06/12/2009

Adakah kereta anda mampu mencecah kelajuan 1,609 km/j?


Adakah kereta anda mampu mencecah kelajuan 1,609 kilometer sejam (km/j)?. mungkin tidak. tetapi di Negara Britain ya. sekarang jurutera-jurutera mereka sedang berkerjasama untuk membina sebuah kereta yang berkelajuan 1,609 km/j.

kereta ini dinamakan sebagai bloodhound ssc, dihasilkan dengan digerakan oleh enjin jet. memang hebat. ia bersamaan 135 kuasa kuda dan jiki dibandingkan dengan kereta F1, ia lebih 180 kali ganda lebih laju.
ketua projek ini bernama Richard Noble yang berkidmat dengan tentera udara diraja Britain, jentera bloodhound ssc itu bakal dipandu oleh andy green seorang peandu yang pernah mecatat rekod paling laju dngan 1,228 km/j.

menutut sumberyang boleh dipercayai. projek ini dijalankan utk mendedahkan kepada golongan muda-mudi di britain kepadan bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik. kira-kira 25,000 sekolah disana diberi pelung utk megambil bahagian dlm program berkenaan.

Sejak dimulakan, Bloodhound SSC melalui 10 evolusi reka bentuk dan ketika ini ia dibina di Bristol.
Roket hibrid yang dipasang padanya adalah gabungan enjin konvensional bersama unit berasingan sebagai pengepam bahan bakar.
Reka bentuk enjin seberat 400 kilogram dan sepanjang 4.3 meter dianggap terbesar pernah dipasang di Britain. dan yang lebih menrik lagi, jentera ini boleh mencapan kelajuan 1,600 km/j hanya dlm masa 40 saat megikut pegiraan.

jentera ini akan di uji di Hakskeen Pan – juga di Afrika Selatan. Kata sumber, keadaan di situ lebih sesuai kerana permukaannya lebih bersih daripada gangguan, selain jaraknya lebih panjang hampir 20 kilometer. — Agensi

No comments: