydates. Error popular doubled die....kita akan nampak imej berganda pada syiling.

md kamiron said...

mencari duit lama menyeronokan
jadi hobi