08/05/2013

Boleh Tak Berkawan atau bekerjasama dengan Orang Kafir ?

Assalamualaikum... bertemu kembali di ruanggan Blog yang tak seberapa ini...

Coretan kali ini adalah berkisar tentang isu yang panas sebelum ini... maklum sajalah pilihan Raya ke 13 baru saja lepas... banyak lah isu-isu panas semasa kempen pilihan raya untuk memenagkan parti-parti yang bertanding... Dalam banyak-banyak isu yang keluar ada yang panas, suam dan Dingin... di sini dengan sedikit pengetahuan yang tak seberapa ini, saya nak menyentuh bab Golonggan-golonggan kafir. Bunyinya agak besar untuk di sentuh tetapi nak sentuh jugak lah... walaupun agak sedikit menyentuh bab Politik tetapi demi Aqidah Saya terpaksa dedah( pinjam tek line Tv Al hijrah kejap ) .

Kafir umumnya terbahagi kepada dua iaitu kafir Zimmi dan Kafir Harbi....

Kafir Harbi tak boleh kita tahalluf siasi, jadikan sebagai kawan atau bekerjasama, kafir zimmi boleh tolong.... simple jer kan nak faham.

Kafir Harbi adalah kafir yang menentang agama dan apabila mereka berkuasa mereka mengusir kamu dari tanah air... Yahudi adalah contoh kafir harbi yang terbaik utk kita lihat... Kafir Zimmi tidak sepegitu.... tetapi asal kafir Harbi adalah dari kafir zimmi. Kafir Zimmi boleh kita tolong kalau mereka minta tolong.

DAP, MIC, MCA, Gerakan, SUPP, PBS lihat pada ideology perjuanggan mereka.... adakah mereka perjuangkan hak sama rata agama termasuk agama islam... adakah mereka perjuangkan utk hapuskan agama islam sebagai agama Rasmi... kalau ya. kita kena tolak... dan tak boleh berkawan. itu ciri2 kafir Harbi.

"Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama kamu, dan mengeluarkan kamu dari negerimu, sesungguhnya Allah s. w. t. menyukai orang yang berlaku adil. Sesungguhnya, Allah hanya melarang kamu daripada menjadikan sebagai kawanmu, orang-orang yang memerangi kamu kerana agama dan mengusir kamu dari negerimu dan membantu orang lain untuk mengusirmu. Dan sesiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang yang zalim." (Surah al-Mumtahanah, ayat, 8 - 9).

Surah al-Mumtahanah, di atas menunjukan ayat 8 boleh berkawan mereka ini kafir Zimmi.... Pada ayat 9... Allah Larang berkawan.

Firman Allah, yang bermaksud: "Kecuali mereka yang kamu mengikat dengan perjanjian setia (dengannya) daripada orang musyrik, kemudian mereka tidak mencabuli perjanjian kamu itu sedikitpun, dan mereka tidak menolong seorang pun yang memusuhi kamu, maka sempurnakan kepada mereka perjanjian mereka sehingga (habis) tempohnya. Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertakwa." (Surah at-Taubah, ayat 4).

dalam contek negara malaysia sudah termatri perjanjian agama islam sebagai agama Rasmi. dan hak keistimewaan org melayu .... di malaysia bila sebut melayu mereka adalah beragama islam.... kita lihat kafir mana cuba-cuba mengusik perjanjian ini?

Saya tinggalkan tanya soal ini untuk sama-sama kita renung dan fikir perintah Allah Ini...
Wallahu 'alam...

No comments: