07/01/2017

Jabatan Agama Negeri Tidak Cukup Tegas Dalam Menangani Extremis Agama

PETALING JAYA: Polis telah memberitahu jabatan agama negeri supaya lebih agresif dalam memantau pendakwah Islam untuk memastikan mereka tidak mempromosikan ideologi radikal yang boleh memberi inspirasi kepada tindakan keganasan. 

1.       Ketua anti-keganasan Bukit Aman, Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata kekurangan penguatkuasaan oleh pihak berkuasa agama telah memberi ruang untuk pendakwah asing dan tempatan untuk melibatkan diri tanpa di awasi oleh penguatkuasa agama. Sebahagian daripada mereka telah menyebarkan ajaran yang tidak selaras dengan kepercayaan Sunni arus perdana, 

2.       katanya. "Kami sedar bahawa beberapa ajaran-ajaran ini bersandar kepada ekstremisme Walaupun kandungannya tidak langsung memberitahu hal demikian dan menyebabkan kemudaratan kepada umat Islam," katanya. Beliau memberi contoh pendakwah seperti ini tidak akan terus memberitahu pengikut mereka dengan terus menghentam beberapa amalan Ahli Sunnah Wa al-Jamaah (SWJ) di malaysia adalah kufur, tetapi mereka akan memanggil umat islam di malaysia sebagai "bid'ah" (sesat). 

3.       Sebahagian dari pengikut mereka menganggap semua pekara yang tidak di lakukan oleh Nabi adalah bidaah Dolalah(sesat) dan seterusnya mungkin mereka akan membuat kesimpulan bahawa boleh membunuh sesiapa saja yang mencipta pekara bidaah pada pandagan mereka di kalangan penganut Ahlu sunnah waljamaah, kata Ayob. 

4.       Beliau berkata peranan jabatannya tidak termasuk memantau pendakwah, tetapi menambah bahawa ia bagaimanapun mempunyai senarai suspek. "Jika ajaran yang bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar, kami akan menasihatkan jabatan agama tentang pendakwah terlibat dan terpulang kepada mereka untuk mengambil tindakan selanjutnya," katanya. "Sepatutnya, pendakwah perlu mendapatkan kebenaran tauliah daripada jabatan agama negeri, tetapi nampaknya ramai yang tidak." Beliau berkata senarai semasa jabatan itu termasuk beberapa pendakwah berasal dari negara-negara Asia dan Afrika Barat. 

5.      Ayob bercakap seorang pendakwah Singapura, Rasul Dahri berusia 64 tahun, yang telah ditangkap buat kali ketiga tahun lepas. Beliau telah aktif di Lembah Klang dan Johor selama beberapa tahun walaupun Majlis Fatwa Kebangsaan, dan juga Jabatan Agama Pulau Pinang, telah diharamkan buah buku beliau. Beliau juga bercakap mengenai suspek pengganas Mas Selamat Kastari Singapura, yang polis Malaysia telah menahan pada April 2009, lebih setahun selepas dia melarikan diri daripada tahanan di negara asalnya. Beliau berkata, Mas mengikuti kelas Rasul Dahri di Johor antara 1987 dan 1989 sebelum memutuskan untuk menyertai Jemaah Islamiyah (JI).

6.      Memetik contoh-contoh lain, Ayob berkata pemimpin JI Abu Bakar Bashir dan Abdullah Sungkar berjaya menyelinap ke dalam Malaysia pada tahun 1985 kerana kekurangan pemantauan oleh jabatan agama. "Ini menyebabkan mereka berjaya mengrekrot hampir 300 rakyat Malaysia dan rakyat negara-negara Asean lain sebagai anggota JI."

7.       Ayob berkata, jabatan agama Johor adalah salah satu jabatan agama yang paling ketat di negara ini dalam menguatkuasakan undang-undang. "Ia adalah sangat tegas dan tidak akan membenarkan pendakwah tanpa tauliah untuk mengajar di negeri ini." Beliau juga memuji Jabatan Agama Selangor, Negeri Sembilan, Perak, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak dalam ketegasan penguatkuasaan. 

8.      Seorang pakar memerangi keganasan dari Universiti Malaya berkata, bahawa jabatan agama perlu bekerja lebih keras untuk menapis aktiviti pendakwah di negara ini untuk menyekat penyebaran ideologi "jihad salafi" . Balakrishnan RK Suppaiah mengakui bahawa menangkis ideologi pelampau itu sukar, tetapi beliau berkata Malaysia boleh melakukannya kerana ia mempunyai "asas betul" dan pasukan polis yang baik.

No comments: