18/09/2014

Cable Car Langkawi, Kedah Darul Aman

Cable Car Langkawi 

1.      Terletak di Gunung Mat Cincang yang berketinggian 713 Meter dari aras laut, memang tinggi.  Mula di buka kepada umum pada tahun 2005. Mempunyai dua stetion perhentian. Panjangnya adalah 2.2 KM. 

2.      Harga teket baru semasa tarikh ini 18/9/2014 adalah RM20 Bagi orang dewasa tempatan , 30 untuk pelancong. kalau dulu harga tiket adalah 15 bagi org dewasa tempatan, tapi sekarang dan jadi RM20 mungkin sebab ada satu penambahan iaitu SkyDome , sebelum Naik Cable Car kita kena masuk Sky Dome dulu, memang best, walaupun duduk atas kerusi, hanya menonton screen besar di sekeliling, seolah2 kita berada di atas real Rolercoster .. nak tahu kena pergi cuba. 

Sky Dome





















3.      Honesly , aku bukanlah berani sangat dengan tempat-tempat yang tinggi, perasaan berdebar tu tetap berbuak-buak mengoncang dada, lebih2 lagi bila melihat perjalanan Cable Car ni nenuju non kepuncak Bukit yg berketinggian 700Meter. Belive or Not, this is firt time aku naik Cable Car ini setelah 2 kali percubaan. sekali tahun 2007, masa tu masa tak megizinkan, dan tahun lepas 2013 dengan femilly cuti sekolah pun Masa tak megizinkan sebab orang terlalu ramai. dan kali ini akhirnya aku sampai jugak dekat atas tu.




10/09/2014

Allah Selamat Sultan Mahkota

1.      Sejak kebelakanggan ini, nampak seperti agak kucar kacir sikit pemahaman tentang institusi di raja di negara dan negeri kita ni. walaupun negara kita mengamalkan system raja berpelembagaan.. tak tahu sebab apa, dan kenapa. Mungkin ni ada hubung kaitnya dengan lompat terajang dunia politik.

2.      Aku sebagai di antara berjuta rakyat Malaysia dan Negeri kedah, sedikit sebanyak keliru dengan beberapa perbahasan dan persoalan yang di timbulkan oleh sesetengah individu. Maklumlah sudah sekian lama aku di didik menghormati Payung Negara ini. 

3.      Berikut aku kongsikan maksud lirik lagu Negeri Kedah Darul Aman yang boleh di katakan aku nyanyikan pada setiap pagi sewaktu zaman sekolah dulu. dan aku hanya dan cuba huraikan apa yg aku faham. yang aku rasa di lubuk hati aku tentang lirik lagu negeri aku.. Lirikya hanya 4 Baris.

" Allah selamat Sultan Mahkota,
Berpanjanggan usia di atas tahta,
Memelihara ugama Nabi Kita,
Negeri kedah serata-rata, "

4.      Jelas lirik ini memohon doa untuk kesejahteraan Sultan, menjadi simbul sebagai penaung atau payung kepada negeri di bawah pemerintahannya. 

5.     Agama islam menjadi teras kepada Negeri dan sultanlah yang di beri tanggungjawab untuk memelihara Agama Islam di negeri ini. Di seluruh negeri dan negara. 

6.      Itulah peranan asas institusi di Raja. Bertanggungjawab memelihara negeri dan negara. Bagaimana mungkin kita nak menderhaka kepada mereka selagi mana mereka masih di jalan yang nyata memelihara apa yang di tinggalkan oleh nabi kita. 

7.      Aku dengan jelas menganggap biadap pada sesiapa saja yang ada cita-cita melihat Institusi di raja di negara ini berkubur. Ya aku bukan tuah, tetapi andai di usik.. di benteng hadapan aku menadah.

Laksa Kaw Ikan Sekoq Langkawi

1.      Baru-baru ni aku pergi jalan bercuti di pulau langkawi.. memang pernah degar dah nama laksa kaw ikan sekoq, kebetulan dah pergi sana nak cuba lah..


2.      BiLa dah dapat rasa, emm memang power beb.. kedai ni duduk sebelah airport Langkawi dan juga bersebelahan dengan laut di tepi jalan... sambil makan boleh tengok lah kapal terbang landing dan terbang dan juga keindahan pemandangan di laut, angin kuat di situ, tepi pantai lah katakan.

3.      Kalau anda sampai langkawi, jagan lupa pergi cari laksa kaw ikan sekoq ni.. Cuba try test tegok. terutamanya pengemar-pengemar laksa utara. pasti meleleh air liur.

4.      Aku yang bukan pengemar laksa puk kata laksa ni sedap. pemburu laksa apatah lagi.. kaw habis.. bukan nak promosi , tapi sebab betoi2 sempoi aku jadikan topic tulisan aku dalam blog ni. k bye


09/09/2014

Kedai Service Komputer dan Laptop Di Jitra, Kubang Pasu.

Kami menyediakan perhidmatan seperti berikut


  1. Format komputer dan Laptop Windows xp, 7, 8
  2. Install Software dan Program
  3. Menjual set PC Recond dengan Harga Badget
  4. Menukar Screen Laptop
  5. Menukar Chipset 
  Untuk pertanyaan Lanjut hubunggi No 019-546 3518 (Man)  Idaman Computer Centre.

019-5463518


Kedai kami di alamat no 45, Jalan Ibrahim, 06000 Jitra Kedah Darul Aman