5/26/11

Sabar Itu separuh dari iman

1. " Sabar " satu perkataan yang simple tapi besar maksud dan maknanya. Sehinggakan ada orang mengambarkan , orang yang kuat itu adalah orang yang dapat atau pandai mengawal perasaan marahnya. Kadang-kadang kita tegok ada orang yang jadi macam orang gila apabila marah, tapi ada jugak kita tengok ada orang cool je walaupun dugaan yang besar menimpanya. apa beza orang yang suka marah dengan orang yang releks... kedua-duanya sama, ada hidung, telinga, mata.. bezanya of cos la di hati dan fikirannya.

2. Bila kawan atau orang yang terdekat dengan kita di timpa musibah, Selalunya lah kan, kita akan cakap pada dia, " bersabarlah ". bila difikir balik , memang senang suruh orang bersabar, tapi kalau diri kita sendiri yang mengalaminya, sebenarnya agak susah nak bersabar. Sebab tu la di gambarkan yang sabar itu separuh dari iman..

3. Aku ada la cari sikit-sikit info tentang cara-cara nak melatih diri supaya lebih bersabar... Jom kita kongsi...

(a) Anggaplah apa saja dugaan yang menimpa kita tu dugaan daripada Allah S.W.T dan sentiasa berfikir Positif .

(b) Tambahkan Ilmu tentang pekara-pekara yang membuatkan kita menjadi sulit dan ditimpa masalah... contohnya belajar cara-cara nak Tukar tayer kereta... atau naik pokok mungkin : ). Lagi banyak ilmu kita miliki, semakin pandai kita menyelesaikan masalah yang timbul... tak payah lagi nak marah-marahkan.

(c) Sentiasa mendampinggi orang-orang yang soleh dan alim ulama... selalunya dorg ni cool je walau apa pun dugaan yang menimpa... buka yang belakon alim ye...

(d) Yang keempat ni pun menarik, iaitu berlatih memasukkan benang kedalam jarum yang paling kecil... jagan panas baran ye masa lakukan step ni , takut nanti jarum tercucuk ibu jari :)

(e) Belajar Memaafkan orang walau apa sekalipun kesalahan orang tu kepada kita... dan sentiasa berdoa kepada Allah agar orang lain dapat memaafkan kesalahan yang pernah kita buat.

Tips ini untuk diri saya sendiri dan kawan-kawan yang sudi meluangkan masa menjegok blog saya ni... Semoga Allah memberkati hidup kita.

Share

0 comments:

Popular Posts