26/05/2015

Kes Penipuan Internet

1.      Aku pernah menulis tentang masalah ini pada 5 tahun yang lepas. Apa yang aku lihat begitu ramai yang respon sehingga hari ini. Ini menunjukkan penipuan yang aku tulis 5 tahun yang lepas masih begerak aktif sehingga ke hari ini. Kepada yang nak lihat entry tersebut boleh lihat di sini.

2.       Dalam Ratusan comment aku di buat di dalam post entry tersebut bermacam-macam masalah yang aku baca. Malah ada yang sudah terpedaya dan ramai yang terselamat. Boleh di katakan mondus operandinya semuanya seakan sama iaitu menjerat mangsa melalui ayat-ayat manis ataupun ayat-ayat cinta.

3.       kebanyakkan mangsa termakan cinta yang entah dari mana datangnya hanya berbual di dalam Facebook , e-mail dan bermacam-macam lagi program social internet. Penyamun internet ini selalunya akan menyamar sebagai orang yang terlalu kaya yang hidup di Bandar-bandar metropolitan di Negara yang Maju seperti di Manchester England.

4.       Apa bila si mangsa mengambil mainan cinta mereka menjadi semakin serius, waktu ini lah mereka mengambil kesempatan untuk menipu mangsa dengan terancang sekali.

 5.       Dibawah ini aku Prinscreen coment-coment di antara ratusan komen yang aku terima.




































 6.       Untuk mengetahui cara mana kes penipuan ini di lakukan , pembaca sekalian boleh lihat di post entry saya sebelum ini CLIK DI SINI. Kaedahnya sama Cuma yang berubah hanyalah Nama yang mereka guna.

1 comment:

Anonymous said...

saya pun kena tipu baru je.nk komen kat mne