27/08/2014

Macam mana nak buat USB Drive dalam Format Read-Only ?

1.      Saya sarankan format ini di lakukan pada USB Drive atau apa jenama drive pendrive atau kingstone yang menyimpan data-data penting yang anda anggap mustahak. ini kerana USB drive begitu mudah di serang Virus atau menghidari data-data yang penting di dalam USB Drive anda itu dari di ganggu.

2.      Kaedah yang saya tunjukkan ini adalah secara Manual dengan Mengunakan Command Prompt (CMD) dengan munggunakan Windows 7.

3.      Berikut langkah-langkahnya.

Buka CMD ,

Start Manu - Search type ( CMD ) akan keluar Paparan seperti Print Screen seperti di bawah...

Langkah seterusnya yang anda perlukan type command seperti saya lakukan di bawah.... 4.      Bila sudah selesai anda boleh test drive anda dengan cara copy mana-mana file dan cuba simpankan kedalam USB Drive anda.... akan ada Msg Box seperti di bawah..
kalau keluar msg box itu bermakna anda berjaya menghasilkan USB Drive dalam Attributes READ ONLY. anda hanya boleh mengambil data keluar.. tetapi tidak boleh memasukkan data kedalamnya... dan begitu juga file Virus untuk masuk kedalam USB Drive anda...
Anda boleh meminjamkan USB Drive anda dan di gunakan ke mana-mana komputer tanpa risau lagi. sebab segalanya sudah di protect.


5.      Dan berikut adalah cara untuk membuang Format READONLY ... untuk kembali seperti asal.. boleh copy paste seperti biasa...Selamat Mencuba....

Sharing Is Caring...


No comments: