27/01/2011

Tips mengelak dari kes- kes Jenayah


Tiap-tiap hari jenayah akan belaku di bumi ni, setiap minit ada ja manusia akan buat hal yg salah, yg meyusahkan org lain.... Banyak sebab kenapa manusia bertindak dengan cara ni. Antaranya, pertama -sesak daa, kedua-gila, ketiga-masa kecik2 tak dapat asuhan dengan betul, entah tabika mana mak ayah dorg hantar.

Jadi, bagaimana kita nak megelakan diri dari jenayah. Banyak sebenarnya. jenayah pun banyak kategori ni, penipuan, pembunuhan, curi, peras ugus, pendek kata semua yg tak baik lah.

kat sini ada tip-tip yang ada dalam otak aku.... yg baik, anda ambil, yg korg tak suka abaikan je, jgan kritik, sbb tu pendapat aku, aku tak suka org kritik pendapat aku ni ^_^. Gurau je, nak kritik, kritik la... tak ada org larang pun.

1. Jangan berjalan di tempat-tempat gelap seorg diri lebih-lebih lagi anda tak tahu suasana tempat tu.

2. Jangan berpakaian menjolok mata, takut nanti terjolok mata perogol bersiri, khas untuk wanita.

3. Tak perlu bawa duit cash dalam dompet terlalu banyak... takut nanti poket belakang kembung atau handbag terlalu berat... itu akan membuatkan penyeluk saku curiga pada kita.

ke-4. Jangan park kereta jauh dari org awam, dan pastikan system lock kereta atau motosikal anda berfungsi dengan baik... biar sampai korg sendiri susah nak buka lock kereta sediri..

5. Jangan megunakan slipper yg harganya agak mahal apabila pergi sembanyang jumaat di masjid.... takut nanti teraniaya tok imam, balik berkaki ayam sebab dia org last. dan akan membuatkan ramai menjadi penjenayah seliper.

6. Jangan buat maksiat atau jgan megandung kalau belum kawen... ni kes jenayah buang bayi... memang banyak sekarang. Masyaallah..

7. Perlu bergaul dgan jiran-jiran setaman, kalau kg rasanya tak ada masalah. agar kita kenal siapa lawan siapa kawan.

8. Kalau org yg kita tak kenal beri kita gula-gula, jgan ambil.... mungkin itu adalah penjenayah nak kidnap anda... utk org berumur 12thn kebawah je... yg dah besar tu, kebas je kalau org bagi gula-gula.. benda free, lebih2 lagi pemberian
aweks2 dan Machoman...

9. Jangan terlalu cepat membuat keputusan apa bila anda tiba-tiba di tawarkan sesuatu peluang, ambil masa untuk berfikir dan berbincang dengan org2 terdekat... bg megelakkan jenayah penipuan.



No comments: