28/03/2011

Facebook Penyebab Penceraian

1. Kenapa boleh jadi macam ni ye.. aku ada terbaca dalam surat khabar hmetro 2 kisah keretakkan rumah tangga. Yang cople2 kita letak di sebelah. Yang beratnya sampai yang bercerai berai di sebabkan terlalu bersosial sampai lupa dunia. kenapa boleh jadi mcm ni?

2. Sebelum tu aku nak bagi tau yg aku blum kawen, tak ada Pengalaman lagi, so layak tak aku sentuh bab ni... Aku rasa layak sebab aku ada kelayakan "master in broken heart University of ufo' hehe..


3. Aku rasa benda ni terjadi sebab, dah hilang rasa cinta dalam rumah tangga, yang membuak2 sebelum tu. kemesraan dah hilang... kalau keluar pergi jalan2, laki tinggal bini 2 tiang elektrik atau bini hanya masak tlur dadar je untuk santapan bg petang siang malam.


4. So dengan adanya FACEBOOK ini , ada peluang la laki bini nak hilangkan boring, jumpa balik kawan-kawan sekolah, kolej. di sini la pointnya. Terlalu teruja mengadap FACEBOOK je, sampai dan terlupa mengadap faceisteri atau facesuami.


5. Mula-mula tu memang la kawan biasa dan rindu sbb dah lama tak jumpa. perwartakan pun dah berubah, masing2 dah pandai bergaya. Lepas tu menjadi semakin rapat, dan dah mula bercerita tentang masalah rumahtangga yang tak sepatutnya. Semakin hari semakin jauh dgan suami dan semakin dekat dgan org lain.


6. Lepas tu, pasangan dah mula hidu aktiviti, mula la gempa bumi. ada yang 3 in 1 sekaligus. Gempa bumi, Tsunami dan radiaksi nuklear mcm dkat jepun, habis rumah tangga tunggang langgang, mangsanya anak2.


7. Aku tak ambil peduli sgat, kalau suami isteri sama naik je level sosialnya, "Ada aku kesah". Tapi kalau yang teraniaya hanya di sebelah satu pihak je, Pihak Isteri atau pun Suami lebih-lebih lagi kalau suami atau isteri tu jenis yang setia dunia akhirat dan sayangnya mashaallah tidak terbilang. mesti dia rasa dunia ni dah gelap gulita kalau dia dah tahu pasangganya tak jujur. Bak Kata P. Ramlee

Oh dengarlah tuan-tuan
Sebuah kisah suami isteri
Kadangkala terdapat
Si isteri memerintah suami

Oh disuruh duduk-duduk
Dijerit-jerit dibentak-bentak
Suaminya dulu hensem
Rambut panjang dah jadi botak

Oh kadang pula terdapat
Suami jahat isteri budiman
Isterinya cukup sabar
Perangai suami ya Allah macam setan

Kalau di belakang isteri
Hai joli sana joli sini
Kalau di depan isteri
Amboi pijak semut pun tak mati


8. Tapi semuanya , asasnya adalah satu. keberkatan dalam rumahtangga, Hanya Allah saja yang mampu beri. Andai ada keimanan dalam sesebuah rumahtangga itu pasti ada keberkatan dan masjid yang di bina tu pastinya kukuh. Macam masjid di Aceh dulu.. walaupun Tsunami , dia tetap stady je... siap org boleh berlindung lagi dalamnya...


9. Carilah cinta yang sejati, yang ada hanyalah Pada - NYA, carilah kasih yang kekal selamanya yang ada hanyalah pada TUHANmu

No comments: