07/10/2010

Antara Hang Tuah dengan Hang Jebat


Sapa yang tak kenal Hang Tuah.. seorang pahlawan Melaka yang tersohor pada zaman dulu-dulu. Seorang yang begitu taat dan mempunyai hati yang berkobar-kobar untuk berbakti kepada sultanya.Sanggup berkorban apa saja demi sultan melaka. Seorang yang mempunyai sifat kepahlawanan yang sejati.
"Tak hilang melayu di dunia" antar ungkapan Hang Tuah yang menunjukkan keberanian yang terselet di dalam dirinya.

Sapa tak kenal Hang Jebat.. salah seorang daripada 4 orang kawan Hang Tuah, mempunyai sifat yang berani untuk menegakkan keadilan. seorang yang mementingkan kawan lebih dari segalanya.
"aku rela mati untuk rakyat.. kerana aku mahu keadilan,
keadilan. Keadilan..." Antara laungan yang pernah diungkapkan oleh jebat.

Antara Tuah dan Jebat, dua orang kawan karib yang berlainan sifat tetapi saling sayang menyayangi, kasih megasihi, hormat menghormati, rindu merindui.

Malangnya...... Malang sungguhhh... sungguh malang..
Mereka pernah begaduh, mereka pernah bertikam antara sama sendiri. Sungguh kesian, berkawan sejan kecil, main bersama-sama akhirnya menjadi musuh dan lawan.
Sebab difitnah oleh dato kerma wijaya...Betullah, Fitnah itu, dosa lebih berat dari membunuh.

Tuah dan Jebat sudah lama mati, mereka telah meninggalkan persoalan untuk kita fikirkan. Tuahkah yang benar ? atau Jebatkah yang benar?

Pada zaman moden ni, Ramai yang mewarisi sifat Tuah, Ramai juga yang mewarisi sifat Jebat, Dato kerma wijaya pun ada rasanya... itu yang bahayanya... aku rasa aku mewarisi sifat Tuah, dan jebat.. dua2 ada... kadanag-kadang jadi tuah, kadang2 jebat.
Pastinya sifat tuah dan jebat ni akan diwarisi oleh org2 melayu sampai bila-bila...
bagi aku sifat-sifat ini tak salah, sebab kadang-kadang kita perlu menjadi seorang yang tegas dan lantang mempertahankan hak, berani bersuara, tak takut menegakkan keadilan. Kadang-kadang pula kita perlu patuh pada perintah ketua, hormat pada pemimpin. tetapi yang menjadi persoalanya sekarang, kita lihat senario sekarang seolah-olah sifat-sifat ini di gunakan di tempat-tempat yang salah. Ada orang yang menjadi tegas dan berani bukan untuk mempertahankan keadilan, tetapi untuk mempertahankan kedudukan dan kuasa. tak kurang pulak yang patuh tak tentu pasal pun disebabkan takut kehilangan darjat kekuasaan. Hang Jebat moden sekarang sering berbalah, bagi mereka semuanya tidak, bohong, dan sebagainya perasaan tak puas hati demi kononya menegakkan keadilan.. tak kuarang hebat juga Hang Tuah moden Yang buat apa saja walaupun terpaksa mengadai maruah bangsa...
Begitu banyak hang Tuah dan Hang Jebat sekarang.. tak kurang pula yang bergelar Dato Kerma Wijaya...

Selangkah beerti mara, tidak akan melayu hilang di dunia...

1 comment:

peraban yang meraban said...

menarik menarik....satu pandangan yang bagus