Ketupat Daun Buluh Ketupat Pulut Daun Buluh |
Ketupat daun buluh sudah tak asing lagi sesetengah tempat di negeri Kedah Darul Aman selain ketupat Palas. Kedua-duanya mengunakan bahan asas Pulut yang sama kecuali daun.
Di Sebelah utara selalunya ketupat Pulut menggunakan beras Pulut Susu, sebab rasanya lebih enak dan lembut selain lebih berlemak.
Ketupat pulut daun buluh mungkin agak kurang terkenal di negeri-negeri di bahagian selatan tanah air tapi boleh di katakan di kenali ramai di bahagian utara tanah air. Kaum Cina utara juga gemar membuat ketupat dauh buluh ni.
Jenis Daun buluh yang di gunakan adalah jenis dauh yang besar dan lebar. Tak semua daun buluh yang mempunyai ciri-ciri itu, ada baka pokok buluh yang mempunyai daun yang besar dan lebar, membolehkan pulut mudah di balut dan di ikat.
Memandangkan di negeri bahagian Utara seperti Negeri Kedah terutamanya, Pokok buluh memang banyak dan tak susah mencari daun buluh yang sesuai untuk buat ketupat daun buluh.
Saya tak hairan kalau ada sesetengah orang baru pertama kali dengan nama Ketupat Pulut Daun Buluh ini. kecuali dia ada kenalan orang Kedah.
Dan cara makan tak perlulah di jelaskan lagi, apatah lagi kalau di hidangkan dengan Rendang Daging, ayam atau serunding ayam dan daging.
Keenakannya banyak bergentung kepada si tuan masak, Air tangan dan pengalaman memainkan peranan penting dalam menentukan keenakan ketupat yang di masak.
Resepi masak tetupat adalah telalu mudah iaitu :
Pulut Susu
Santan Kelapa + Air ( Sama Banyak dengan sukatan Pulut untuk masakan pertama)
Daun Pandan ( 5 helai )
Garam (Secukup Rasa )
Gula ( Secukup rasa )
Bahan Utama |
Kalau ada sapa-sapa yang ingin mencuba rasa Ketupat Pulut Dauh Buluh tapi malas nak buat sendiri atau masak sendiri?
Baca Juga :
Comments