26/09/2011

Kenapa Wanita Islam Perlu Bertudung...


satu topik yang terus terpesong dari kebiasaan yang aku selalu post :).... kenapa wanita muslim perlu bertudung atau orang putih cakap why Muslim women must cover up themselves in Hijab ? sudah tentu lah ia membawa banyak kebaikan, kalau tak, takkan lah Allah perintahkan... Allah maha mengetahui dan Maha bijak sana...

kenapa ?

1. Sebab utama mestilah kerana perintah Allah... dan hukunnya adalah wajib(bukan makruh, bukan harus, bukan haram) bila sebut wajib tu, berdosa kalau tak buat.

2. Wanita yang bertunung nampak lebih cantik, ayu dan sopan... nampak lebih lembut keperibaidan dirinya sesuai dengan muslimah sejati. memang manis dan cantiknya wanita yang menjaga auratnya

3. Sebab dia sayangkan ayahnya, wanita yang belum berkawin dan menjadi tanggung jawab ayahnya ... susah tentulah ayahnya turut akan dipersoalkan oleh Allah kelak sebab membiarkan anaknya Tak bertudung..

4. Sebab dia sayangkan suaminya , wanita yang dah berkawin menjadi tanggungjawab suaminya dan suaminya turut akan di soal sebab membiarkan Isterinya tak bertudung. sesungguhnya , seksaan Allah itu amatlah pedih.

5. Sebab dia cintakan Agamanya, Cinta itu telah pun dia buktikan dengan menturuti syariat yang di anjurkan agama.

6. Sebab benda yang cantik-cantik kan selalu kita tutup, kalau tak, nanti terganggu dengan anasir-anasir yang tak elok dari luar apa bila terdedah...

7. Supaya nanti akan di lehat oleh lelaki-lelaki yang soleh saja hendaknya, yang juga seorang yang cintakan kesempurnaan dalam islam.

8. Supaya dia terpelihara dari sang buaya darat yang hanya melihat wanita dari mata nafsu semata-mata.

9. Yang laki-laki mcm mana pulak yer...? begitu jugalah hendaknya.. pelihara Aurat. lelaki juga ada seorang Ayah... dan kena juga sayangkan ayah dan ibu....

pesanan dan nasihat yang tak seberapa ni di tujukan khas kepada diri ana sendiri dan juga semua muslimin dan muslimah... semoga kehidupan kita sentiasa di berkati oleh Allah s.w.t

No comments: