08/01/2017

Cara Mempercepat Kembali Komputer Anda Dengan Langkah Mudah

1.      Masalah komputer menjadi semakin lambat tak seperti biasa.. ini di sebabkan banyak sangat file /data/program yang tak kita perlukan tetapi sedang aktif bila komputer kita di buka. Dengan itu system komputer terpaksa melakukan kerja-kerja memproces data lebih dari yang sepatutnya.

2.      Untuk kembalikan pretasi komputer kepada kelajuan yang asal, kita perlu untuk membuat segala file/data/ program yang di sebutkan tadi. Dan umum sudah mengetahui yang windows xp/7/8/10 sudah pun ada program untuk tujuan ini iaitu di namakan Disk Cleanup. Anda boleh cari dalam (Start - All Program - Accessories - System Tools - Disk Cleanup )

3.      Tetapi dengan mengunakan kaedah ini masih ada program yang tidak di buang.. untuk itu saya sarankan untuk anda mengunakan Software yang sudah di programkan untuk tugasan ini. iaitu CCleaner. Anda boleh Download ia percuma di sini CCleaner

4.      Downloand dan Install 


5.     Bila sudah selesai anda Install, Buka program CCleaner tadi akan terpapar seperti gambar di atas... anda hanya perlu melakukan dua langkah mudah iaitu Clik pada Analyze tunggu sehingga process Analyze habis kemudia Clik pada Run Cleaner..

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
No comments: