27/08/2013

Ratusan Respon Komen Mangsa Penipuan Internet

Pada 20 / 2 / 2011 Aku pernah kongsikan kisah penipuan internet... Boleh baca di sini... dan hingga sekarang masih ada respon yang baru aku terima yang turut sama menceritakan kisah di tipu dan hampir tertipu dengan sediket yang seolah-olah menggunakan modus operandi yang sama....

Di Sini aku kongsikan Komen dari Mangsa penipuan ...Sebahagian Komen Pada Tahun 2011

Admin Kl Taxi Aerocab said.. mereka juga menggunakan nama ini Latifah Ahmad.

February 28, 2011 at 5:18 AM 

Anonymous said...saya pun dah hampir terkena kalau tak terbaca posting ni... si penipu gunakan nama Hadiza binti Nasa.May 1, 2011 at 11:13 PM  

Romidzi b. Abd. Mutalib said...Gue pun sedang di klentong nampaknya, dgn nama Hadiza binti Nasa..May 14, 2011 at 5:00 PM 

zeck said...adoooiiii.... aku pon dah kena laaa... nasib baik x bayar semua... dia mintak USD2500 wooo....knape la aku x teringat nak cek dulu kat sini(blog).... hadooooiiii....kekasih gelapku.... huhu...May 28, 2011 at 2:16 AM 

siti rohaina said...saya pun kena tapi ini lelaki dr england kononya masuk islam ..tb2 nak bg hadiah banyak2..n bila tb hari hendak trma dia mnta byr 2500 sebab dilupa sign cek.Pihak yang dekat malaysia perempuan cina diminta masukan dalam akaun dia..say a masukan dlm 500 dia ckp xcukp..kes ini baru smlm jd..nsb baik sy baca blog ni sebab saya dh syak lain..perlu ke saya report polis.June 10, 2011 at 9:17 AM 

Anonymous said... jd,kt sini diaorang ni hantar dadah melalui courier ke atau nk ciluk duit kita je?June 12, 2011 at 12:10 PM   Rahman said... dalam kes ni, dorg cuma nak duit kita je...June 12, 2011 at 3:07 PM 

SMART said...gua pun dah hampir kena tipu kot..dgn nama Rosnani Rosni Zurin... ceritanya pun sama lebih kurang...dia hantar parcel dgn barangan berharga....kena bayar kat akaun agen kat sini 2,500 baru blh deliver barang... nasib gua check ngan kawan2 dan surf internet jumpa blog ni....dah sah la sindiket diorang ni....siap ada email confirmation lagi, sms no akaun bank CIMB....macam2 sekarang ni....Gue nak layang jer email diaorang tengok apa kesudahannya...hehehe..June 24, 2011 at 2:01 PM 

isma said...Saya pun dpt email yg serupa, tapi saya layan juga.. nama nak bayar duit xde la. Ada satu kes dia siap transferkan duit melalui money changer d Kota Kinabalu (ABDUL TAHMAN MONEY CHANGER) bila saya refer dgn officer BNM xde nama money changer tu. Selepas tu ada org yg bernama YATI AHMAD akan beritahu duit dah ada d money changer tersebut dan dia suruh masukkan RM5000 dlm akaun Muhammad Haniff staff dri BNM utk proses dokumentasi.July 23, 2011 at 11:02 PM 

isma said...Ada beberapa nama:-1. Yuslinda Mohamad 2. Zanifah Aziz 3. Nashrin Mira/ Haikal 4. Hadiza Bt Nasa 5. Sandra  6. Anis Amran Amin
Jadi kena berhati2 dgn nama ni July 23, 2011 at 11:07 PM

hafiz said... aku pun dah terkena dah... tp nasib baik aku dapat elak... br skjp td, ada org call aku sruh bayar kastam tax, sama lah rm2500, tp aku xpercayalah, sbbnya aku mmg xde duit.hahahaha tp td aku sms org tu, dan ckp aku akan bankin tghari ni, tp aku tipu jer... lantak diorng la nk tunggu duit aku tu... tapi korang rase, kne ke aku report polis? aku kesian kat kawan2 kita yang akan terjerat nanti. Tp aku nasihatkan pada semua, pegang prinsip ni' klo orng nak bagi hadiah, bermakna percuma, xperlu lah kita bayar lagi' klo kotak yang dia nk bg hadiah tu dah ada depan mata xpe lah, tp hati-hati, mana tau diorg letak dadah ker.. August 10, 2011 at 11:26 AM 


Komen pada tahun 2012

Anonymous said...bagi kes aku pulak terkena dengan seorang lelaki U.K..nama nye GREEN BENSON..agak licik juga cara dia menipu aku.. aku kenal mamat ni dalam tagged.. katanye ayah nye seorang yang kaya raya..so tak kisah la kaya ke tak..tapi aku nak ingat kan kat sini.. laki tu dalam tagged..masih lagi aktif menipu rakyat malaysia..apa yang buat aku yakin dia hantarkan airway bill courier berjumlah 14,00pound..berserta hadiah jeans 9helai,jam tangan,t-shirt 8 helai, tie 3 dan kasut 2pasang..dan dalam tu dia kasi 6000pound untuk santapan dia kat malaysia ni dengan aku..at first aku terkejut jugak lumayan giler kenal mamat ni.. so layan je.. bila dapat bill airway courier tu aku perhati demi perhati..memang something wrong..bila zoom je..dapat lihat ada perkataan berlapis-lapis..maksud nye dia tutup nama orang bawah dan paste nama aku dalam bill tu ..setiap inch aku perhatikan..kat situ dah timbul rasa tak sedap hati..check pulak track online barang yg dihantar tu tapi ''no found' dalam website www.epc.net23.net..aku rasa website ni pun mereka yg reka cipta.. kemudian tunggu 4 hari ada orang call..dari sabah..tapi aku rasa orang cina sabah yang bercakap..perempuan.. dia cakap kamu dikenakan denda sebab menyalahi undang-undang menghantar barang berserta duit tunai ..kalau kamu mahu ambil barang la..kalau tak nak kira burn je.. lepas dari situ aku baca blog ni.. terus keyakinan aku makin kuat..memang sindiket penipuan yg aku terlayan.. kalau dah dari awal tak sedap hati tu.. memang betul la kata hati tu..guys jangan terpedaya lagi.. mostly ramai dari U.K..hati2x..January 9, 2012 at 9:28 PM 

Anonymous said...aku terkena ngan SAMEERA ABDUL RAHMAN plak...haram jadah punya betina...ni nk report pun, cm ne n kpd .?? sindiket2 ni haram betul ler...January 18, 2012 at 2:41 PM 

HADZRI said...Aku sedang tunggu parcel si Meera Rahman nih ... haha ... syok gak layan game cam ni... biarkan diorang buang masa, buang duit call aku ... haha aku ok je ...nak duit aku haha malammm sikit, duit pun takdo ... ekeke ..March 5, 2012 at 8:14 AM 

Anonymous said...saya juga sudah mendapatkan pesan dari becky anderson.....wow...terima kasih ya...blog ini sungguh membantu sekali,dijanjikan hadiah dan mengirimkan parcel pula....ha..ha...dasar penipu....March 7, 2012 at 11:12 PM 

ilmu azam said... ada jga yg konon dari kastam malaysia..guna nama saleena syed aziz. yg pling tak leh blah..dari unit collection department. dh unit ada department plak..hahaha..tpi tulah..aku ada smua mklumatnya..nmbor telepon,nmbor akaun maybank dia..dgn smua tu sbnrnya bleh track alamat dia, tpi msalhnya..takder sapa yg sudi kjasama..takder ker abg2,kakak yg polis,kja bank,kja kat telco yg bleh tulung... March 8, 2012 at 8:43 AM 

Anonymous said......hahahha..seronok seronok..rasanya gua pun sedang dipancing..gua layan..tengok sampai mana..dia nak beri hadiah..hahhaha..tunggu sampai mana permainannya..betul ke dak....nak tanya kawan2 yg jugak sedang dipancing..ada tak mereka beri address mereka?..tunggulah nanti apa kesudahannya..kalau mintak duit..emm..boleh..duit daun pisang..duit zaman jepun...hahhahha  March 10, 2012 at 4:08 PM 

Anonymous said...Adeh...Rasa curiga yg keterlaluan membawa aku kesini...Terima kasih la pasal share info ni...my parcel dah sampai armsterdam...Hahahaha..syukran syukran...March 19, 2012 at 10:38 PM 

Anonymous said...cam sam jer kes ngn aku ni,hahahaha..sib baik aku lum byar lgMarch 26, 2012 at 9:05 PM 

miesha8042 said...aku pn sket kona la,huhuhuhu March 26, 2012 at 9:10 PM 
B19 83NO

said...thank you for your information, I'm from Indonesia, and she also send me message as Becky Anderson from London, UK, she work at HP. be careful April 13, 2012 at 12:34 AM 

Unknown said...Assalamualaikum, saya pun dh kena sebenarnya...Alhamdulillah nasib baiklah x banyak yg saya keluarkan tapi melibatkan jumlah wang yg dpt sy gunakan untuk membayar instalment kereta, rumah sewa dan bayar loan2 lain serta untuk belanja saya sekeluarga selama sebulan. Dia menggunakan nama Anis Abdul Razak kononnya seorang yg berasal dr Sabah. Bapanya org sabah & ibunya orang England.Lepas dlm tempoh seminggu lebih dia akan menggunakan hadiah utk menandakan tanda cinta. Track tu nampak macam real tapi alhamdulillah masa sy attend komvo di KL tempoh hari saya 3 mlm tidak tidur siasat kesahihan dan saya nampak ia memang palsu. Sampai sekarang saya masih berhubung dengan mereka dan cuba untuk mendapatkan sebahagian dr duit yg telah dibayar kepada manusia laknat itu. DIa menggunakan Skype bagi tujuan ini. Sila Berhati-hati dalam soal ini. Ini pengalaman saya sendiri. Alhadulillah Allah menunjukkan jalan kepada kita umatnya agar tidak tertipu lebih jauh lagi. Saya akan menghuraikan teknik mereka tidak lama lagi kerana saya mahu membongkar sendiket ini dan membantu pihak Polis Malaysia & Polis Interpol dalam menjejak mereka ini. Mereka memaksa dgn cara lembut...Selamat berjumpa lagi...Wassalam April 28, 2012 at 10:29 AM 

zulkarnain said... Saya pun hampir terkena.. Nama syarifah melati mohd nor konon dari uk.. gambar pakai tudung labuh.. konon nak cari saudara ayah yang tinggal di penang.. nak datang malaysia tapi nak post dulu personal item dia pakai diplomatic service kononya.. dia mintak alamat saya tak bagi sebab dah syak bukan-bukan tapi ayat memang bagus supaya dekat dengan Allah la. Jaga hubungan la. jgn sampai ikut hawa nafsu tapi semuanya bohong July 5, 2012 at 3:43 PM 

Sampai sekarang Entry ini masih menerima respon Mangsa kes penipuan yang sudah dan hampir tertipu. menunjukan sendiket ini belum berhenti...
Komen Tahun 2013.


rozie said..  Aku pun penah hampir terkena dengan jenayah sindiket parcel ni. Konon nak bagi hadiah. Mamat tu nama Mr. Mike Janey Lucas..aku pelik bg hadiah byk sgt. apa ke jadah..aku pun google n terjumpa modus operandi yg sama. sah bende tu sindiket. semoga polis berjaya memberkas mereka..January 14, 2013 at 3:54 PM

Faridahanom Hamdan said...Saya pun terkena juga. Saya tak minta di beri hadiah. Dia minta saya bayar dm RM 2000 sebagai upah penghantaran. Saya teringat kisah penipuan ini. Allah telah membantu saya. Saya tidak akan menerima parcel ini. Saya pun akan buat alasan utk delay pembayaran ini.March 9, 2013 at 11:39 AM 

rhairul said...Sofia b atau nurul ade info?i terkena mangkuk dua ekor ni.boleh detect sbb ada no akaun tp xtau nak buat mcmmn.report polis or ambil tindakan sendiri? April 18, 2013 at 11:23 PM 

Anonymous said... nahhh...i pon bru terkena..JUST NOW!!hahaha..mula2 happy gak..tp at last bagai tersedar dr lamunan...i trus chex,,,tup2 kua hah blog ni...well i kne kt tagged...nama dea Hary David..hahaha...mmg terbaik la gift yg dea bagi...samsung tab 10.1...samsung note pink...coach sling bag...siap kasi 5000 pounds...gilak!!klu x kuat iman...mau percaya abes..hahaha..tapi nasib baik la..hahha,.nda sabar ni mau tggu org yg mahu call tu..bia dea kasi tau kata office dea di sabah...boleh juga i dtg melawat.. :P June 30, 2013 at 1:21 AM 

Emy Roslan said...the latest one is "fatima hassan"kalau call memang real perempuan .hahaha .macam yal .July 17, 2013 at 2:48 AM 

Roxi.. said...Saya nk cerita juga.saya kenal sorg mamat dr england.prnh dtg Malaysia.hdpi masalah..so saya prnh tlg.skrg dh balik sana.dia kata nk byr balik duit saya n bg duit lbh lg dlm usd.ttpmasalahnya dia kata bila bungksn smpi saya kena byr RM 1500.betul ke..dn dia kata dia cuba byr kos di sana ttp mrk x nk dn dia kata saya yg kena byr.betul ke...tlg bg pndgn sikit...rasany klu org antr brg kita terima n x pyh byr apa2 kn..saya plk dh terbagi almt..July 25, 2013 at 3:07 PM 

Kayosie Watanabe said...Sorry guy. Lmbt dpt info. Lambat tengok blog ni. Kes terbaru saya kena. Duit hbs byr segala kos. Any suggestion guy. Kalau repot polis, polis bertindak ke. Nama samaran terbaru sindiket ni ialah Kelly Ahmad August 5, 2013 at 3:55 PM 

Anonymous said...saya pun pernah tertipu hilang RM25oo.00pasal to gift la tu..nama dia di fb James Darlington. Lepas tu dengan Peter Brown, Mic Dha, Thomas, dan lain-lain tapi asal berkaitan dgn duit, saya 'no'. Satu saya observe profile mereka, selalu gambar je, 'hide' friends and never share. Sekarang saya sengaja layan sahaja tipu diaorang ni..August 12, 2013 at 7:19 PM 

Anonymous said...Di nasihatkan lapor polis agar bahagian IT jenaya boleh jalankan tugas mereka sebelum ramai lagi kawan2 seperti cik terkena..August 16, 2013 at 9:09 AM 

Anonymous said...salam. saya dah terkena dengan mat salleh. saya dah pun bank in rm 1500 ke pegawai kastam (kononnya).August 22, 2013 at 2:57 PM 

diana said...saya pun dapat ayat lebih kurang dengan mangsa....baru semalam pm sy nk bagi mcm2...siap bg track number..tapi nk check xdapat...kata ingin menjadi saudara saya..xpasti la ini penipuan atau x..tapi yang pasti perlu berhati2... nick FB terbaru Zamri Abdullah.. dia kata dia berasal dari sabah..dan bekerja di england...tunggang terbalik jgak bahasa melayu yang dia send kat saya..kiter tunggu dan lihat ape rancangan seterusnya jika ini penipuan..thanks kerana shares blog ini.. August 22, 2013 at 6:01 PM 

Sedikit perkongsian.... sebagai info.... 

28 comments:

Anonymous said...

Seorg wanita dari England katanya dia berasal dari Sabah tp dibesarkan di England namanya Norizan Zuraidah Katanya dia belum pernah balik ke Malaysia dan teringin nk balik kesini melihat sendiri.. Dia kata dia dah htr gift memamui Courier siap dgn nombor tracking tp xleh track pun dlmnya ada laptop, jam emas, baju jersey dan wang £100,000 pound. £40,000 utk beli rumah, 60,000 pound utk buat pelaburan atau project dgn sy. sebhg lagi suruh sy book hotel 5 star utk dia. Dia cakap dia nk datngke Malaysia jumpa saya.
Apa harus sauay buat...? Tolong nasihat.

Nicole Alyssa said...

Assalam...

betul ke ni Grimsby delivery nyer website??

http://grimsby.page.tl/

Anonymous said...

kes ni xabih lagi....saya baru je kenl dgn dua mat salleh seorg nama dia terry duda anak 1.39 thun,berasal dri kilmanorck. bljr kat oxford keje akauntan di altlanta oil (sya selidik sykt ni ada la plak).yg ini dia nk bgi duit kt sya suruh sya bawa ank2 pegi bercuti di UK.sbb sya kata sya xmpu,gaji sya kecil.dia bru upload gmbr dia pegi ke turki,nampak mmg btl ,ada juga gmbr diambil di istana Edigburn.muka sama dgn wajah dia kt profil FB.ayat-ayat cinta dia mmg power ,boleh cair.tpi yg myakinkan sya ialah gmbr terbaru dia menjukkan dia mmg btl2 terry..cuma yg megherankn sya kwn2 di tagg semua india msia d ada 1-2 org shj wanita melayu.
yg kedua namanya austin gerard.39 thun ,bujang plak yg ni.berasal dri whitshler canada..muka mat salleh ala2 itali gitu.bhsa inggeris dia mcm xbgus je.knl bru 2 mggu dh nk bgi hadiah perfume,hangbag ,jeweller,rose flowers sbg tnda pershbtn katanya.dia suh sendkn alamat .sya xbgi pon,sya direct dgn dia saya rasa kamu anggota sindiket penipuan..dia bls dia tdk pernah fikir begitu..tup..tup terus syap.yg si terry ni tak tahulah sya nk tgok dia ni bohong atau tak.smbil2 tu boleh sya kena2 kan dia.tpi dia ni ckp mcm bgus je bnyi dia.semua bnda dia tahu.plg eksen .gaji di negara kamu adalah sgt rendah knp sya perlu minta wang dari wanita dri ngara kamu.saya akn beri wang jika itu yg kamu mahu...sy bkn jenis org yg mnta wang.whateverlah...janji kita jgn terpedaya..terutaman dgn ayt2 cinta mereka.

Anonymous said...

Hati2 dgn Ppuan ni nama fatimah bt Othman..kononnya Dari agensi pengurusan parcel antarabangsa..no phone 016-2352657...Ppuan ni penipu...

Rozalia Rajali said...

ok... rupanya benda ni dah lama...saya baru dapat selasa lepas... dah tau2 lah tipu... saja nak gugel tengok pasal penipuan ni... fuhhh... berlambak rupanya... thanks ya penulis blog...

Anonymous said...

Asslamualakum..setelah baca blog ini sah le saya dah tertipu...besok raya saya dah TERBAGI DUIT RAYA KAT DIA ORANG SEBANYAK RM 3000.00 kerana bayar parcel yang mengandungi hadiah...modus operandi yang sama, sekarang dia orang minta saya bayar rm 9500 sehingga minta saya pinjam sana sini untuk release barang....pada mulanya saya TERPERCAYA...bila mereka meminta saya membuat pembayaran kastam melalui akaun yang sama saya mula syak...kenapa tak guna akaun jabatan kastam dan nama syarikat penghantaran...saya ini betul kes terbaru terjadi semalam 15/7/2015....dia menggunakan nama JAON BARRY dari UK dan di sini seorang wanita india yang berada di pihak penghantaran dan akaun bank menggunakan maybank atas nama sharmila rahayu...

Unknown said...

Aku sudah membayar 5500 barang tersangkut di kastam sabah.sampai sekarang barang belum dikirim lagi.barang dibawa dari UK semasa permeriksaan kastam terdapat wang tunai. Kena bayar 2000 konon, beberapa kali bank in tetapi tidak juga barang dikirim

Unknown said...

Saya sekarang lagi menunggu untuk pembayaran terakhir, saya kata tidak ada duit.tetapi kalau tidak ada bank in saja berapa yang ada.pabila saya meminta gambar dia untuk pengecaman dia marah pula.diantara 3 gambar diberi semua nya berbeza mungkin gambar orang lain agak nya.disepanjang 4 bulan dia berkata manis cinta dan ingin berkahwin dengan ku dan tinggal di Malaysia Bila mahu ke Malaysia dia kata tunggu.

iman Rinhane said...

Salam..saya hmpir tkena juga..cara yg sama,konon nk bg gift..tp saya x layan..yg bestnya siap tnya gaji saya brapa..alhamdulilah,kwan saya dikastam,check x ada pun parcel..siap mtak rm 2700,untuk byr kastam msia sblum brg dpt dihntar ke rumah

junaharoko aziz said...

Ha bru2 ni ak pun trkena gak..bru bpe jam lpas..hri ahad ni..Cuba korg byangkan ad ke penghantran hri ahad? Ha-ha lol..ak pnye mnggelabah masa die ckap kne byar rm1,800 .. Ak snggup kol org tua ak smta2 nak pnjam duit..tpi hrapan la an..diorg xbgi..tme tu ak mnggelabah plus serabut..pkir dlm pale otak ak..mne nk dpt duit ha..pas tu ak ckp kt org tu.. I'm sorry.. If u want me to pay.. Let it the parcel arrived to me first..and I will pay.. Pale otak da serabot da ni.. Ak fikir msak2 tarik nafas dlm2..trfkir plak dlm pale otak ak..ak try la search sindiket penipuan parcel kt Google..alhmdulillah..page ni, korg yg wat page ni, yg komen page ni..korg mmng the best..lu org mmng rare ar mat..nsib baik stu sen xkluar..bru kite dpt bljar erti hdup yg sbenar kan..hahahah ..rezeki tak dtg bergolek mcm tu je..mesti mau kne ad usaha Dan titik peluh..lol..hampir2..thanks mat2 skalian..der2..sister2..nma yg tipu ak tu SAMEERA SITI DAUD, AGE 29, ayt smua lbih kurag sama nn korg smua..ak da syak dri awl sbnanye..sbb bile ak tnye lain die jwap lain..lgi stu mcg pun blas Shari skli..n one more be most important yg wt ak plik..bhasa die tulis mmng ayat penuh..xpenah2 ak cht nn org luar ayt penuh smua..ha-ha..kt situ ak da syak..cuma x smpai kesini je.. Smpai la ak jmpa page ni..thanks all..meyh cemolot skali...hahaha..muntah darah..lol..

Anonymous said...

Nk kongsi cerita aku setelah 1 tahun di pendam.Daniel Max dari USA aku kenal melalui dating website Zorpia.mula2 kenalan biasa.selepas 3 bulan..dia kata dia jatuh cinta kt aku...aku di lamun cinta yg x pernah aku rasa sblm ini.Mamat ni sgt brbeza brbnding mamat2 yg aku jumpa sblm ini.dia sngt memuja aku.satu hari dia decided nk dtg malaysia jumpa aku.aku setujulah..maklumlah org di buai cinta...mamat ni dtg dgn anak tunggal dia namanya Jammy.sblm dia dtg dia minta aku teman dia utk cari alatan binaan yg beeharga 100k di sekitar KL.katanya lg..jk alat itu x ada di msia..dia akn brgerak ke australia..aku ada minta salinan tiket flight .dia janji nk bagi to sb masa suntuk katanya x smpt.
17 ogos 2014 dia tiba di klia dgn anak dia.sepatutnya hari tu aku sambut dia di eport..tp aku ada meeting pnting.jadi aku janji jumpa dia keesokkan harinya..aku dpt call dri dia menggunakn nombor usa mengatakan dia dn anknya dah tiba di klia dn dia cuba dptkn simcard baru nombor malaysia utk brhubung dgn aku.aku sgt happy.2 jam kemudian..aku dpt call drp pompuan namanya norizan wahid yg mengaku pegawai imigresen klia.dia ckp mamat tu kena thn dgn ank dia sb bawa duit jutaan ringgit yg x didaftarkan..pompuan tu ckp jk aku bank in duit 9k dia boleh slow talk dgn officer atasan lepskn mamat dn anok dio ni...aku panic sb aku x pernah ada knowlwdge ttg romance scam dn sebrg penipuan.aku ni kira naive sikit bab2 ict ni.
aku minta nk ckp dgn daniel.pompuan tu kata dio sdg di soalsiasat.laptop dio jugak sdh di rampas..ank dia jammy sdg meraung nangis di bilik tahanan.
then..aku minta ckp dgn jammy..dia bg tapi ambik masa lama jugak nk pass tel tu..pstu aku ckp dgn jammy..budk tu nangis minta aku tolong bapanya.
kelemahan aku ialah dgn budak2.daniel sgt tahu aku suka budak2..jadi drpd awal kenalan lg dia byk bicara psl ank dia..aku dah jatuh syg kt ank dia wpun x pernah jumpa.
ringkasnya aku bank in duit 9k ke alaun pompuan im8gresen tu.
Sejam kemydian pompuan tu call aku duit tu x cukup sb daniel bawa cash yg byk..dia minta aku bank in lg 16k..aku dah mula cuak.sms terakhir aku terima..im8greden dah bawa dia ke lokap sb gagal byr denda.
aku tutup hp.3 hari kemudian aku buka ym tmpt aku selalu dok chat..mamat online..terkejut jgk aku..ingatkn dia dok dlm jail.mcmana blh onlnine?..aku mesej dia..dia ckp dia dn anknya dh kembali ke usa setelah dia jual bracelet..necklace..watch dan ring utk top up rasuah imigresen klia..katanya lagi..duit dia yg jutaan tu telah di ramps olh imigresen dn di masukkn kedlm security bank.duit itu boleh di keluarkn kembali jk ada rakyat tmptn yg ambilnya.

Sambung lain kali.letih.

Anonymous said...

Saya sudah bayar hampir 15k tetapi barang tidak dikirim kirim juga, bermula October 2015 sampai sekarang. Tetapi minah salleh tu kata nak datang bulan depan biar dia sendiri ambil barang tu kat kastam sabah. Disepanjang percintaan dia memang baik tetapi time gaji dia minta transfer ke kastam sabah itu.percaya atau tidak saya hampir gila kerana hubungan sudah terlalu jauh. Sekarang perempuan pun pandai menipu konon asal dari London. Tetapi mereka juga ada rakan disini yg berkerjasama.

Anonymous said...

Lepas tu dapat balik tak duit tu?

Faizan Ayuni said...

Saya baru lagi terlibat dengan jenayah SCAM ni.. Saya kenal laki ni di satu laman mencari jodoh. Konon umur dah lanjut nak cari calon isteri yang boleh terima dirinya seadanya. Bekerja sebagai Offshore travelling merata dunia. Dia punya biodata memang gempak konon anak tunggal dan anak yatim piatu. 10 tahun bekerja di oversea. Kami selalu berhubung melalui email yg dipenuhi dengan ayat-ayat bombastik.. Sape yg tak terpikatkan.selalu telefon saya dari UK n then Amerika. Tempoh 7 bulan perkenan tup-tup dia nak pulang ke Malaysia. Konon ingin melanjutkn perhubungan kami. Dia merupakan org Selangor Melayu. Siap attach booking flight dan boking hotel pada saya. Jumaat lepas dia bgtau dah tiba di Klia dan menghadapi masalah luggage. Konon dia bawa cash banyak dlm USD dan ditahan Kastam. Tapi bila saya telefon Kastam diorg bgtau tiada operasi dan tangkapan dibuat od hari tersebut.. So ape maknanya?? No Malaysia yg dia pakai sudah di off sampai skrg.. Mintak tolong kawan untuk check number tu sekarang last digunakan di New Jersey..
Maknanya dia still kat Amerika dan bukannya di Malaysia.. Bijak2.. Dia ckp ditahan Kastam dan kena byr 5k untuk release dari Kastam. Bila saya nak turun.Klia dia tak bagi maybe sebab dia takut bila dgr saya bgtau saya ade kawan Kastam kat Klia.. Sekarang number Amerika dia still digunakan mencari mangsa.... Nasib saya tak bagi duit...

Anonymous said...

Wow hebat dunia ni..baru baca blog..terima kasih penulisnya

Anonymous said...

Anonymous...

I hampir terkena dengan sindiket penipuan minggu ni. Dia add I kat FB.lama jugak i nak approve tapi disebabkan nak ada kawan dari negara lain kononnyer so approvelah.once approve dia terus pm i kat fb.tapi sebelum tu dah nampak peliknyer dia langsung hide friends and photo kat fb.muka nampak handsome even dah umur 46 tahun.guna nama Edward Manuel dari UK. Kerja as a director company,duda and nak cari teman. so...bermulalah ayat romantis dia.memang cair and hebat kalau nak dibandingkan dengan ayat lelaki melayu and muda.haha..after dua hari kenal terus dah nak hantar hadiah(iphone6,tab,ipad,....)kat situ dah pelik..i mule2 refuse nak ambik sebb xpernah jumpe nak bg hadiah mcm tu.Gila!!tapi i ikutkn jer rentak dia..in the same time i cube google nama dia..company dia keje tapi haram takda.again..i dah bertambah syak.next, dari hari penghantaran sampailah hari sampai kat msia dia beria2 and mcm tahu seglanyer bila akan sampai.siap bgtau i kena byr once parcel sampai ke msia..so i suspect bnd ni dah dirancang.i dapat call dari one girl nama dia siti and suruh i byr RM 3400 if nak parcel tu (no phone 01112..).sama jer harga dgn brg2 dia nak bg tu gamaknyer..i terkejut and cara dia ckp xnmpk lngsung mcm customer service courier company.(Courier co tu nama dia Atlas/Western Atlas Courier).hari parcel sampai dia tbe2 bgtau ada duit 15000USD dlm envelope parcel tu..lagilah i terkejut.dia ckp sbgai tanda sayang and care..huhuh..seronok kalau hari2 mcm tu. hati i terdetik utk nak call HQ courier ni kat msia and mmg xada..yg ada cume kes2 penipuan ni..dia call i kat whatsup i xangkat..but i decide to block everything about him..sgt bahaya..so be careful...kenapalah sgt sng dorang nak dapat duit yer..mudah2an jauh dr segala bahaya.

zulkafli mat daud said...

ada yg kenal venus hammed tak...from uk jugak katanya...dah pun send gift kat kwn...now sangkut kat klia...
ada duit 25k pound sterlimg....ada agent call ckp kena byr tax dan vat 3500 utk urusan kastam...pertama agent ckp kena settle cepat sbb takut nanti flight dia terlps utk blik uk....kwn ckp xde duit nk settlekan sal tu...disruh pula buat shark loan utk bgi kat dia....la ni ngah deal ngan kastam....bleh plak dia ckp dia bleh stay sampai esok...sruh bank in dlu byk mana yg ada...utk release je brg tu dri kastam...lps tu dia sendiri akn hantar pd kwn....kwn sruh dia kauntim la ngan kastam..byr je la dlu pakai duit u...since i dah dpt btg tu...bleh la i byr balik costnya....kira nk amik duit yg dihantarkan la utk byr dia balik..dia kata nk try dia punya best utk tlong....so now ngah tunggu game dia nk main camana lg....hihihi

alshar syzeanez said...

penipuan ni still lagi ON, anak buah aq yg umur 19thun tny aq spacewayexpress, nak bg laptop, ip6s, duit 100pounds, tshirt 9helai. anak buah aq ni confidnt ckp sugarmumy nk bgi kenal bgtu-bgtu. aku tny dia lgi pernh jmp tk. kta ny x, org sbah tu pompuan.. hrmm sah, nsib jenis aq yg suka nak tau byk benda. google shipment tu mmng tipu! google lgi jmp blog ni. sbb byk sngt org dpt email, knl dri fb, pastu mjlh3 kn prnh kuar episod scammer ni. nasib x jdi apa2x... mn lh nk dpt duit senang2x.. aq nk belasah anak buah aq benggong 1ni.

Anonymous said...

Hampir sama cara penipuan yang saya lalui baru-baru ini..dlm 3 minggu lepas..nasib baik saya berterus terang dengan suami saya dan dia sedarkan saya..berkemungkinan saya sedang ditipu...dia suruh saya tutup hp dan jgn terima sebarang panggilan...jgn ada perasaan simpati...dan memang nyata penipuan berlaku..orang itu mengaku sebagai Charles Adam seorang Civil Engineer di England...Sikit jadi Bodoh...berhati-hatilah kita.

Anonymous said...

salam apakah sme,yg ngah alami skrg nie,nme fb die Tiwuk dari setya Asih.. ckp dri aceh,tpi mnetap di london,pn telah wang kpda sy.. tpi sy ad trma pgglan dri kL,sorg prempuan brnama azura, yg mnyatakan sy perlu mjlaskan byaran 3500, utk bg mndapatkan parcel yg dikrim oleh Tiwuk dari setya Asih,die cll pkai no nie 0108824802

Raha said...

Saya ade share info pasal scam ni ..kisah ni terjadi pada 6/7/2016, Mohon sape yang bace , boleh la share pasl info ni dengan kengkawan, sebab mase post ni ditulis sempat tengok dia ade berkawan dengan salah seorang rakan perempuan FB, cuma tak sempat nak klik siapa sbb FB dah kena block dengan si Fake ni..
http://cekodokraha.blogspot.my/2016/07/scam-love-teknik-licik-lelaki-gagal.html

hamba allah muka bumi said...

latest sy baru lesap 7500..ya allah sy dah ditipu...baru jumpa bloq ni apa perlu sy buat ni

yong nasharah said...

terima kasih jumpa blog ni. Baru je dpt panggilan dari kastam minta 2k nk releace parcel..tp aku tk percaya...siap maki kt fon perempuan tu. Syukur berjaga2.

Rohanisah Sahari said...

Saya pun Ada try layan Mamat Dr UK... Nak Bg special gift Yg lumayan gaklah... Brg tu dah Sampai d Malaysia semalam... Tp sangkut di kastam jugak... Tok released kena byr rm5000 lebih.. Bila mintak no pegawai kastam.. Terus Dia cakap Nak Tarik diri dr urusan kastam..nama persona agent Yg call saya nurulfikah.. No. Seperti d bawah.. pada 19/09 13:02hr +601136063597...so berhati2lah.. Mujur saya Dh Ada knowledge dlm kes ni...

Jpph Bangi said...

bole tau die gune name ape ye?tq

Anonymous said...

Sy tlh kerugian sebnyk RM12,200. Menyesal pon tiada guna duit bkn boleh dpt balek, hanya pengajaran yg dpt jgn mudah terpedaya.

Anonymous said...

Uishhh..bnyk oo kes penipuan sindiket ni rupanye,aku pn nyaris2 kna...knai kt fb..bila approve trus pm,one day dia ckp dia nk pegi meeting,utk post new manager..n best workers.pastu chat blk ckp dia dh success dpt post tu,n sbg balasan dia nk bg hadiah n duit 20k usd.siap anto consignment note parcel lgiii..sy trace no kt note tu,"no result found"..sy tnye dia nape jd cmtu,dia ckp,dorg ade special link utk track..pelikk,normally kalo dh ade kt malaysia,sure laa dh register..tp ni lgsg xde..segala jenis courier sy try trace,xdpt gak.sy sedar sy ditipu bila suami gtau xkn laa ade manusia yg simply nk bg duit puluh k cm gtu..then sy review kt google,jmpe blog kes2 penipuan ni..huh!!!nsb bek..kalo x,hilang 3500.

Wanitasabah said...

Sy rasa sy pun dh trkena. Llk ni request friend d fb mula2 sy x lyn tp sbb muka cam kenal sy pn accept friend. Nama fb Harris Rayzal. Asal kk, sbh. Mak asal johor. Dbesarkn d usa thn 1980 pindah UK. Kerja jurutera arkitek. Duda ank satu. Sblm ni ada jg llk dr oversea nk kenaln tp sy tak prnh lyn.
Sy tgk fb dia mmg ada gmbr dia 4 kpg pastu d gmbr ada 2 prmpuan malaysia yg comment. Ayt dia mmg power. Memuji kita melambung2 kononnya trpikat dgn prsonaliti sy. Dlm duk lyn tu mmg syak mcm2 tp bila dia post pd sy gmbr ank dia dan mak dia sy terus prcaya dia mmg jujur nk kenal ngan sy. Pastu minta no.fon utk chat d whatsapp. Mulanya sy x bg tp sbb prcaya tgk gmbr mak n ank dia sy trbagi jg no.fon sy.
Kami berchat d whatsapp. Dr kata2nya dan gmbr dia sy yakin dia nk kwn dgn jujur. Pastu dia kata nk dtg malaysia sbb dia nk dptkn kontrak dgn Kem. Kerja Raya. Dia dtg Malaysia, dia hubungi sy guna no. +60 11 2884 8520. Katanya dia beli no. Fon tu d airport. Lps present seminar d KKR dia bg sy gmbr certificate of payment menyatakn dia brjaya dpt kontrak tu. Tp sy tgk sijil tu mcm pelik je dgn salah ejaan lg. Brmulalh episod dia minta duit dr sy kononnya dia tak cukup duit utk byr tax. Dia sdh guna max kredit kad dia tp msh x cukup. Dia minta rm6k sy ckp sy takde byk tu. Then dia kata RM 3 k pun blh. Dia akn minta mak masukkn duit dlm akaun dy. sisp minta swift code lg. sy pun bg le. Pastu tu dia msj sy lg katanya duit tu x cukup jd dia x dpt ambil cek dia. Kerana kesian sy masukkn lg rm2k. Oh ye duit tu dia minta bank in dlm akaun CIMB llk India nama Ragu Varan a/l Changaran. Sy tanya dia siapa Llk india tu dia kata pegawai d Kem. Kerja Raya. Dlm duk nk bg duit tu mmg saya x sedap hati sbb prnh dgr kes begini tp sbb katanya begitu meyakinkn sy pun trpedaya...astaghfirullah.... bodohnya sy ni.
Esoknya dia kata sdh dpt cek dia dlm USD 12 juta lbh. Sy suruh dia tunjuk.. dia bg gmbr cek tu. Skali lg pelik sbb ada ejaan salah lg. sy gtau dia yg dia tu cuba main2 dgn sy. Dia call sy dgn yakin dia kata ini itu yg begitu meyakinkn sy. Sy ada jg tanya RHBBank ttg cek tu sbb rasa pelik. Pegawai RHB tu kata lbh baik jgnnpercaya. Sy pun stop situ. Takkn bg duit pd dia. Dia call sy bgtau cek tu tak blh ditunaikn sbb kena buka akaun dulu. Bank caj dia RM5k. Sy kata sy betul2 tiada duit. Dia buat sedih dgn kata yg merayu dan brsalah. Dia ckp klu dia xde duit tu dia x blh dtg jumpa sy.. akhirnya sy trmakan dgn kata2nya sbb dia bg gmbr dia kat Malaysia. Sy bank in lg duit RM 3k. Lps tu br sy trfikir utk cari kes mcm tu d internet dan sy jumpa blog ini. Betul2 sy yakin sy sdh tertipu...RM8,000. Sy betul2 menyesal dgn kebodohan sndiri..