04/01/2015

Hutan simpan Kekal di Musnahkan oleh Pembalakan Haram Berlesen Di Bukit Perangin, Kampung Wang Perah, 06000 Jitra Kedah Darul Aman.


1. Gambar di atas menceritan apa yang berlaku di kampung aku, Kampung Wang Perah pada tahun lepas(2014). Bagaimana kerakusan pembalakan meranapkan sama sekali hutan-hutan di sana yang juga merupakan Hutan Simpan Kekal. Bayangkan sebuah hutan simpan kekal di musnahkan di bawah akta apa aku pun kurang pasti. mungkin di bawah akta Ringgit Malaysia (RM).

2. Selepas gambar dan cerita di dalam gambar di atas berlalu atau berhenti, ternyata pembalakan masih belum berhenti hasilnya gambar kedua di bawah berbicara...
3. Hendak saya ulang di sini, ini adalah hutan simpan kekal.... apalah sangat kalau bukan hutan simpan kekal nak di musnahkan. 

4. Maklumat yang saya dapat dari orang kampung saya sendiri, pembalakan akan di sambung selepas ini dan ianya pastinya bukan sahaja menyedihkan kepada kami sebagai penduduk kampung, hutan di kampung kami yang indah dulu bakal hilang yang tinggal kekotoran anak-anak sungai yang cetek... kecantikan kampung wang perah yang dulunya nyaman sejuk bakal berubah wajah kepada kehancuran.

5. Pekara ini sudah di ketahui dan di beritahu kepada Pemimpin berwajib tahu, tetapi yang berlaku hanyalah aksi tunding menunding salah menyalah , kamu tuduh aku, aku tuduh kamu... satu pihak menyalahkan pemerintah sebelum ini yang telah meluluskan pembalakan di kawasan HUTAN SIMPAN KEKAL ini dan hanya mampu berdiam seribu bahasa seolah mengizinkan hutan simpan kekal ini di musnahkan berdalilkan lesen sudah di luluskan. dan di satu pihak lagi, sudah tiada kuasa sebab kalah pilihanraya. dan hanya meninggalkan permasalah balak ini sebagai bukti pernah berkuasa.

6. kalau sebelum pilihan raya begitu hebat bawa wartawan sinar harian menerjah, tapi apa sudah jadi selepas pilihan raya. Jangan hanya jadikan orang kampung sebagai alat politik. maaf tak bermaksud menyentuh hal politik tapi ketahuailah alam yang indah juga memerlukan anda sebagai pemimpin.

7. Hasilnya aktiviti pembalakan haram berlesen ini terus dan akan terus memuskan hutan simpan kekal yang cantik serta berpotensi di jadikan kawasan pelancongan kepada pelancong-pelancong dalam dan luar negara kalau hendak merasa keindahan hutan hujan teropika di mana di kampung wang perah atau di kampung kami terdapatnya air terjun cantik yang masih belum di terokai...

 " POKOK YANG MENEGAK , LEBIH BERNILAI DARI POKOK YANG MELINTANG "

8. Suara Hati Saya.. admin/ penulis blog ini..... semoga Allah memelihara Hutan hujan tropika yang Cantik  / Hutan Simpan Kekal / Bukit Perangin di kampung kami.
Kemusnahan hutan di kelantan begitu menyayat apatah lagi di kampung halaman.... tolong hentikan. demi kasih sayang kita kepada alam.2 comments:

Anonymous said...

konsesi balak bermula sejak PAS memerintah-jika Mukriz tak naik-maka kemusnahan makin teruk-bila mengambil alih pemerintahan dari Kedah didapati 50 konsesi balak dibuat utk legalised money laudering dari State Cofffers

Rahman said...

buat masa ini saya kurang berminat untuk mengetahui tentang konsesi balak itu... saya lebih berminat untuk tahu, adakah hutan yg sudah di wartakan sebagai hutan simpan kekal sewenang-wenangnya di teroka sedemikian rupa dan gegitu mudah untuk di tukar status...

Dan satu lagi saya lebih berminat nak tahu... adakah hutan simpan kekal bukit perangin di kampung wang perah jitra kedah akan terus di biarkan di teroka dan di rogol ?