09/01/2017

Menghina Islam, Akhirnya Memeluk Islam

1.      Hidayah itu milik Allah , kata-kata itu benar, Tak kenal maka tak cinta, pepatah ini pun benar.. kisah ini terjadi kepada Produser filem barat yang dengan jelas dan terang menerbitkan karya filem yang menghina Islam, Nabi Muhammad saw dan Al-Quran. tetapi dia memeluk islam setelah megkaji tentang islam. 

2.      Arnoud Van Doorn Namanya, Filem terbitannya yang berjudul "Fitna" telah mengemparkan dunia terutamanya dunia Islam dan menguris hari umat islam dan mendapat banyak kecaman dari umat islam dunia.

3.      Pada Tarikh 27 FEB 2013, Arnoud Van Doorn Telah mengumumkan yang dia telah memeluk islam melalui akaun Twitternya. berita ini sekali lagi mengemparkan jika sebelum ini dengan kontrovesi filemnya . beliau juga menyatakan akan segera menunaikan Haji rukun islam yang ke lima.

4.      Pada sebelumnya sebelum dia memeluk islam, dia beranggapan islam ini agama yang fanatik, radikal, menindas kaum wanita, suka bermusuh dengan bangsa barat dan tidak toleren kepada agama lain. membuatkan dia menjadi anti Islam. Namun semua persepsi itu hilang setelah dia mula mendalami tentang islam.

5.      Dengan bantuan sahabatnya Aboe Khoulani, Produser filem "Fitna" ini mula mempelajari tentang agama islam bermula dari mengkaji isi Al-Quran Dan Hadist Nabi Muhammad SAW selama satu tahun.

6.      Pemikiran Arnoud Van Doorn kini berubah 180 darjah dan terus di kecam sebagai pengkianat oleh kaumnya. Beliau mendapat Hidayah lalu memeluk Islam . Beliau segera menunaikan Haji dan dia berasa amat menyesal akan perbuatannya menghina Islam melalui filemnya sehingga menitis air mata di depan Ka'bah bila teringat akan perbuatan lampaunya.

7.      Beliau bercadang untuk menerbitkan filem tantang dakwah islam di masa hadapan untuk menerangkan nilai islam yang sebenar. Dia juga menjadi seorang muslim yang taat dan menghormati agama lain mengkipun dia di lebel sebagi pengkianat oleh kaumnya.

8.    Hidayah Milik Allah. Dengan Kehendaknya apapun boleh terjadi.. itulah dakwah islam, Islam tak ajar untuk kita mengkafirkan sesama islam malah Islam di turunkan kepada kita melalui Rasullullah untuk menarik Manusia kepada Allah.

No comments: