Skip to main content

Isu Scammer di Malaysia, Masih Tiada Penghujung, 3 Kesempatan Scammer Ambil Untuk Menipu

Isu Scammer di malaysia


Isu Scammer di Malaysia, masih Tiada Penghujung

Kenapa Masih Ramai Rakyat Malaysia Yang Menjadi Mangsa Scammer?

Ana dah tak tahu dah nak cakap apa kepada puak-puak yang tak bertamadun seperti scammer-scammer yang kerjanya setiap hari mencari mangsa untuk menipu. 

Malangnya, kebanyakan mangsa-mangsa scammer ini terdiri dari orang-orang yang sudah berumur, sudah pencen tak tak banyak terdedah dengan dunia media sosial.

Kesempatan inilah yang di ambil oleh Scammer untuk menipu duit yang telah mereka kumpul sekian lama, ada duit-duit itu hasil persaraan dan mungkin dengan duit itu jugalah peluang mereka pergi ke tanah suci. Tapi dengan sekelip mata lesap begitu saja di sebabkan orang-orang jahat yang kerjanya di laknat Allah ini.


Di Tipu Sebab Terlalu Takut.

Umum sudah mengetahui , antara strategy sendiket penipuan ni adalah dengan menakutkan mangsa. Juga di kenali dengan Macau Scam. Mereka cuma memaingan emosi mangsa dengan mencipta sesuatu stuasi yang dapat kenakutkan mangsa. Sebagai contoh , menyamar sebagai Polis dan menipu mangsa dengan memberitahu mangsa telah terlibat dengan jenayah dan seumpamanya. 

Mungkin bagi sesetengah orang yang sudah masak dengan pangilan sebegitu sudah tahu dan dah tak ambil pusing. Tapi bagi kebanyakan yang orang yang kurang terdedah dengan dunia maklumat semasa seperti warga emas memang berisiko besar untuk mereka di tipu. 

Sudah banyak tangkapan oleh pihak berkuasa berkenaan jenayah macau scam ini, tapi macau scam ini masih berleluasa. Ini bermakna rangkaian mereka memang luas.

Di Tipu Dengan Perangkap Percintaan.

Ini satu lagi tektik scammer untuk menipu orang. Scammer dengan modus operandi ini disebut sebagai Love Scam. 

Scammer akan cuma perangkap mangsa dengan cuma menwujudkan bait-bait cinta terlebih dahulu. Apabila mangsa sudah percaya akan cinta alam maya ini, dengan pelahan-lahan Scammer akan memulakan strategy menipu dengan mereka jalan yang seterusnya. 

Contohnya, Mangsa akan di beritahu yg Scammer ini telah mengirim beberapa hadian yang agak mewah dan duit kepada Mangsa yang ketika itu mangsa sudahpun terjebak dengan cinta alam maya dengan scammer ini. Malangnya hadiah dan duit itu tak dapat di kirim di sebabkan tersangkut di Airport. Lalu scammer ini akan menyuruh mangsa untuk membayar duit Postage supaya Hadiah dan duit itu boleh terus dihantar kerumah. Akhirnya Mangsa akan turut saja arah si penipu itu. Dan terusnya mangsa sudah ditipu.


Di Tipu Sebab Ingin Cepat Kaya

Kebanyakan mentaliti masyarakat kita tak boleh di pisahkam dengan ingin cepat kaya. Bukan baru, tapi sudah berlarutan sejak dulu lagi. Tak hairanlah walaupun pelbagai penipuan belaku berkaitan skim cepat kaya ini belaku, ia masih ada program sebegitu wujid. 

Sifat ingin cepat kaya dengan jalan yang senang ini susah dikikis dari minda masyarajat kita. Bila ada yang menasihat, mereka akan pandang enting seolah-olah yang menasihat itu berfikiran sempet dan seperti kata dibawah tempurung.

Mereka akan sedar selepas segalanya sudah terlambat. Di situ baru mereka sedar kesilapan mereka. 

Sebenarnya banyak cara untuk kita menilai sesuatu pelaburan atau skim itu tulis ataupun palsu. Perlu untuk kita semak terlebih dahulu latar belakang sesuatu skim atau perniagaan sebelum kita nak terlibat sama atau nak melabur andai tak mahu wang anda tak melebir di baham Scammer.

Sekurang-kurangnya perlu tahu dari mana untung datang. Kalau anda sendiri tak faham dari mana keuntungan yang dijanjikan itu datang. Tu bermakna anda sedang menempah bencana kalau teruskan juga pelaburan tersebut. Anda boleh cari sendiri pengetahuan cara bagaimana nak tahu sesuatu aktiviti perniagan ini Scammer atau benar.

Pernah belaku pada Ana apabila sepupu Ana memperkenalkan pelaburan emas yang suatu ketika dulu sangat Populer. Tapi Bila Ana tanya dari mana datang keuntunggah pelaburan tersebut, dia gagal menerangkan dengan yakin kepada saya. Apa sudah jadi dengan pelaburan emas yg populer satu ketika dulu, segalanya hancur berjuta duit orang yang melabur , melebur begitu saja.



Comments

Popular Posts

Tips Berniaga di Shopee Untuk Newbie

Seller Centre Tips Berniaga di Shopee Untuk Newbie  Sapa yang tak kenal dengan Shopee kan, pasti ramai dah ada pengalaman shopping online di shopee, tapi adakah anda pernah Berniaga di shopee?  Kalau belum , sekarang t ibalah masa untuk saudara dan saudari cuba sendiri cara berniaga di Shopee. Di dunia online sekarang ni rugilah kalau tak cuba berniaga style baru zaman tanpa sempadan ni. Sekurang-kurangnya kita tahu sedikit ilmu tetang selok-belok berniaga online lebih-lebih lagi dengan platform shopee ni. Kepada yang dah baru mencuba dan baru nak berjinak-jinak dengan menjadi seller shopee, pasti dah tahu cara system shopee ni berjalankan. Contoh seperti bagaimana menguruskan oder pertama, mcm mana nak Pos barang yang dibeli dan bagaimana dapat komisyen yang pertama. Ana pun pernah melalui semua tu. Best bila berjaya membuat jualan di shopee. Bagaimana dengan bangganya dapat drop barang shopee di J&T. Tapi satu je yang membuat Ana tertanya-tanya bila Ana nampak ada seller shopee y

Tempat Borong Barang Murah Untuk Memulakan Perniagaan

Tempat Borong Barang Murah Untuk Memulakan Perniagaan Kali ini saya ingin Kongsikan satu Rahsia yg sudah jadi bukan rahsia lagi.. Iaitu cara bagaimana nak borong Barangan dari China untuk Business. Kalau dulu, ya mungkin tak ramai org tahu bagaimana, tapi sekarang sudah Ramai yang pandai dan pakar. Bagai mana dengan anda sudah tahu caranya atau sudah pakar ? kalau belum teruskan membaca perkongsian saya. Sekarang ni zaman sudah berbeza, anda dah tak perlu terbang pergi ke Negara China sana untuk cari dan borong barang untuk perniagaan anda.. sekadar duduk di depan Komputer dan online je, anda dah boleh beli dan borong barang dari sana.. Kenapa China? bukan negara lain..      Kenapa Negara china ?  sebab sekarang sudah tak boleh di nafikan lagi bahawa negara China itu adalah Kuasa ekonomi dunia, dan Baranggan keluaran kilang-kilang di sana adalah yg terbesar di dunia buat masa sekarang. USA yg antara kuasa ekonomi dunia pun sudang pening dengan peningkatan Kuasa ekonomi dunia.

Tips Beli Laptop Second Hand atau Recond

Tips Beli Laptop Second Hand ata Recond  Keperluan pengunaan Laptop di masa kini begitu meluas. Boleh di katakan sangat penting untuk mereka yang berkerja di pejabat ataupun sebagai seorang pelajar. Sekarang boleh di katakan segala tugasan kerja memerlukan Laptop ataupun Komputer peribadi. Ada di antara kita,  dalam usaha menjimatkan duit, Mereka hanya memilih untuk membeli Laptop yang sudah terpakai, disebut juga sebagai Laptop Recond ataupun Refurbish. 

Cara Install Printer Canon G2010 Tanpa CD Driver

Cara Install Printer Canon G2010 Tanpa CD Driver Memang akan ada masalah kalau CD printer yg di beri semasa kita beli kumputer hilang. Selalunya benda-benda yg kita anggap simple ni tak lah kita nak ambil kisah sangat letak dekat mana. Ia menjadi genting bilamana kita nak guna CD tu untuk tujuan Install Printer.  Ada beberapa stuasi yg memerlukan kita guna perlu install balik driver printer iaitu setelah Windows di format baru atau Driver hilang seperti tak sengaji di Uninstall driver. Tapi jagan cemas kalau CD driver printer tu hilang, sebab dalam website Syarikat pembekal printer seperti Canon, HP dan sebagainya ada tersedia tempat untuk kita download balik Software Driver Priter mengikut Model yang kita guna. Kalau anda faham betul-betul langkahnya , ia akan menjadi mudah saja untuk di lakukan. Berikut saya sertakan link Website untuk dawnload driver printer mengukut jenama Syarikat. Klik Disini :  Canon website download link Saya akan tunjukkan cara download satu persatu. Sila perh

Potensi Menjadi Penternak Ikan Tilapia Merah

Ikan Talapia Merah Potensi Menjadi Penternak Ikan Tilapia Merah     Ikan Talapia Merah antara ikan yang menjadi pilihan kepada penternak ini di Malaysia. Ini di sebabkan Ikan Talapia Merah mendapat permintaan tinggi baik di restorent mahupun isi dapur. Harga ikan Talapia Merah di pasaran sekarang adalah Megikut  harga runcit adalah 12 /kilogram atau lebih kurang 6 Ringgit Seekor. Dan harga pasaran ini di lihat tak banyak berubah di sebabkan permintaan sentiasa ada.  Saya di fahamkan harga ikan talapia merah berpotensi akan terus meningkat dari masa ke semasa di sebabkan permintaanya sentiasa bertambah. 1. Dari segi Penternakkan Ikan Talapia boleh di katakan jenis spesis ikan air tawar yang mudah di uruskan selain ikan keli. Risiko kematian semasa anak agak rendah jika di bandingkan dengan ikan air tawar yang lain jika kena dengan caranya. Ikan Talapia Merah juga kurang berisiko dalam serangan penyakit. Ia mudah membesar dan membiak. Dengan syarat ia diberi makan mengikut jadual dan kua